julekalenderen 2024, luk op for låge nr. 19 – årets julepostej er landet
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
årets julepostej
Hvert år til jul laver jeg en ny type postej. I år er valget faldet på en postej med proteinrige plantestykker fra PlantMate, svampe, mandler og rødbede.
Helt traditionelt serveres postejen med den legendariske julesovs, brunede kartofler, rødkål, og måske hvide kartofler bagt sammen med postejen i ovnen.
.
en brun sovs, der smager af jul
Denne brune sovs har fået megen ros. Den kræver en del ingredienser og tid. Til gengæld bliver du genstand for megen beundring.
.
postejer, frikadeller, bøffer etc. er populær mad – året rundt
Både postejer, frikadeller og bøffer er populære i det grønne køkken. De hører under det, jeg kalder ”hakkemad”, dvs. de er lavet af en plantefars. En postej er også klassisk julemad for plantespisere.
Der ligger mange opskrifter på postejer og pateer her på bloggen. Hvis du bruger søgefunktionen, får du en masse forslag. Ellers kan du kigge i min bog “Klimakærlige frikadeller, bøffer, postejer og pateer”.
.
frysning af postejer, frikadeller og anden “hakkemad”
Jeg får rigtig mange spørgsmål, om en bestemt plantefars kan fryses. Det er ikke muligt for mig at nedfryse og optø samtlige opskrifter, jeg laver, men her har jeg lavet et grundigt stykke arbejde, så jeg er sikker på, at jeg kan anbefale frysning, både af den rå plantefars og af den bagte postej eller de stegte frikadeller.
Farsen kan med fordel laves en dag, du har god tid, og har lyst til at lave et lille forråd af plantefars til fryseren. De fleste vil synes, at det er for arbejdskrævende på en dag, hvor man kommer sent hjem fra arbejde. Lav evt. dobbelt portion.
Denne fars kan du bage eller stege, straks du har lavet den. Men du kan også fryse den rå fars ned i mindre portioner, så kan du hurtigt bage en postej eller stege en frikadelle på en travl dag.
Det er også muligt at stege eller bage farsen og derefter fryse den bagte postej eller de stegte frikadeller/bøffer ned. Det bedste resultat fås dog, hvis den rå fars fryses ned. Så kan du efter optøningen justere konsistensen og smage til igen.
.
julepostej og/eller frikadeller
(4 personer)
50 g plantestykker fra PlantMate– kan erstattes af 1 dåse/brik bønner eller kikærter
75 g mandler
400 g brune champignon
olivenolie
1 spsk tørret salvie
1 spsk tørret timian eller oregano
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber
100 g renset porre
100 g løg
4 fed hvidløg
200 g rødbeder
75-100 g havregryn
1 dl plantefløde
2-3 spsk plantebaseret østerssovs (kan udelades)
2-3 spsk tamari
friskkværnet peber, citronsaft
.
Hæld kogende vand på plantestykkerne, så det dækker. Lad dem udbløde en halv times tid. For mere smag kan du bruge grøntsagsbouillon i stedet for vand.
Hak mandlerne mellemfint og sæt dem til side.
Hak svampene og steg dem i 2 spsk olie. Tilsæt de valgte krydderurter, et par spsk citronsaft samt et drys salt og peber.
Steg svampene ved rask varme, indtil al væden er fordampet. Svampene skal se tørre ud. Sæt dem til side.
Skær porren i ringe, hak løg og hvidløg, og riv rødbederne groft.
Svits de fire ting i et par spsk olie. Tilføj evt. lidt mere olie undervejs. Svits til løg og porrer er bløde.
Pres væden af plantestykkerne og kom dem i en skål sammen med halvdelen af de svitsede løg/rødbeder.
Blend blandingen med en stavblender til en lidt fast masse.
Tilsæt mandlerne, resten af løg/rødbeder samt svampene.
Rør det hele godt sammen, og tilsæt ca. 75 g havregryn sammen med fløden.
Rør farsen grundigt sammen, og tilsæt evt. flere havregryn og/eller fløde. Farsen skal være temmelig fast.
Tilsæt østerssovs og tamari samt lidt citronsaft og 1 spsk reven citronskal. Tilsæt smagsgiverne lidt ad gangen. Det er vigtigt, at farsen virkelig har smag.
Pres farsen sammen i skålen og lad den trække en halv times tid. Vurdér konsistensen og smagen igen.
Du kan nu fryse farsen – eller straks lægge den i en postejform og bage den i en 200 grader varm ovn 40-45 minutter.
Du kan også stege frikadeller eller bøffer af farsen.
Til julepostejen serveres naturligvis brun sovs, brunede kartofler og rødkål.
.
en lille stak kartofler
Samtidig med postejen kan du bage små stakke af kartofler i ovnen. Her er det kartofler høvlet til tynde skiver på et mandolinjern og lagt i en smurt muffinsform.
Hold øje med kartoflerne og tag dem ud, når de er gyldne.
.