ugens menu – uge 43
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder.
OBS: vær opmærksom på, hvis du vil printe en opskrift ud, ikke at trykke på “print”! Bed din egen computer om at udskrive side 1-2. Eller kopiér opskriften over i word og print den ud dér.
______________________________________________________________________________________________________________________________
3. november 2010
____________________________________________________________________________________________________________________________________
g o d r o d b e h a n d l i n g
Forleden skrev jeg om de ovnbagte pastinakker. Her er de. De blev rigtig lækre – vendt i balsamico, olie og timian … uhm.
Opskriften kommer på bloggen i morgen sammen med ugens menu.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. november 2010
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
t a k t i l n i e l s h a u s g a a r d
Jeg bliver altid så glad, når der er nogen, der taler dyrenes sag.
Prøv lige at kigge på dette lille indslag på youtube af den altid vidunderlige og underfundige Niels Hausgaard:
http://www.youtube.com/watch?v=Iz9yef636hw
Og Politikens fantastiske tegner Jørn Villumsen sætter trumf på. Ingen kan tegne en spade som en spade som denne gudsbenådede tegner.
synes du også, det er for meget?
tal dyrenes sag
boykot dyremishandling
tag en kødfri dag om ugen
______________________________________________________________________________________________________________________________________
1. november 2010
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
t i l b a g e t i l r ø d d e r n e
Så blev det 1. november! Men stadig mildt vejr og smukke, smukke farver på træernes blade.
– Og roserne blomster endnu livsaligt lige uden for mit vindue.
Det er så underligt med årstidernes skiften. Om foråret kan jeg slet ikke vente på de førte nye asparges og de første nye kartofler og alle de andre lette sommergrøntsager.
Og lige nu glæder jeg mig til at kaste mig over de skønne danske rodfrugter og de tunge kålhoveder, som hører vinteren til.
Herligt med denne afveksling, hvor man også mærker hvordan de grove grønsagers tyngde hører den kolde årstid til.
I dag vil jeg bage pastinakker i stave i ovnen. Vendt i olivenolie og masser af frisk timian. Hvis det bliver lækkert, hører du mere om det.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
31. oktober 2010
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
e r g r æ s k a r s u n d t ?
Ja, i høj grad – og hvis du har lidt for meget på sidebenene er de også rigtig gode.
100 g græskar indeholder kun 32 kalorier. I det hele taget er det sådan, at man stort set kan spise uanede mængder af grøntsager uden at tage på.
Vil du tabe dig, der den nemmeste måde derfor at leve stort set af grøntsager (inklusive bælgplanter og kornprodukter). Så kan du spise alt det, du vil – og behøver aldrig at være sulten.
Det kan du læse meget mere om i en bog, der udkommer til januar: “Balancér dit blodsukker og sænk dit kolesterol”. Jeg skriver bogen sammen med en overlæge og to ernæringsfolk. Den er proppet med lækre opskrifter uden animalske produkter.
Lige nu er det jo græskartid, så glæd dig over at græskar – foruden at være kaloriefattige – indeholder mange antioxidanter, især C- og E-vitaminer samt carotin (A-vitamin).
Når enden er god, er alting godt!
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
30. oktober 2010
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
h a l l o w e e n – s u p p e
I anledning af halloween snupper vi lige en dejlig græskarsuppe mere. Suppe er en god måde at spise græskar på.
Nogle synes, at græskar, ligesom bønner, bliver lidt melet, hvis det bliver svitset eller bagt. Den fornemmelse kommer man helt uden om ved at bruge græskar i en suppe – og så er den så smukt solgul. Det kan man glæde sig over på grå efterårsdage.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
29. oktober 2010
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
v æ r n o m v a n d e t
I aftes holdt jeg forerag for en interesseret gruppe menensker, der gerne ville høre lidt om den effekt vores landbrug og dyreproduktion har på jorden. Når man ser tallene sort på hvidt, er det rystende, og mange kom hen til mig og sagde, “vi vidste ikke, at det står SÅ slemt til”.
Det gør det desværre, og vores politikere er slet ikke interesserede i at gøre noget for miljøet (desværre hverken på højre- eller venstrefløjen). Lige nu klager EU-kommisionen over en manglende forklaring på årsagen til de forsinkede planer for det danske vandmiljø.
Der er god grund til at bekymre sig om vandet. Mange boringer må lukke på grund af landbrugets forurening, og derudover tegner landbruget sig for op mod 80% af det samlede vandforbrug. Det er et enormt spild, der kunne undgås, hvis vi spiste mindre kød.
Vidste du fx, at produktion af 1 kg oksekød har et forbrug på 15.550 liter vand. Produktion af 1 kg kartofler har et forbrug på 900 liter.
Det er da en forskel, der er til at forstå.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
g l æ d e l i g h a l l o w e e n
Nogen har taget den amerikanske tradition med at fejre halloween til sig. Andre voksne synes, det er noget pjat. Børnene mener, det er enormt sjovt at lege “gys og gru”, klæde sig ud og spise slik og græskarsuppe. En ekstra fastelavn så at sige.
Hvilket hold man end er på, må man erkende, at det ER tiden for den store græskarmand og allehelgensaften. Og er man amerikaner eller amerikansksindet, skal der snart fejres thanksgiving. Og til den begivenhed må der bestemt heller ikke mangle græskar.
Hvis du ikke hører til dem, der skærer øjne og mund i de store gyldne kugler og sætter dem som pynt foran hoveddøren, så lav noget lækkert mad af bærrene i stedet. For faktisk er der tale om et megabær. Se evt. mere om forskellige sorter græskar på siden Havenyt.dk:
http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/agurk graeskar_og_squash/80.html
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
græskar elsker stærke sager
De store orangefarvede basser her er hokkaidogræskar, som er rigtig velegnet til madlavning.
Græskar smager ikke af så meget i sig selv, så de skal følges med krydderier som spidskommen, kanel, kardemomme og/eller karry. Smag også gerne til med chili og reven ingefær, så bliver det en sand fryd for ganen.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
græskarmand i Berlin
I Tyskland er man også vilde med græskar. Billedet her er taget i en helsekostforretning i Berlin. – Og hvilken helsekostforretning. Jeg har aldrig set et lignende udvalg. Er du interesseret i sund økologisk mad, så snyd ikke dig selv for et besøg i butikken, hvis du er i Berlin.
Biobutikken ligger på Senefelderplatz (U-Bahn: Senefelder Platz).
Her er butikkens udvalg af sojaprodukter …
… og her er de alternative mælkeprodukter.
Grøntsagerne fejler bestemt heller ikke noget. Jeg kunne godt bruge sådan et par kanonkugler, men jeg har aldrig set denne type auberginer i Danmark.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s g r æ s k a r o p s k r i f t e r
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
græskarsuppe med dildkroner
En smag, jeg holder rigtig meget af, er dild. Her er et par dildkroner brugt til at give den neutralt smagende græskar et dejligt pift.
Og indrømmet: dildkronen er lige lovlig stor til at udgøre pynten, men jeg syntes den så så flot ud, at den fik lov at trone øverst i suppen.
Klik på billedet, så får du opskriften.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ovnbagt græskar
Bagt græskar er et dejlig t tilbehør. Lav det fx hvis du lige har et stykke græskar til overs, som du ikke kan få brugt. Giv et stærkt dip til det bagte græskar: tamari, chilisovs, indkogt balsamico etc.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
couscous med græskar
Fra mine rejser i Nordafrika er jeg kommet til at holde rigtig meget af couscous. Det er en ganske hurtig ret at lave. Der skal en del krydderier i, men grøntsagerne bestemmer du selv.
Grøntsagerne spises altid sammen med couscousgryn (som har givet retten dens navn) og den stærke harissasovs.
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
couscousgryn og harissa
Her er de to uadskillelige følgesvende til en nordafrikansk couscous: couscousgryn med kikærter og harissasovs.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
hvis du vil bladre i de foregående menuer – så klik her
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
alternative mælkeprodukter auberginer Berlin couscous med græskar dildkroner dyremishandling efterårsmad forurening græskar græskaropskrifter græskarsuppe Halloween harissa hokkaidogræskar Jørn Villumsen kaloriefattig mad krydderier næringsstoffer i græskar Niels Hausgaard nigellafrø ovnbagt græskar ovnbagte pastinakker pastinak pastinakker rodfrugter slankekur sojaprodukter vandforbrug vandmiljø youtube