julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 13 – en suppe der varmer midt i trængsel og alarm
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, julemad
.
tank op med en skøn suppe
Kender du mon det, at december løber af med én? Jeg havde forestillet mig en stille måned med god tid til julekalenderen og lidt hyggelig pusleri med nye retter, men sådan er det ikke gået. Slet ikke!
Det er jeg næppe ene om, og så er det, man har brug for noget mad med saft og kraft. Og noget der kan laves lynhurtigt. Det tilbyder denne suppe med den supersunde palmekål og de proteinrige limabønner. Chili sørger for varmen!
.
verdens nemmeste mad
Suppe er den slags mad, jeg spiser mest af, og det undrer mig altid, at langtfra alle kan se det geniale i en suppe.
En suppe imødekommer alle krav til sund og hurtig mad: det hele koges i én gryde, man kan stort set bruge de grøntsager, man har på lager, man bruger meget lidt fedtstof, og – ikke mindst – suppe er lynhurtig at tilberede.
Sådan en gryde kan være propfyldt med vitaminer, mineraler og proteiner. Og så kan man lave dobbelt portion, så man har til to dage. Ofte smager en suppe faktisk bedre på andendagen.
Og en suppe kan sagtens udgøre en hovedret. Det gælder også denne suppe med palmekål og bønner. Lav dobbelt portion, og servér brød til. Så er jeg sikker på, at alle bliver glade og mætte.
Drysset af hakkede valnødder og frisk æble tilfører ekstra lækkerhed.
Har du ikke palmekål, kan du erstatte med grønkål.
Har du ikke limabønner, kan du erstatte med enhver anden slags bønner, kikærter eller linser.
.
superkål
De lange slanke blade konkurrerer med grønkål om at være mest sunde. De er begge en rigtig booster for kroppen. Kålen indeholder meget A-vitamin (betakaroten), B-, C- og K-vitaminer.
Kålen er også rig på kalk, fosfor, mangan, og en fin kilde til magnesium.
Palmekål indeholder også antioxidanterne glucosinolat og glucoraphanin, der anses for at være kræfthæmmende.
.
palmekålssuppe med limabønner og æble/valnøddedrys
(4 personer)
4 tørrede shiitakesvampe
100 g løg
4 fed hvidløg
chipotlechili efter smag (evt. anden slags tørret chili)
2 spsk olivenolie
2 stilke bladselleri
4 blade palmekål (kan erstattes af grønkål)
ca. 8 dl grøntsagsbouillon
150 g gulerødder
150 g blomkål
1 dåse eller brik hvide limabønner (230 g drænet vægt)
miso, tamari, friskkværnet peber
citronsaft
1 pigeonæble
25 g valnødder
evt. 4 spsk planteyoghurt
evt. ærteskud, mynte eller koriander
.
Hæld kogende vand på svampene og lad dem udbløde en halv times tid.
Hak løg, hvidløg og chili. Svits de tre ting i olien, til løgene er klare.
Skær de udblødte svampe i små stykkker. Gem vandet. Kassér stokkene.
Snit bladselleri og palmekål.
Kom bladselleri, palmekål og svampe i gryden sammen med bouillonen og væden fra svampene.
Lad suppen simre under låg 8-10 minutter. Skær gulerødderne i skiver og blomkålen i små stykker.
Kom grøntsagerne i suppen og lad den simre endnu et par minutter. Tilsæt de afdryppede bønner. Tilsæt om nødvendigt mere bouillon.
Rør 2-3 tsk miso ud i lidt varmt vand og rør den i suppen.
Smag til med tamari, peber og citronsaft. Tilsæt om nødvendigt mere miso.
Suppen skal ikke koge, efter at misoen er tilsat.
Skær æblet i små terninger og vend dem i citronsaft.
Hak valnødderne.
Servér evt. suppen med en spsk yoghurt på toppen og drys med æbleterninger, valnødder og den valgte krydderurt.
.
mangler du en bæredygtig julegave?
Er du i bekneb for en gave, der skåner både kroppen, klimaet og dyrene, kan min nye bog, “Grøn gæstemad” anbefales. Den glæder smagsløgene, er langtidsholdbar og indeholder mere end 100 opskrifter på grøn mad til årets store begivenheder. Et helt afsnit er med juleopskrifter.
Bogen kan købes hos den lokale boghandler – eller hos Saxo, hvor den koster kr. 224,95.
.
Kære Kirsten…tak for inspiration og et hav af dejlige opskrifter.
Kan du hive anbefale en go’ grøntsagsbullion.
Vh Helle
Kære Helle,
Jeg bruger altid den pasta, man køber i en bøtte, og som hedder Herbamare. Den er 100% plantebaseret og med masser af smag. Den er lidt dyr, og der findes sikkert mange andre gode, men jeg holder mig til denne.
Kh Kirsten
Tak for svar. Den prøver jeg.
Kh Helle