fuldkornspande med rødbeder, rosenkål og spicy sovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
uhmmm … fuldkornsmad
Når november banker på, er det dejligt med lidt fyldigere mad end den, vi har spist sommeren igennem.
Hele korn som perlespelt, perlerug eller hele hvedekerner er mættende mad, der fungerer fint sammen med både beder og kål, her i form af stribede og røde beder samt rosenkål.
.
alt går op i en højere enhed
Jeg har bestræbt mig på at lave en ret, der indfrier alt, hvad man kan drømme om: den er hurtig at lave, den er velsmagende og smuk, den er kalorielet, den er mættende på en dejlig måde, den er billig, den er klimavenlig, og den er økologisk.
Selve tilberedningen tager ca. 15 minutter, og resten foregår en halv times tid i ovnen.
Jeg holder meget af hele korn. De mætter skønt, men ligger alligevel let i maven. Du kan i denne ret bruge perlebyg, perlerug eller andre hele korn. Hvis du ikke spiser gluten, så brug i stedet hel boghvede, ris, quinoa eller linser.
rødbeder holder af dild
.
Dild gør en masse godt for retten, men du kan også vælge andre krydderurter – ligesom du kan bytte rosenkålen ud med buketter af broccoli eller blomkål.
.
ekstra på toppen og måske lidt dip
Du kan optimere retten med lidt ekstra drys på toppen. Det kan være ristede mandler eller valnødder. Du kan også bruge sesamfrø ristet med olie og presset hvidløg.
Lidt sovs eller dip gir’ også retten et ekstra pift. Jeg har valgt yoghurt, fordi det er så nemt. Du kan smage til med presset hvidløg og reven ingefær eller chili som foreslået nedenfor.
Du kan også vælge en sovs af jordnøddesmør eller miso.
perlespelt med bagte rødbeder og rosenkål
1/2 kg rødbeder, bolsjebeder eller andre beder
olivenolie
400 g rosenkål
250 g løg
1 helt hvidløg
300 g perlespelt, evt. perlebyg, quinoa, hel boghvde eller ris
ca. 5 dl grøntsagsbouillon
50 g rosiner eller finthakkede abrikoser
evt. sovs:
2 1/2 dl planteyoghurt
2 spsk limesaft
harissa (eller frisk chili, chiliflager eller chilisovs
salt, rørsukker
et stort bdt dild
Der skal bruges tre bageforme med lav kant: én til rødbederne (de skal bage længst), én til perlespelten og én til rosenkål og løg.
Skræl rødbederne og skær dem i både. Læg dem i en lav ovnfast form og vend dem i 1 spsk olie. Sæt formen i en 200 grader varm ovn 25-30 minutter.
Del store rosenkål, skær løgene i både, pil hvidløgsfeddene. Læg dem i en ovnfast form og vend grøntsagerne i 1-2 spsk olivenolie. Drys med lidt salt.
Skyl spelten og kom den i en tredje ovnfast form. Hæld kogende bouillon over (du kan også koge kornene i en gryde med bouillonen. Start i så fald med 4 dl væde).
Sæt de to forme med korn og grøntsager i ovnen, når rødbederne har bagt i 10 minutter.
Vend rundt i grøntsagerne et par gange og hold øje med, at spelten ikke koger tør. I så fald tilsættes lidt mere kogende bouillon.
Bag grøntsager og spelt 15-20 minutter sammen med rødbederne, ialt ca. 30 minutter.
Vend rosinerne eller abrikoserne i spelten. Al væden skal være fordampet, når kornene er bløde. Tjek om de er møre.
Bland spelt og grøntsager. Du kan lave retten færdig hertil i god tid inden serveringen, og varme den i ovnen.
Hvis du vil have ”sovs” eller dip til, så smag yoghurten til med limesaft, harissa, chili eller chilisovs, salt og evt. et nip sukker. Tilsæt 2 spsk olivenolie. Se også forslagene ovenfor.
Drys med masser af klippet dild og servér sovsen til separat.
.
Hej Kirsten,
Tak for dine mange herlige inspirationer. Jeg laver p.t. en stor gryde grøntsagssuppe med bl.a. kikærter og bambusskud. Er der nogen speciel årsag til, at du aldrig bruger bambusskud i dine opskrifter? – de leveres jo i dåse.
mvh Hanne Rohde Jensen
Kære Hanne,
Selv tak. Det er udelukkende en fornøjelse for mig!
Nej, jeg har intet imod bambusskud. Men jeg prøver at minimere mad fra dåse, og så synes jeg måske, at bambusskud er lidt kønsløse – men de er helt OK at bruge – ikke mindst i orientalske retter.
Kh Kirsten
Takk for mange spennende og gode oppskrifter! Takk også for at du alltid foreslår gode alternativer til mat som inneholder gluten(som her i dag: boghvedekerner, quinoa osv).
Denne retten skal absolutt prøves🥰👌
Mvh Andrea
Kære Andrea,
Selv tak – og tak for din søde hilsen.
Jeg håber, du bliver glad for fuldkornspanden.
Kh Kirsten