julekalenderen 2024, luk op for låge nr. 20 – 5 ideer til julens rødkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in julemad, salater, tilbehør
.
ingen jul uden rødkål
Julen er traditionernes tid mere end på noget andet tidspunkt af året. Er man plantespiser står udfordringerne nærmest i kø, for i de fleste familier er julen stadig kødets fest. Og skal der nu pludselig også være en planteposej? Heldigvis er der mange, der begynder også at give plads til det grønne. I Sverige er nu hver 10. vegetar. I Tyskland er det nærmest mainstream at være veganer. I Danmark går det stadig langsomt.
Men mon ikke de fleste kan blive enige om, at i al fald rødkål skal der være på julebordet, uanset om man spiser mandelpostej eller and. En af julemiddagens nagelfaste traditioner er stadig rødkålen. Men der er mange muligheder, så der må tages stilling. Skal det være den gammeldags kogte med svesker og rosiner? eller skal det være en mere moderne salat med rå rødkål og chili?
Hvis du er mere til kogt end rå rødkål, kan du koge salaten med cognacfigner nedenfor. Lad kålen simre i et par dl appelsinsaft med lidt sukker eller sirup 15-20 minutter, evt. sammen med en stang kanel eller et par tsk stødt kanel.
Smag godt til med salt, peber og sukker.
Tilsæt de øvrige ingredienser, når kålen er tilstrækkelig blød.
Længere nede på siden får du endnu fire forslag til forskellige rødkålssalater.
rødkålssalat med cognacfigner og ristede mandler
(4 personer)
8 små bløde figner
1/2 dl cognac, rom eller lign.
25 g afskallede mandler
1/2 spsk olivenolie
2-3 pigeonæbler
1-2 blade bladselleri
1/2 lille rødkålshoved
dressing:
4 spsk olivenolie
3 spsk lime- eller citronsaft
ca. 1 spsk blåbærsirup eller anden sirup
evt. et nip tørret chili
Sæt fignerne i blød ca. 8 timer, før du skal lave salaten: skær fignerne i tynde strimler og hæld spiritussen over. Dæk skålen og lad den stå i stuetemperatur.
Skær mandlerne igennem og rist dem gyldne i olien. Sæt dem til side.
Rør dressingen sammen og smag den godt til med salt og peber, sirup og evt. chili.
Skær æblerne i tynde både og vend dem straks i dressingen.
Snit bladsellerien fint.
Skær rødkålen i papirtynde strimler. Brug gerne et mandolinjern.
Bland alle ingredienserne sammen. Drys evt. med lidt grønt fra bladsellerien.
variation:
Jeg har tilsat to råmarinerede rødbeder til salaten. Det giver den ekstra smagsnuancer, men du kan sagtens lave salaten uden rødbeder.
Hvis du vælger rødbeder så kog enten 1-2 mellemstore rødbeder – eller brug rødbederne rå. Skær rødbederne i papirtynde skiver på et mandolinjern.
Rør en dressing af 4 spsk olivenolie, 2-3 spsk citrussaft og 1 fed presset hvidløg. Smag dressingen til med salt, peber og sirup.
Hæld dressingen over rødbedeskiverne og lad dem marinere til næste dag.
Skær de marinerede rødbeder i tynde strimler og bland dem i rødkålssalaten.
..
flere ideer til julens rødkålssalat:
rødkålssalat med pærer og clementiner
.
julet rødkålssalat med dukkah
.
rødkålssalat med portvinsfigner, hasselnødder og juledressing
.
rødkålssalat med bladselleri og granatæble
.