indisk biryani med blomkåls”ris”
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
klassisk indisk ris-ret uden ris
Ris-retten biryani er en ægte indisk klassiker. Jeg har dog her byttet risene ud med blomkål. Det er både billigere og mere klimavenligt. Hvis du ikke allerede kender blomkåls-ris, er denne ret en god anledning. Men du kan selvfølgelig også lave retten helt traditionelt med ris.
Her i januar er det måske også værd at vide, at retten er kalorielet – og samtidig med masser af smag og duftende krydderier. Det er rigtig januar-mad. Og i disse tider, hvor det ikke er nemt af besøge de krydderiduftende markeder sydpå, er det hyggeligt at tilberede en biryrani, mens man i sit eget køkken drømmer sig til medinaen i Marrakech.
Biryani er ellers mad for stor-moguler! Selv om det er enkel mad, er det en kongelig ret.
Det var persiske kokke, der bragte biryanien til Indien. Da stor-mogulerne kom til Sydindien i 1500-1600-tallet tog de retten med sig, og der opstod en indisk udgave. Eller snarere udgaver, for biryani kan laves på utallige måder. Da jeg var i Hyderabad, fandt jeg ud af, at man alene her har 26 forskellige opskrifter på retten.
.
ris skal falde som sne fra himlen
Fælles for de hundredvis af biryanier, der findes i Indien, er kravet om, at riskornene skal kunne falde hver for sig uden at klistre. De skal så at sige kunne dale som sne fra himlen. Desuden skal en biryani være krydderduftende men ikke brændende stærk.
I Kerala spiser man retten med de ingredienser, der er typiske for dette område: kokos, karryblade, peberkorn og cashewnødder. I det nordlige Kerala spiser man biryani krydret yderligere med safran, og den serveres med pickles. I Nordindien bruger man andre krydderier end i syd, fx laurbærblade, garam masala og kommenfrø. I Bengalen tilsætter man sennepsfrø.
Som det ses, er der utallige muligheder. Denne version er helt min egen.
Jeg har valgt svampe, gulerødder og edamamebønner, men du kan bruge mange andre grøntsager. Den færdige ret drysses ofte med ristede løg, mandler (eller cashewnødder) og rosiner. Jeg har udeladt rosiner og ristede løg, men det klær’ biryanien at tilføje dem.
Du skal ikke droppe retten på grund af de mange ingredienser. De fleste er krydderier, og du kan udelade dem, du ikke lige har på hylden. Retten er nemlig rigtig hurtig at tilberede – og smager dejligt!
Som protein-supplement vil jeg anbefale en salat med linser og valnødder.
.
linsesalat med urte/hvidløgsdressing
Salaten med linser, bladselleri og valnødder passer fint til biryanien.
.
blomkål kan nydes på mange måder
Der er næsten ingen ende på alle de talenter, der rummes i et blomkålshoved.
Blomkål kan bages, det kan steges, det kan blive til “chicken”wings, det kan blive til gratin, til salat, til suppe – og altså som her til ris.
.
indisk biryani med blomkåls”ris”
(4 personer)
frø af 5-6 kardemommekapsler (eller 1 tsk stødt kardemomme)
1 spsk spidskommefrø (eller 3 tsk stødt spidskommen)
2 laurbærblade
2 spsk kokos- eller olivenolie
100 g løg
4 fed hvidløg
1 chili eller efter smag (evt. tørret chili)
250 g champignon eller andre svampe
2 røde peberfrugter
300 g gulerødder
200 g edamamebønner
2 tsk stødt kanel
1-2 spsk reven ingefær
1 blomkål, ca. ½ kg
citronsaft
salt, friskkværnet peber
frisk koriander
25 g ristede cashewnødder, evt. mandler
evt. afdryppet planteyoghurt
Rist kardemommefrø, spidskommen og laurbærblade i en stor, tør gryde, til de dufter.
Hak løg, hvidløg og chili og kom dem i gryden sammen med olien. Svits til løgene er bløde.
Skær champignonerne i kvarte, skær peberfrugterne i små terninger og gulerødderne i skiver.
Kom champignonerne i gryden og svits dem, til lidt af væden trækker ud.
Tilsæt peberfrugter, gulerødder, edamamebønner, kanel og ingefær.
Svits endnu 4-5 minutter.
Du kan rive blomkålen så fint, at den bliver til ”sne”. Eller du kan dele den i bittesmå buketter. Hvis du deler kålen i små buketter, så overhæld dem med kogende vand og lad dem stå et par minutter. Afdryp kålen.
Tilsæt den revne eller findelte blomkål til retten og vend rundt, til det hele er gennemvarmt.
Smag godt til med citronsaft, salt og peber.
Du kan servere retten nu, men du kan også lægge den i et ovnfast fad og varme den op i ovnen inden serveringen. Pas i så fald på med ikke at svitse grøntsagerne for meget, da de så bliver for bløde.
Drys biryanien med koriander og cashewnødder og servér retten med afdryppet yoghurt.
Som sagt kan du også drysse med ristede løg og rosiner.
.
.
Åh, det smagte ganske vidunderligt.😋 Lavede blomkålsris og linsesalaten også. (Det tog lidt tid, da jeg var kommet til at købe edamamebønner i skræl, så bønnerne skulle jeg først have ud😂).
Jeg havde også en aubergine liggende – tænker den sagtens kunne være kommet i også.
Tak for endnu en dejlig opskrift.
Kære Lisa,
Du har sandelig været hurtig! Hvor ER jeg glad for at høre, at retten smagte. Det glæder mig rigtig meget.
Og ja, du kunne sagtens have brugt aubergine også. Faktisk kan man bruge de fleste grøntsager til denne ret, og det er godt at tænke på, hvis man har rester, der skal bruges.
Kh Kirsten