mandel- og svampefarserede grøntsagsruller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
auberginer og squash går til fest
De to eftersommer-grøntsager, squash og aubergine, som mange sikkert har (eller har haft) i drivhuset eller i haven, kan nemt trylles om til en lille festret, hvis de går gennem køkken-alkymistens hænder. Og mon ikke det er ved at være sidste udkald for de danske squash og auberginer? Så det gælder om at nyde dem lige nu. Og det skal være festligt!
Og da hver dag bør være en fest, kan du spise dem når som helst, du får lyst til noget lækkert. Men måske er retten en ekstra god idé i denne uge, hvor det er efterårsferie, og der måske er lidt mere tid til at kokkerere?
.
auberginer kommer i mange udgaver
Aubergine er en dejlig fyldig grøntsag (eller rettere frugt), der passer i utallige retter. Den findes i mange udgaver som ovenstående(liggende!). Disse buttede frugter findes også helt ensfarvet lilla. Desuden kan man få lange, slanke auberginer. De findes også korte og buttede. Der er noget for enhver smag og enhver ret.
Aubergine har dog én bagdel: de suger uanede mænger af olie, hvis man ikke passer på, når man steger dem. Derfor anbefaler jeg, at man bager skiverne i ovnen eller steger dem ved høj varme på en grillpande. Så skal skiverne blot pensles med olie.
På engelsk hedder aubergine eggplant, og det forstår man, når man ser den lillebitte hvide aubergine, der præcist ligner et æg.
som et lille gåseæg
Auberginer er ikke voldsomt næringsrige, men de mørke af slagsen indeholder stærkt antioxidante og antiinflammatoriske plantestoffer, som den lilla farve begaver frugten med.
Auberginer indeholder i øvrigt hovedsagelig B- og C-vitaminer og mineraler som kalk og magnesium (til knoglerne) samt fosfor.
.
spis tomatsovs til rullerne
Aubergine og tomat kommer begge fra Sydamerika og tilhører natskygge-familien, hvor kartoflen og peberfrugten også hører hjemme. Tomater passer fint til både aubergine og squash.
Hvis du vil samle flere medlemmer af natskygge-familien, kan du servere bagte kartofler til rullerne.
.
bagte “roset”kartofler
..
timian forskønner rullerne
squash og auberginer med svampe- og mandelfyld
1/2 kg auberginer
350 g squash
1 spsk spidskommenfrø
100 g løg
4 fed hvidløg
1 chili eller chiliflager efter smag
3 spsk kokos- eller olivenolie
300 g portobellosvampe eller andre svampe
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
50 g mandler (evt. græskarkerner)
1 dl plantemælk eller anden mælk (evt. fløde)
100 g havregryn
2 spsk kikærtemel (evt. sojamel)
evt. rasp
2 spsk tamari
timian
tomatsovs:
50 g løg
1 spsk kokos- eller olivenolie
250 g tomater (evt. 1 dåse flåede änglemark tomater)
3 spsk koncentreret tomatpasta
1-2 dl grøntsagsbouillon
2 tsk kanel
evt. 1 spsk maizenmel
salt, friskkværnet peber, rørsukker
Gør først auberginer og squash klar. De skal skæres i tynde skiver på langs, så de kan rulles sammen omkring fyldet.
Auberginerne skal enten steges på en grillpande (evt. alm. pande) eller lægges under grillen i ovnen.
Skær ca. 1/2 cm tynde skiver af auberginerne og pensl dem med olie. Steg dem enten på den ene eller anden måde, til de er gyldne på begge sider.
Squashene skal bruges rå men skæres i meget tynde skiver, så de kan rulles sammen om fyldet uden at knække. Brug et mandolinjern.
Rist spidskommenfrøene på en tør pande, til de dufter.
Hak løg, hvidløg og chili efter smag og styrke (fjern kernerne).
Kom olien i gryden og tilsæt løg og chili. Svits til løgene er let gyldne.
Skær svampene i meget små terninger og kom dem på panden. Rist dem ved rask varme nogle minutter. Tilsæt citronsaften og drys med lidt salt og peber.
Hak mandlerne mellemfint.
Rør mandler, mælk/fløde, havregryn og kikærtemel i svampeblandingen. Smag godt til med salt, peber og tamari.
Lad farsen stå en halv times tid og vurdér konsistensen. Farsen skal hverken være for fast eller for blød. Tilsæt evt. mere væde eller lidt rasp.
Fordel fyldet på aubergine- og squashskiverne og rul dem sammen. Sæt rullerne lodret i et ovnfast fad. Pensl med lidt olivenolie og læg nogle kviste timian øverst.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter.
Rullerne er klar til ovnen
tomatsovs
Lav tomatsovsen, mens rullerne er i ovnen:
Hak løget og svits det i olien et par minutter.
Skær tomaterne i små terninger og kom dem i gryden. Tilsæt puré, bouillon og kanel. Lad sovsen simre under låg 8-10 minutter.
Bruger du flåede tomater i stedet for friske, så hak dem og udelad tomatpastaen.
Hvis sovsen er for tynd, så jævn den med lidt maizenamel rørt ud i vand.
Smag til med salt, peber, citronsaft, sukker og kanel.
Servér sovsen til grøntsagsrullerne separat.
Uhmmmmm tænderne løber i vand 🙂
Ja, det er jo dejligt Wanda. Men hvad siger Frede?
Knus fra
Kirsten
Han ved endnu ikke, at han skal have den ret en dag hi hi
Det skal nok gå Wanda. Der er jo i al fald ikke selleri i.
Knus fra Kirsten
ha ha ha
nej det er der ikke, men det kan der komme 🙂
Knus Wanda
Nu skal du være sød!
Er altid sød 🙂
Kære Kirsten.
Først og fremmest tusind tak for dine fantastiske opskrifter, som jeg benytter flittigt.
I stedet for mel som jævner, bruger jeg røde linser. Når jeg laver tomatsovs, kommer jeg det væske jeg skal bruge af tomater og vand, i en gryde sammen med løg, chili, hvidløg, gulerødder når det er blandet kommer jeg en god portion røde linser i. Deri kommer jeg selvfølgelig også Herbamare og koriander frø, de sidste svitser jeg på panden. Dette koger ca. en halv time, smager det til med salt og peber, til slut blender jeg det. Denne ret laver jeg også lasagne, der bruger jeg Quorn fars som jeg kommer i sovsen og til slut bygger op som almindelig lasagne. Quorn bitar bruger jeg til en god karrysovs, hvor jeg kommer peberfrugt, champignon, løg, hvidløg, gulerødder og chili i, det kalder jeg kylling i karry til børnebørnene.
Kærligst
Grethe
Kære Grethe,
Ja, jeg bliver jo altid SÅ glad for at høre, at mine opskrifter falder i god jord. Tak for din hilsen.
Og også tusind tak for opskriften på en super-tomatsovs. Den vil jeg efterligne ved lejlighed. Jeg kan læse, at den smager skønt, men den har også den fordel at den indeholder gode proteiner. Hvis du undrer dig over, at jeg aldrig bruger quorn i mine opskrifter, er det, fordi mit “system” ikke har det godt med netop det produkt. Men kan man lide det, er det nemt at skifte tofu og seitan ud med quorn.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Uhm, hvor ser det lækkert ud, nu må da enhver kødspiser overgive sig !! Får ikke tid til at prøve opskriften før uge 44, da vi rejser en tur til Santorini, græsk ø, sammen med døtrene, så der håber vi at blive udsat for noget lækkert græsk vegetarmad ! Bare den græske salat kan jo få englene til at synge 🙂
Vi har lige høstet den sidste squash fra friland, den er kun 12-15 cm, men det er nu så koldt, at den ikke vokser mere.
Og tak til Grethe for tippet !
Mange hilsner
Dorit
Kære Dorit,
Ja, det ville være dejligt, hvis et par kødspisere lod sig omvende med grøntsagsrullerne! I al fald tror jeg ikke, at kødspiserne vil savne kød i denne ret. Men din egen squash har nok ikke “muskler” til at udgøre hele retten.
Du kan roligt glæde dig til Santorini. Jeg rejste rundt på øen med rygsæk allerede sidst i 70’erne. Dengang var der hverken lufthavn eller turister på øen. Jeg forelskede mig totalt i denne smukke ø. Jeg var der så igen for ca. 10 år siden, og det hele så anderledes ud, men jeg synes stadig at øen er skøn.
Med hensyn til græsk mad har de jo heldigvis en del bønneretter og fyldte auberginer, men repertoiret er ikke så stort. Til gengæld har du ret i, at den græske salat får alle engle til at synge. Græsk salat i Grækenland ER en særlig oplevelse.
Rigtig god tur. Skriv gerne igen, hvis du opdager en spændende opskrift, som du vil dele med bloggens læsere.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Skal holde udkig efter gode opskrifter. Vi har været på S i 2004, 08, 11 og 14, bliver vist aldrig færdig med den ø med verdens smukkeste udsigter, opdager nye steder at opleve hver gang. Tjek evt min egen side: http://www.skysite.dk/santorini -Skal opdateres, når vi kommer hjem 😆 Dejligt at høre du har været der “inden” turisterne. Er dine ture beskrevet i nogle af dine bøger? Vh Dorit
Du er sandelig en garvet Santorini-farer. Så skal jeg vist ikke gøre mig klog! Og du har virkelig stor indsigt i øen, kan jeg se på din fine hjemmeside. Jeg får lyst til straks at tage derned igen. Og nej, jeg har ikke skrevet om Santorini i nogle af mine bøger. Min første tur var før jeg begyndte at skrive kogebøger. Og senere har jeg mest skrevet om lande udenfor Europa.
Jeg glæder mig til at høre fra dig, når du er hjemme igen. Rigtig, rigtig god tur.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy