nytårsmenu 2018 – plantebaseret
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, frokostretter, julemad, nytår
.
en tretrins-raket til nytårsmiddagen – start med en porrepaté …
Jeg håber, du nyder julefreden og de dejlige fridage ovenpå en hektisk december-travlhed. Jeg håber, du nyder lækker mad – naturligvis gerne her fra bloggen! – og berigende selskab sammen med familie og venner.
Selv er jeg så heldig, at jeg 1. juledag har været til en fantastisk plantebaseret frokost hos mine gode venner, René og Henrik i Hundested sammen med vores respektive familier. Begge de to Dogville-drenge er fantastiske kokke, så menuen stod bl.a. på to slags “sild” (karry”sild” og appelsin”sild”) plus frikadeller fra Plantepusherne og fredsfisk fra Månebarnet – med hjemmelavet remoulade. Desuden æble”flæsk” med tofu”bacon”, pateer, rødkål, hjemmesyltede agurker etc. Alt sammen lavet med kærlighed og sindssygt velsmagende.
Jeg er tilmed yderligere så heldig, at jeg kan være i mit sommerhus ved Roskilde Fjord et par uger her omkring jul og nytår. Nogle dage er jeg indhyllet i en ærtesuppe-lignende tåge, andre dage letter den tunge dis, skyerne spreder sig, og jeg kan kigge ud over fjorden, hvor svanerne motionerer vingerne med jævne mellemrum. Det smukke syn og den karakteristiske lyd af flyvende svaner er en af naturens smukke gaver.
Og en mad-feak som mig pusler naturligvis med nytårsmenuen. Vi har knapt nået at nyde de skønne juleretter, før vi skal til at tænke på de næste festlige retter til nytårsmiddagen. Der er jo faktisk kun under en uge til at beslutte sig for maden til årets sidste fest.
Du kan selvfølgelig snuppe en af de klassiske nytårsretter fra tidligere år som blinis, sushi + mange flere gode nytårsideer, ravioli af stribet bede, gulerodstartar, selleri med valnøddecreme, japansk nytårssuppe og mange flere. Her kan du vælge og vrage og sammensætte dig egen nytårsmenu.
Men du kan også vælge disse tre nye, små retter, som jeg har udviklet til årsskiftet 2018/2019. Det er:
❤️ porrepaté med rosenpeber og kapers
❤️ sprøde tarteletter med glaserede skalotteløg og cashewcreme
❤️ selleri-cannelloni med trøffelsvampe, fritteret salvie og ristede mandler
.
… fortsæt med sprøde tarteletter med karamelliserede løg
Se opskriften på tarteletterne her.
S
… slut med selleri-cannelloni med trøffelsvampe og sprød salvie
Se opskriften på selleri-cannellonierne her.
.
Der er flere valgmuligheder her:
❤️ Du kan se nytårsmenuen 2016 her.
❤️ Du kan se nytårsmenuen 2017 her.
porrepaté med rosenpeber og kapers
Den største udfordring ved denne paté er at få presset porrestykkerne solidt sammen – og at have en meget skarp kniv til at skære skiver af pateen med. Ellers skiller stykkerne ad.
Når porrerne har ligget i pres natten over, afgiver de virkelig meget væde. Hæld det fra engang imellem og brug det i en suppe eller sovs – eller drik væden.
Der går flere porrer til denne ret, end man tror, fordi de afgiver så meget væde. Så vurdér om du skal bruge 3 eller 4 porrer.
.
(4 personer)
3 tykke porrer
4 spsk olivenolie
1-2 spsk citronsaft eller kryddereddike
2 spsk rosenpeber
salt, peber, rørsukker
2 spsk kapers
et par håndfulde blandede salater
.
Skær porrerne i længder, der passer til den form, de skal presses sammen i. Vælg gerne en kvadratisk eller brug den ene ende af en rugbrødsform.
Læg porrestykkerne i kogende vand og kog dem 10 minutter. Sluk for varmen og lad porrerne stå i vandet endnu ca. 5 minutter. Afdryp dem.
Læg porrerne i fx fire lag i en passende form. Drys med lidt salt og peber mellem lagene. Læg noget tungt ovenpå som pres. Lad gerne porrerne stå i pres mindst 12 timer.
Tag forsigtigt porrerne ud af formen og skær meget forsigtigt skiver af pateen, uden at stykkerne skiller ad. Anret skiverne på fire tallerkener. Hvis de alligevel skiller så saml dem så godt som muligt.
Rør olie og citronsaft eller eddike sammen og smag til med salt og evt. et drys sukker. Stød peberkornene let i en morter og tilsæt dem.
Dryp porrerne med dressingen og drys med kapers. Arrangér også lidt salat på tallerknen. Du kan evt. vende salaten i lidt dressing.
.
plantebaseret nytårsmenu porrepaté med rosenpeber og kapers vegansk nytårsmenu 2018/2019 vegansk porrepaté vegetarisk porrepaté
Wowww hvor er du heldig og sikken en menu.
Alt ser bare så godt ud.
Som du ved, har jeg virkelig besvær med at følge en opskrift, MEN…. jeg havde fundet 5 – 6 af dine opskrifter frem og blev inspireret af dem til at lave en masse jule-/nytårsmad til fryseren. Hold da op hvor det smagte godt. Havde også købt ind til nøddepostej, men fik den ikke lavet hi hi Nu skal den så laves en anden dag, når lysten melder sig. 1. juledag fik vi lasagne, men jeg havde glemt, at svigermor ikke kan lide squash og auberginer, som min lasagne bestod af. Hun spiste med velbehag 🙂 Ønsker dig og alle her et velsignet Nytår. Tak Kirsten for alle de skønne opskrifter, som giver mig inspiration til min madlavningen. Ps. din cognac sovs skovlede mit barnebarn Mikai på under 2 år bare ind og nød det i fulde drag juleaften. Kærligste tanker og knus fra Wanda
Ja, jeg ER heldig, Wanda. Jeg kender mange dejlige mennesker, bl.a. dig!
Mon ikke det meste kræsenhed bunder i fordomme? Det glæder mig i al fald, at du kunne snyde svigermor! Men du skal passe på ikke at tage livet af dit lille barnebarn med cognacsovs! Det er ikke ren barnemad.
Rigtig godt nytår til dig og selleri-haderen.
Stort nytårsknus fra Kirsten
Jeg skal sige tak fra “sellerihaderen” hi hi
Så meget cognac var der ikke i sovsen, kun lige til at give smag. I sovs smager cognacen godt ellers ikke, så det var kun uendelig lidt deri 🙂 Jeg elsker den lille gut, så ham passer jeg godt på 🙂
Tak kære Kirsten for i år.
Kærligt knus fra Wanda og Frede
Hi Wanda,
Nej, jeg mistænker dig ikke for vanrøgt af dit skønne lille barnebarn, tværtimod. Men lidt drilleri, du ved …
Jeg siger også tak for endnu et år og sender
mange kærlige hilsener til jer begge, Kirsten
ha ha Jeg ved det Kirsten, men jeg havde lige behov for at forklare ha ha
Rigtig gode ønsker til dig du skønne drille – Kirsten <3
🎈 🎈 🎈
Godt nytår, kære Wanda.
Knus fra Kirsten
1000 tak for endnu en skøn ny nytårsmenu.
Jeg har brugt, eller ladet mig inspirere vældigt af, dine skønne opskrifter de sidste 3-4 nytårsaftener. Og altså bortset fra det, så har jeg bare nydt dine skønne bøger og opskrifter gennem hele voksenlivet, i mine yngre år rigtig meget, og nu mest som en skøn og herlig inspiration, når jeg skal rykkes lidt væk og ud af mine gamle vaner – da jeg er sådan en kok, der helst eksperimenterer uden opskrifter. Men mit grundlag for at kunne lave spændende vegetar/vegan mad kommer helt klart fra en kæmpe inspiration fra dig.
Så hermed en glædelig nytårshilsen og et kæmpestort tak for fantastisk inspiration til mig og mine venner/familie. 💕🎉🧚🏼♂️🙏🏻
Kære Anette,
Selv hjertelig tak. Jeg er glad, hvis du kan bruge årets nytårsmenu og ikke mindst er det skønt at høre, at jeg har kunnet inspirere dig til flere nytårsmenuer. Jeg synes bestemt også, det er sjovest selv at eksperimentere, men tit er det nyttigt at have en eller anden idé at gå ud fra.
Og jeg kan se, at du har været med længe på den grønne vej. At jeg har kunnet inspirere gør mig både glad og stolt. For mig er det en enorm glæde at kunne dele min begejstring for god mad, og så er det godt at høre, at det bliver så værdsat.
Så tusind TAK og et rigtig glædeligt nytår til dig og dine (medspisende) venner og familie,
Kirsten
Tusinde tak for dit søde svar på mit indlæg – som jeg ikke havde opdaget VAR gået igennem 🤔🙄 Så jeg har gentaget mig lidt i det andet, jeg lige har sendt, beklager 😂😊
Det er helt i orden, Anette. Det er altid dejligt med en hilsen.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy