couscous med græskar
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
en marokkansk klassiker
couscous med græskar
50 g mandelflager
1 tsk stødte nelliker
1 tsk gurkemeje
2 tsk kanel
3 tsk spidskommenfrø
4 spsk olivenolie
100 g løg
4 fed hvidløg
300 g tomater
2-3 dl grøntsagsbouillon
250 g kartofler
½ lille hokkaidogræskar
knap 1 kg grøntsager. Vælg en eller flere af fx auberginer, peberfrugter, squash
gulerødder, broccoli, blomkål, hvidkål, rosenkål, sukkerærter etc.
50 g rosiner
2 spsk finthakket ingefær
citronsaft
4 dl couscous
4 dl kogte kikærter
persille og koriander
Rist mandelflagerne gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.
Svits krydderierne i olien.
Skær løgene i både og hak hvidløgene. Tilsæt begge dele og svits, til løgene er klare.
Hak tomaterne og kom dem i gryden sammen med 2 dl bouillon.
Skær kartoflerne i terninger. Hvis du vil servere grøntsagerne i græskarskallen som på billedet, så skær kødet ud og skær det i terninger.
Kom kartoflerne i gryden og læg låg på. Lad dem simre 6-7 minutter.
Skær de valgte grøntsager i terninger og kom dem i gryden sammen med græskarterningerne, rosinerne og ingefæren.
Måske må der tilsættes lidt mere væde.
Lad retten simre under låg endnu 8-10 minutter.
Smag til med salt, peber, citronsaft og evt. flere krydderier.
Bring 6 dl vand i kog og tilsæt couscousgrynene sammen med et lille drys salt. Lad couscousen simre under låg for svag varme 5 minutter. Tilsæt kikærterne og lad dem blive gennemvarme.
Fjern gryden fra varmen og lad den stå ca. 5 minutter.
Servér grøntsagerne, evt. med couscousen toppet op i midten. Drys med persille og koriander.
Giv harissa til. Harissa kan købes i indvandrerbutikker, men du kan også selv lave den stærke dip, klik her.
Se fotoet nedenfor.
tip
Couscous er Nordafrikas nationalret. Egentlig er det de små gyldne gryn, der hedder couscous, men også hele retten, der består af gryn og grøntsager, hedder couscous.
Couscous spises altid med harissa, som er en meget stærk chilipasta. Hvis du synes, den er for stærk så rør den op med lidt olivenolie. Med udelad den ikke – det er harissaen, der sætter prikken over i’et i couscousen.
Du kan vælge næsten en hvilken som helst slags grøntsager i retten. Det gør den praktisk på en travl dag, hvor du lige kan snuppe, hvad du har på lager af grøntsager.
Du kan varme kikærterne sammen med grøntsagerne i stedet for i couscous-grynene.
couscousgryn med kikærter og harissa