alliancefad med søde kartofler, spinat og ricotta
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
17. januar 2016
.
en søndagstærte
Kan jeg friste med en søndags-tærte med løg på en bund af gorgonzolacreme? Du finder opskriften her.
En evt. rest er fin til madpakken.
16. januar 2016
.
smagsprøver i SuperBrugsen
Foto: Dennis Baggers Laursen
I går havde jeg som annonceret fornøjelsen af at møde kunderne i SuperBrugsen i Brøndby for at præsentere min nye bog, “Powerfood revolutionen”. Det er altid interessant at snakke med dem, der er interesseret i mad og/eller gerne vil leve sundere.
Generelt var folk meget begejstrede for mine smagsprøver – “Stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej” og “Grønkålssuppe med æbler og edamamebønner” (opskriften findes kun i “Powerfood revolutionen”).
Jeg var især glad for, at børnene tog for sig af retterne. Her var ingen spor af kræsenhed. De ville gerne have forældrene til at bytte den fede og usunde leverpostej ud med leve-postejen. Måske er der håb i de nye generationer?
En ældre overvægtig herre mente i al fald, at man skulle spise kød. For det havde man gjort siden stenalderen!
.
.
15. januar 2016
.
kig forbi SuperBrugsen
Hvis du befinder sig syd for København i dag, den 15. januar, så kig ind hos SuperBrugsen, Søndre Ringvej 45 A i Brøndby.
Her er jeg fra kl. 15 parat med smagsprøver fra min nye bog, “Powerfood revolutionen” og en snak om alle de ekstraordinært sunde produkter, som bogen handler om.
Du kan læse mere om bogen her.
13. januar 2016
.
klassisk kål
Det er længe siden, jeg har haft kåldolmere på programmet, så her kommer forslag til en rigtig vinterret, som jeg har hevet frem af arkivet.
Husk i øvrigt, hvis du mangler inspiration til middagen, frokosten eller madpakken, at kigge i mit arkiv. Der ligger omkring 1.000 opskrifter. Ved at gå ind under “Søg efter opskrift” i højre spalte her på siden, kan du finde masser af ideer. Skriv fx “Kartoffelfrikadeller”, “Grillede porrer”, “Jordskokkesuppe”, “Hummus” etc., så kommer samtlige opskrifter frem, der er på det pågældende søgeord.
Men i dag foreslår jeg en gang klassiske kåldolmere med sur/sødt fyld. Det er en skøn og velsmagende ret. Her serveres dolmerne med en sennepssovs. Og du kan yderligere servere ovnbagte rodfrugter til. Jeg garanterer: alle bliver glade!
12. januar 2016
.
dagens gode nyhed
I går kunne man i Børsen læse det gode budskab, at skuespilleren Ulrich Thomsen er blevet veganer.
Flere og flere vælger heldigvis den vej – ikke mindst mange unge. Aldrig har jorden haft mere brug for dét holdningsskifte. Hver eneste af os, der vælger at sige nej til animalske produkter, har betydning for vores forpinte jord.
11. januar 2016
.
lag-på-lag med søde kartofler
Her er en ret med masser af de vitaminer og mineraler, vi kan komme i underskud med her midt på vinteren.
Jeg kalder retten for alliancefad, men man kunne også kalde den grøntsagslasagne. I al fald er det en lag-på-lag ret, der tilsammen danner en alliance af sundhed og velsmag.
næringsindhold i søde kartofler
Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men søde kartofler er fantastiske. De hører til den gruppe fødevarer, der med rette kaldes superfood eller powerfood – det vil sige grøntsager, der ikke blot er mad men også medicin, som jeg skriver om i min nye bog “Powerfood revolutionen”.
De orange rødder er rige på C-vitaminer og betacaroten (A-vitamin) samt B-vitaminer. Af mineraler indeholder de især mangan, jern, magnesium og kalium, som er regulerende for blodtrykket. De holder desuden blodsukkeret i balance og er kolesterolsænkende.
Søde kartofler er også en grøntsag, der virker muskelafslappende og nervestyrkende. Og mange undersøgelser peger på, at kartoflerne beskytter mod flere forskellige former for kræft, bl.a. prostata- og brystkræft.
.
Søde kartofler er letfordøjelige og derfor også gode ved maveproblemer. De indeholder et stof, der hedder phytochelatin, som binder tungmetaller og andre giftstoffer i fordøjelseskanalen, således at disse går direkte gennem tarmsystemet uden at optages i kroppen.
Rødderne er meget fiberrige (mere end den almindelige kartoffel) og giver derfor en god mæthedsfornemmelse.
Den søde kartoffel er en knold eller rod og slet ikke nogen kartoffel, som den hvide, vi kender, og som tilhører natskyggefamilien. Den søde kartoffel hører til snerlefamilien og er ældgammel. Den har været spist i Sydamerika i mere end 10.000 år. Nu er det på tide, at vi for alvor tager den til os i Danmark.
Søde kartofler både smager og opbygger. Får du smag for flere søde kartofler så prøv også fyldte søde kartofler.
alliancefad med søde kartofler, spinat og ricotta
1 spsk spidskommenfrø
200 g løg
4 fed hvidløg
chili efter smag
2 tsk kanel
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g champignon
2 tsk tørret timian
400 g frossen spinat eller 800 g frisk (kan erstattes af grønkål)
2 spsk citronsaft
600 g søde kartofler
250 g ricottaost eller tilsvarende blød vegansk ost
1 dl mandelmælk, sojamælk eller -fløde
olivenolie
4 spsk sesamfrø
4 spsk græskarkerner
Rist spidskommenfrøene på en tør pande, til de dufter.
Hak løg, hvidløg og chili.
Kom olien på panden og tilsæt løg, chili og kanel. Svits et par minutter.
Skær svampene i skiver og tilsæt dem sammen med timian og et drys salt. Svits løg og svampe endnu 3-4 minutter.
Tilsæt spinaten. Lad frossen spinat tø op. Frisk spinat skal blot falde sammen.
Tilsæt citronsaften og smag til med salt, peber (evt. chili) og citronsaft.
Høvl de søde kartofler til meget tynde skiver på langs. Brug gerne et mandolinjern.
Rør osten blød med den valgte plantemælk og smag til med salt og peber.
Smør et lavt ovnfast fad med olie og læg først et lag søde kartofler. Læg et lag løg/svampe/spinatblanding og fordel lidt ost ovenpå.
Fortsæt på denne måde, til alle ingredienserne er brugt op.
Pensl det øverste lag med olivenolie og sæt fadet i en 200 grader varm ovn 15 minutter.
Tag fadet ud af ovnen og pensl overfladen med olie igen. Drys med sesamfrø og græskarkerner og bag retten færdig, endnu ca. 15 minutter.
Servér gerne en salat til alliancefadet, fx en med broccoli og blomkål.
broccoli-blomkålssalat med nicoisedressing
Så er dosmersedlen skrevet, for jeg har ikke alt til denne uhmmmmm ret.
Glæder mig til at smage den i dag eller i morgen.
Tak Kirsten og kan du have en dejlig dag.
Knus Wanda
Jeg håber, at du allerede har nydt retten (og kunne lide den!) – eller har den til gode i morgen.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Nu er alt indkøbt, så det bliver i dag. 🙂 Glæder mig
I går fik jeg lavet noget med squash uhmmmm
Knus Wanda
Spændende!
Knus fra Kirsten
Hold da op hvor det alliancefad smagte og så mættende.
Selvfølgelig fik jeg lavet for meget, men så er der til i dag også.
Frede mente der manglede et krydderi, men han kan ikke komme på, hvilken 🙂
Tak for dine altid gode forslag, som jeg så hygge mig med på min måde hi hi hi
Rigtig god dag.
Knus Wanda
Du er hermed ansat som min PR-chef, Wanda. Ingen laver så god reklame for min mad som du!
Hvis du laver retten igen, så prøv at tilsætte et par tsk kanel. Det kunne godt give lidt mere til den.
Kærligst Kirsten
ha ha Du er god er du, men tak for udnævnelsen ha ha
Skal huske dem med kanel.
Jeg har for resten også fået øjnene op for mere brug af sesamfrø og dens mange anvendelsesmuligheder.
Takker og bukker
Knus Wanda
Ja, sesamfrø er dejlige. Især når de ristes.
Knus fra Kirsten
Hej Kirsten
Har lige spist, med største velbehag, alliancefad med søde kartofler, mums smagte dejligt – men der blev noget tilovers, kan jeg gemme det til i morgen, jeg tænker på spinaten. Jeg brugte friske babyspinatblade.
Tak for mange gode/spændende opskrifter. Kh Jette
Kære Jette,
Jeg bliver altid så glad, når andre kan lide min mad – så tusind tak for den melding.
Og jo, du kan sagtens gemme retten til i morgen. Det er lidt en gammel skrøne med ikke at gemme spinat. Jeg tror, det stammer fra tidligere, hvor der ofte var jord på spinatbladene. Nu virker de altid klinisk rene.
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Hvor det glæder mig, at kunderne i SuperBrugsen i Brøndby kan få lov til at prøvesmage lækkerier fra din nye bog. Det er en fantastisk mulighed for at få gjort reklame for den grønne levevis. Desværre kommer jeg ikke lige forbi Brøndby, og da slet ikke i dette vejr, men jeg ønsker dig en rigtig god dag. Jeg har lige fået besked, at bogen (sammen med et par andre bøger) kommer med posten i morgen, så jeg skal også rigtig nyde inspirationen fra dit “Power-køkken”.
Kh
Merete.
Hi Merete,
Tak for din hilsen. Det havde ellers været hyggeligt at hilse på dig. Men hvem har lyst til at komme udenfor i dette herrens vejr? Jeg håber dog, at nogle kommer forbi min suppe og postej i morgen.
Og så håber jeg selvfølgelig, at du bliver glad for bogen.
Hej Kirsten!
Forhåbentlig havde du en god og givende dag i SuperBrugsen. Jeg har i hvert tilfælde haft gode timer i selskab med din nye bog – den er super lækker og inspirerende. Og ja, nogle af opskrifterne kender jeg selvfølgelig har fra siden, men jeg er især glad for din indledende gennemgang af de forskellige plantegrupper og deres sundhedsmæssige positive egenskaber. Selvfølgelig kan man slå det op, men jeg synes, det er dejligt at have det samlet, lige til at slå op. Det er virkelig en stærk side i mange af dine bøger, og nyttig viden, som man igen og igen kan vende tilbage til. Og så kan jeg se, at du har vovet pelsen med endnu en lækker kageopskrift, en chokoladekage, som jeg vist snarest skal have lavet en vegansk udgave af for at se, om den er lige så god som brownien fra “Det helbredende køkken”. 🙂
Kh
Merete.
Kære Merete,
Tusind tak for den flotte tilbagemelding på “Powerfood revolutionen”. Og ja, nogle af opskrifterne har været bragt på bloggen, men jeg håber, at det er rart også at have dem på papir.
Jeg er spændt på, hvordan det går med chokoladekagen. Du er jo god til at forvandle til vegansk!
Og jo tak, det gik fint i SuperBrugsen. Folk var meget interesserede, og der røg en del bøger ned i indkøbskurvene. Men det var HUNDEkoldt, så jeg var bundfrossen efter at have stået stille i 3-4 timer!
Hav en dejlig weekend,
kærlige hilsner fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy