grønt-i-grønt-suppe. Boost dit immunforsvar
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, supper
.
snup en lækker booster
Jeg håber, du er kommet godt ind i 2022. Måske med nogle gode nytårsforsætter, der kommer kloden og kroppen til gode? Hvis vi står sammen, kan vi få rykket den grønne front, men det kræver, at vi alle optræder som gode ambassadører for den plantebaserede mad. Jeg tror fuldt og fast på, at man kan vinde terræn og gehør hos de skeptiske kødspisere med lækker og sund mad, der ikke tager mere fra jorden, end den får tilbage.
Det nye år kalder på, at vi alle tager ansvar for vores sårbare klode. Mere end nogensinde! Det er desværre ikke noget nyt. Vi har i mange år vidst, at vi destruerer vores eget livsgrundlag. Så skal 2022 ikke være året, hvor vi vender den gamle stinkende skude med død og ødelæggelse til det store stolte, grønne skib med frisk vind i sejlene, fuldt med håb for fremtiden, store smagsoplevelser og en krop, der lever og sanser?
Hvis vi lytter efter, kan vi godt høre, at naturen og dyrene skriger på hjælp.
.
en grøn booster
Og det er så nemt at tage skeen i den grønne hånd. Tag nu bare denne booster-suppe tilberedt på under 20 minutter.
“Booster” er blevet et meget benyttet ord i Danmark. Mange får en booster i armen, men en booster kan også være en lækker powerfoodsuppe til glæde for smagsløg og immunsystem. Jeg forstår i øvrigt slet ikke, hvorfor myndighederne ikke har grebet invasionen af corona som en enestående mulighed for at optimere danskernes bevidsthed om sundhed ved at fortælle, hvad et stærkt immunsystem betyder for sundhed og sygdom.
Sjældent har danskerne gået så meget i takt som under coronaepidemien. Jeg er sikker på, at befolkningen ville have lyttet efter, hvis også betydningen af vores ernæring i forhold til sygdom havde været et tema. Jeg er sikker på, at gamle Mikkel Hindhede ville have givet adskillige sække kartofler for den enestående mulighed for at højne befolkningens sundhedstilstand og bevidsthed om mad og ernæring.
Ligegyldig hvilken sygdom, det drejer sig om, vil et stærkt immunsystem altid være en fordel. Men jeg har ikke hørt ét eneste ord fra sundhedsministeren om dette faktum.
Der er megen forskning, der peger på, at fx D-vitaminmangel kan gøre et covidforløb mere alvorligt. Også overvægt og andre livsstilssygdomme er en risikofaktor. Det ville have været dejligt, hvis myndighederne havde snakket om disse faktorer.
Jeg plejer at sige, at man ikke kan spise sig ind i himlen. Man kan heller ikke spise sig fra al sygdom. Men det vil altid være en fordel at have et stærkt immunsystem. Og det får man bl.a. gennem sunde, økologiske råvarer, der forvandles til lækker og smuk mad.
I denne suppe finder du masser af gode næringsstoffer, der vil få hver eneste celle i din krop til at danse af glæde. Her er flere slags grøn kål (se om næringsindhold i kål her), de helsebringende shiitakesvampe, ingefær, hvidløg og gurkemeje (alle tre stærkt antiinflammatoriske og antioxidante). Altsammen noget, der står på den populæreste hylde i Moder Jords apotek.
Suppen er simpelt hen et gedigent skud vitaminer, mineraler og anioxidante og antiinflammatoriske stoffer. Her i januar kan du dårligt byde din krop på et bedre måltid. Skal du måske oven i købet tabe dig efter julen, er denne suppe også et super tilbud.
.
glæden ved grønt
Grønne grøntsager er en gave til kroppen. Du kan i suppen bruge alle mulige slags grønne grøntsager, og du kan bytte kartoflerne ud med jordskokker, pastinakker eller persillerødder, evt. søde kartofler.
Hvis du vil have flere proteiner i suppen så tilsæt en god håndfuld kogte kikærter, bønner eller linser.
.
grønt-i-grønt boostersuppe
(4 personer)
4 tørrede shiitakesvampe
100 g løg
150 g kartofler
200 g rosenkål
4 blade grønkål (kan erstattes af spinat eller palmekål)
2 stilke bladselleri
2 spsk olivenolie
8-10 dl grøntsagsbouillon
1 spsk tørret timian
½ spsk gurkemeje + 1 tsk friskkværnet peber
reven ingefær efter smag
evt. en god håndfuld kogte bønner, kikærter eller linser
200 g squash
150 g broccoli
1 helt hvidløg
1 økologisk citron
tamari
frisk timian
.
Bræk svampene i små stykker (smid stokkene ud, de er for træede til at kunne spises). Hæld kogende vand på svampene og lad dem stå en times tid.
Hak løgene, skær kartoflerne i små terninger og del rosenkålene i kvarte. Riv grønkålen i små stykker og snit bladsellerien.
Afdryp svampene og svits dem i olien sammen med løgene 4-5 minutter. Tilsæt bouillonen og den tørrede timian.
Kog løg og svampe 5 minutter.
Tilsæt kartofler, rosenkål, grønkål og bladselleri. Kog suppen ca. 8 minutter og tilsæt gurkemeje, peber og ingefær.
Skær squashen i små terninger. Del broccolien i små buketter, skær stokken i små terninger. Hak hvidløgsfeddene fint.
Kom squash, broccoli og hvidløg i suppen. Hvis du vil tilsætte bønner, kikærterr etc. så kom dem i gryden nu.
Bring suppen i kog og sluk for varmen.
Riv ca. 1 spsk af citronskallen og kom det i suppen sammen med 1-2 spsk citronsaft.
Smag suppen til med timian, peber, ingefær, citron og tamari.
Servér suppen portionsvis. Du kan sætte en spsk god olivenolie på toppen og drysse med frisk timian.
.
.
Kære Kirsten Skaarup,
Ser igen din nyhedsmail og tænker som sædvanlig at opskriften lyder som noget jeg kan lide, men kommer ikke længere. Den såkaldte “printervenlige” udgave er helt umulig. Jeg ønsker at du en dag får din webmaster til at lave en version, hvor billede og tekst er på en side. Det vil også være meget mere miljøvenligt.
Jeg ynder ikke at have min smartphone med i køkkenet. Skriften er lille og mine fingre er lettere fedtede 😜
Kærlig hilsen
Lene
Kære Lene,
Jeg er ked af at høre, at du har problemer med at printe opskrifter ud. Desværre hjælper ingen webmaster, for min blog ligger på det, der hedder Wordpess, og det er en skabelon, jeg ikke kan lave om på.
Mon du går ind nederst i indlægget under Share/Save? Hvis du klikker her, kommer en del muligheder frem. En af dem er “print friendly”. Det burde virke.
Ellers kan du kopiere opskrifterne over i et worddokument. Det er i al fald nemt at printe ud.
Jeg er selvfølgelig ked af, at du har problemer med at printe, men jeg håber, du vil trøste dig med, at alt hvad der ligger på bloggen er frit tilgængeligt for alle. Jeg arbejder helt uegennyttigt, fordi jeg gerne vil fremme den grønne dagsorden.
Kh Kirsten
MUMS – siger jeg bare!
Kære Mette,
Dejlig lyd! Tusind tak og god fornøjelse.
Kh Kirsten
Jeg savner også i den grad, at myndighederne oplyser om vigtigheden af sund kost, vitaminer, frisk luft og god nattesøvn.
Kære Laura,
Ja, jeg tror vi er mange, der undrer sig!
Kh Kirsten
Så lækkert! Uhm! Det skal prøves. Og hverken dyr eller klode kommer til skade under tilberedningen.
TAK 😍
Kære Lena,
Selv tak – og rigtig god fornøjelse. Jeg håber, du vil synes om suppen.
Kh Kirsten
Tak for denne opskrift – jeg glæder mig til at lave denne skønne Booster-suppe! 😀
Jeg er helt enig i, hvad du skriver i forhold til corona og god ernæring og et godt immunforsvar – jeg kan heller ikke forstå at vi INTET har hørt om sundhed og ernæring fra myndighederne i forhold til corona i snart 2 år!
Sundhed i krop og sjæl kommer ikke fra vacciner, som coronavaccinen, men fra omtanke, god og sund mad og drikke, et positivt sind og at lytte til sig selv generelt!
Rigtig god weekend til dig, Kirsten 🙂
KH Marianne
Kære Marianne,
Selv tak. Jeg håber, suppen vil smage!
Ja, vi er mange, der undrer os. Der er enorme summer og lidelse at spare på forebyggelse af sygdom. Måske corona lukker vores øjne op for det?
Kh Kirsten
Og til dig Lene, når du kommer ind i print freindly, så kommer der en “skraldespand” frem ved hvert afsnit og billede, ved klik kan du få det fjernet, du ikke ønsker, så der kun er opskriften tilbage.
Kære Dorit,
Tak for den ekstra info.
Kh Kirsten
Tak for dit stærke, vigtige arbejde, Kirsten.
Ønsker dig et smukt grønt nytår! 🌷
Kære Vibeke,
Selv tak. Det er såmænd alt for lidt! Eller alt for få lytter?
Rigtig godt nytår til dig – og tak for dine smukke ord.
Kh Kirsten
Når jeg kommer til dyrlæge med min hund, spørges der altid til kost og afføring. Det oplever jeg aldrig hos egen læge….
Kære Alice,
Hvor er det en interessant (og tankevækkende!) indsigt. Mange tak for den.
Kh Kirsten
Super flotte billeder
og helt sikkert lækker suppe.
Vintertid er suppetid – flere gange om ugen !
Kære Jan Oskar,
Mange tak. Det glæder mig, at du kan lide billederne. Du er jo selv en billed”mager”.
Jeg håber, I har haft tid til at smage suppen – og at den var god! Jeg spiser næsten heller ikke andet end suppe i øjeblikket.
Kh Kirsten
Hej igen! Nu har jag skaffet ingredienserne til denne spændende suppe. Shiitake svampe er nyt for mig. Fandt “kun” friske i mit supermarked på den svenske landsbygd! Skal man også kassere stokkene på friske svampe eller er det kun de tørrede som bliver træede? Kh Mette
Kære Mette,
Du kan sagtens bruge friske svampe. Jeg bruger kun de tørrede, fordi de har mere smag.
Du kan godt bevare stokkene på de friske svampe. De er bløde og kan nemt hakkes.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Tak for en god blog, jeg finder ofte ny inspiration her.
Min mand lavede suppen her forleden og vi har nu spist den i to dage. Den er så lækker og det er i hvert fald ikke sidste gang vi laver den. I øvrigt så bliver den bestemt ikke ringere på anden dagen.
BH
Ann-Christina
Hi Ann-Christina,
Selv tak. Det glæder mig, at du får gode ideer fra bloggen.
Jeg er også glad for at høre, at I kan lide suppen. Og som du skriver, er det ofte sådan, at en suppe er bedst på andendagen.
Kh Kirsten
Tak for en fin side med dejlige opskrifter. Kan fuldt ud tilslutte mig ønsket om mere almen viden i “sundhedsvæsenet ” om vittigheden af naturlige fødevarer og vitaminer. Jeg er ved at gå ud af mit gode skind over alle de penge der er “smidt” ud til corona. Som der er andre der har skrevet hvis man for 2 år siden var gået til læge 3 gange om ugen for at finde ud af om man var syg……ville man være blevet indlagt på psyk.
Kære Kirsten,
Selv tak – og tak for din opbakning. Jeg har moret mig over din bemærkning om ideen om at gå til læge 3 gange om ugen. Ja, det kan virke noget absurd!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Har i dag serveret denne suppe for min syge mand, og den faldt i smag. Skal hilse fra ham og sige, at de opskrifter fra dig, jeg serverer for ham, som oftest falder i smag ;o)…. og det er en stor kompliment fra en mand, der elsker kød men også er blevet vant til flere dage med grønne retter.
KH Solveig
Kære Solveig,
Mange tak for hilsnen fra din mand. Jeg håber, suppen fik ham på benene igen.
Jeg er altid ekstra glad for at få ros for min mad fra mænd. Mænd er jo ofte større kødspisere end kvinder, så det er et kæmpekompliment. Hils din mand og sig hjertelig tak.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy