valnøddepaté – årets julepaté 2018
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, julemad
.
en lækker paté til julemiddagen
Ingen dage på året løber så hurtigt af sted som dagene i december, og selv om der endnu er et par små uger til den 24., vil mange gerne planlægge julemiddagen allerede nu.
Derfor får du i dag opskriften på mit bud på julemiddagens paté. Jeg bestræber mig på at lave en ny version hvert år. I år er pateen med valnødder og østershatte. Men er du til noget mere eksotisk, har jeg netop i dag udviklet en paté med “styrke”, dvs med chili, kardemomme og andre varme krydderier.
I de følgende uger kommer der opskrifter på forretter, på en skøn brun julesovs – og for første gang i mit liv har jeg vovet mig ud i en risalamande. Og den blev faktisk god, hvis jeg selv må sige det. Jeg er jo slet ikke til det søde, og det er desserter jo af natur. Men min version er både let og ikke for sød. Glæd dig!
Jeg skal heldigvis ikke ud og købe en masse julegaver, så jeg hygger mig med at udvikle nye juleretter, som jeg vil præsentere frem til jul. Min juletravlhed har mest bestået i at lægge allersidste hånd på min nye bog “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer”, som netop er blevet sendt til trykkeriet. Så er det bare at vente med spænding. Bliver den nu trykt så smukt, som jeg håber? vil den blive godt modtaget? Jeg krydser fingre! Hvis alt går vel, udkommer bogen den 14. februar – og den er spækket med over hundrede retter med plantefars samt tilbehør som salater, sovse etc.
.
julemiddag med omtanke og kærlighed
December er tiden, hvor der slagtes flere dyr end på noget andet tidspunkt af året. Aldrig tidligere i historien har der været brug for, at vi skærer ned på det enorme kødindtag – eller helt dropper det.
Igen ligger mennesker på hospitalet, dødssyge af salmonella fra svinekød. Jeg synes, det er en høj pris at betale for et stykke kød. Men det er svært at skifte madvaner, ikke mindst i julen, der om noget er traditionernes tid. Men en mulighed er at starte i det små. Man kan fx skære ned på det sædvanlige kødorgie og supplere med en plantebaseret paté. Faktisk den smukkeste julegave, jeg kan komme i tanker om.
Plantebaseret mad er kærlighed til julegæsterne, til dyrene og til naturen og klimaet. Her kan gaverne ikke blive store nok!
.
.
sidste års paté med mandler og rosmarin
Hvis du vil have endnu en valgmulighed, så kig på sidste års julepaté. Den er med mandler og skøn smag af rosmarin.
.
valnøddepaté
(4 personer)
150 g valnødder (1/2 evt. solsikkekerner eller mandler)
200 g porre
150 g løg
4 fed hvidløg
3 spsk olivenolie + 1/2 dl
250 g østershatte
2 spsk tørret salvie eller 4 spsk frisk hakket
2 spsk citronsaft
250 g rå kartofler (evt. halvdelen selleri)
ca. 1/2 dl tamari (soja)
salt, friskkværnet peber
3 spsk loppefrøskaller
1 dl sojafløde eller anden fløde
75 g havregryn
.
Findel valnødder og evt. solsikkekerner og/eller mandler i food processoren. De skal ikke være for finthakkede. Rist dem gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.
Snit porren og hak løg og hvidløg. Svits de tre ting i olien, til løgene er let gyldne.
Hak svampene og tilsæt dem sammen med salvien og citronsaften. Svits endnu nogle minutter.
Findel kartoflerne og evt. selleri i food processoren. Begge dele findeles i rå tilstand.
Rør grøntsager og valnødder sammen i en skål og tilsæt sojaen. Smag farsen godt til med salt, peber, citronsaft og salvie. Det er vigtigt, at farsen har markant smag.
Pisk loppefrøskallerne ud i fløden og rør det i farsen sammen med havregrynene. Smag til igen.
Pres farsen godt sammen i en skål og lad den hvile 1/2-1 time.
Vurdér konsistensen igen. Skal der lidt mere væde i farsen – eller lidt flere havregryn.
Læg farsen i en smurt paté- eller postejform – eller i flere mindre. Pres farsen godt sammen i formen. Pensl overfladen med olie og pres evt. nogle valnøddekerner ned i farsen.
Sæt pateen(erne) i en 190 grader varm ovn.
Bag små forme 35-40 minutter, en stor form 45-50 minutter.
Pateen kan fryses og varmes i ovnen inden serveringen.
.
pateen er også fin på frokostbordet
Skulle underet ske, at der er paté til overs, er den fin på frokostbordet på et stykke rugbrød.
.
Tak for opskriften Kirsten, den kom lige som jeg havde planlagt at skulle søge efter et vegetarisk alternativ til leverpostejen. Vi er ikke vegetarer, men jeg indfører flere og flere grønne alternativer, og din side er god inspiration.
Kære Helen,
Selv tak. Hvor heldigt at du lige fandt min opskrift. Jeg håber, du bliver glad for pateen.
Rigtig god jul!
Kh Kirsten
Spændende. Så får jeg også noget lækkert at spise
Kære Viveca,
Jamen du har da helt sikkert fortjent noget lækkert til julemiddagen, så jeg håber, pateen falder i smag!
Kh Kirsten
Lyder som en lækker opskrift.
To spørgsmål:
Loppefrøskaller; er det den grønne eller gule Husk, der kan bruges?
Bagekartoffel og delleri; er det i kogt eller rå tilstand, de skal findeles?
Kære Rikke,
Jeg håber, du vil synes om pateen, hvis du giver dig i kast med den.
Faktisk er jeg aldrig stødt på grønne loppefrøskaller. Jeg har brugt de lyse, som også sælges under mærket HUSK.
Og det er en rå kartoffel, der skal findeles.
Rigtig god fornøjelse – og glædelig jul.
Kh Kirsten
Jeg tror ikke, at Rikke spørger om farven på selve loppefrøskallerne, men om farven på æsken. HUSK fås i en grov udgave i en (overvejende) grøn æske, mest beregnet som fibertilskud til folk med træg fordøjelse, og i en fint pulveriseret udgave i gul æske, mest beregnet til bagning. Min oplevelse er, at begge typer fungerer lige godt i mad, men der er stor forskel på bindevnen i en spsk grov HUSK og en spsk pulveriseret HUSK, så det er vigtigt at vide, om det er det ene eller det andet. Køber du loppefrøskaller af et andet mærke end HUSK, er de oftest grove.
Kære Karen,
Mange tak til din opklaring af HUSK-spørgsmålet. Jeg kender faktisk kun den HUSK i den grønne pakning + de pakninger i en almindelig pose, som man kan købe i supermarkedet under navnet loppefrøskaller.
Kh Kirsten
Uhmmm lækkert👍🏻
Et enkelt spørgsmål. Er kartoflerne kogt inden de findeles?
Tak for mange dejlige opskrifter
Kære Lykke,
Skønt at høre, at du kan lide mine opskrifter. Det varmer altid med sådan en hilsen!
Det er rå kartofler, der skal findeles. Jeg sætter det lige ind i opskriften, da der er andre end dig, der er i tvivl.
Rigtig god fornøjelse – og glædelig jul!
Kh Kirsten
Den opskrift ser rigtig lækker ud og godt at du også bragte pateen fra sidste år, for den blev sandelig lavet flere gange og af flere forskellige familiemedlemmer (og jeg fik desværre givet opskriften væk, men nu er den her igen). Som svar til Helen, se øverst, ang alternativ til leverpostej, kan jeg varmt anbefale din LEVEPOSTEJ fra Powerfood Revlutionen. Den er også blevet fast inventar hos hos – hele året rundt. Extrem nem og hurtig at lave og smager dejligt og jeg har modereret tamarien så den ikke er så gennemtrængede i smagen. Tak for alle de gode opskrifter.
P.S. Din Foie gras med pærekompot bliver serveret imorgen til gæster, så vi får se hvordan den falder ud.
Hvor er det dejligt, at pateen fra sidste år blev en succes. Jeg håber, at du også vil synes om denne med valnødder. Pateerne kommer nemt til at ligne hinanden lidt. Der er grænser for variationerne. Men vigtigst er det jo også, at det smager af “jul”.
Jeg er også glad for levepostejen. Den er så super-enkel, så man kan lynhurtigt fremtrylle noget lækkert pålæg.
Nu krydser jeg så bare fingre for, at det også er gået godt med foie gras’en. Jeg serverede den selv for gæster i går, og de var ganske fornøjede!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tak for en dejlig opskrift! Jeg brugte brune markchampinon og tilsatte en finthakket persillerod. Da jeg ikke er veganer, blev der brugt æg og mælk (fløden var blevet brugt i går😊). Det blev en dejlig pate, som blev serveret med en salat af broccoli, endamamabønner, ærter og slåen, syltet som oliven. Tak for mange gode opskrifter. VH Og god weekend Birthe Pleidrup
Kære Birthe,
Selv tak. Og du har allerede afprøvet pateen. Det er imponerende! Tak for ideen med persillerod. Det lyder som en god smagsgiver.
Og det er klart, at man kan bruge æg. I så fald kommer der lidt mere konsistens i pateen. Og din salat lyder SÅ lækker.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Tak for den opskrift. Jeg plejer næsten altid at lave Grethe Schmidts version, men i år vil jeg prøve at lave denne her. For mig er det absolut et no-go at maden smager for meget hen af umami/kød. Jeg har været vegetar i så mange år, at det smager helt forkert. Men jeg kan da godt forstå, at når man er vant til kødsmagen, så skal man have noget, som er kraftigere. Jeg foretrækker at finde den kraftige smag via fx chili og kraftige indiske krydderiblandinger.
Tak for dine inspirerende tanker og opskrifter.
Kærlig hilsen
Sonja
Kære Sonja,
Selv tak. Det er en fornøjelse at levere julemiddagen! Og jeg er da stolt, hvis jeg kan skubbe gode gamle fantastiske Grethe Schmidt af banen!
Jeg synes heller ikke at plantemad skal smage af kød. Overhovedet ikke! Hvis man spiser plantebaseret, fordi man ikke vil støtte torturen af dyr, ønsker man bestemt ikke smagen af kød.
Faktisk har jeg lige lavet en ny paté netop med stærke krydderier. Den dukker op på bloggen inden jul.
Kh Kirsten
Hvor ser den opskrift dog dejlig ud! Lige et spørgsmål; hvordan kan det være, at du bruger bagekartofler? Er alm kartofler ikke ok?
Bedste hilsner,
Camilla
Kære Camilla,
Tusind tak. Det er dejligt at høre. Jeg har valgt bagekartofler i opskriften pga stivelsesindholdet, men faktisk kan du bruge en hvilken som helst kartoffel til pateen. Kartoflen er med som “bindemiddel”.
Rigtig god fornøjelse,
Kh Kirsten
Sikke en dejlig paté. Det er ikke sidste gang jeg laver den.
Har du et bud på hvor længe den kan holde sig.
Hilsen Susanne
Kære Susanne,
Hvor er jeg glad for at høre, at du kan lide pateen.
Jeg vil tro, at den kan holde sig tilberedningsdagen + 2 dage i køleskabet. Men du kan evt. fryse overskydende paté ned og senere tø den op i ovnen.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
glædelig jul og tak for endnu en dejlig opskrift.
Pateen blev super dejlig både i konsistens og smag. Det var virkelig en opgraderet pate vi spiste- og det er en god ret at servere til festlige anledninger.
Jeg lavede også din brune sovs- og den var også lige i skabet og totalt luksus !!!!
Mange hilsner
Janne
Hi Janne,
Glædelig jul til dig – og selv tak.
Det er en stor glæde for mig at høre, at både pateen og sovsen blev nydt juleaften. Og du har helt ret: man kan sagtens servere den paté til alle mulige andre festlige lejligheder. Jeg håber, der bliver mange af dem i det kommende år!
Rigtig godt nytår og
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for en herlig julemiddag. Jeg lavede valnøddepateen, den brune sovs og rødkålssalaten juleaften. Det var en fortrinlig kombination, og vi nyder resterne her i juledagene.
Med ønsket om en fortsat glædelig jul og et godt nytår, takker jeg mange gange for de herlige opskrifter, du rundhåndet lægger ud og for de mange inspirationer til at forny den daglige madlavning.
Kærlig hilsen
Mona
Kære Mona,
Selv tak. Det er SÅ dejligt at høre, at hele serveringen faldt i god jord. Det glæder mig meget.
Hjertelig tak for dine søde ord. Det er en uophørlig glæde for mig at arbejde med nye retter, og det giver virkelig mening, når jeg hører, at de kan bruges af andre. Tusind tak og godt nytår!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tilbage i oktober fik vi den skønneste skorzonerrodgratin, som jeg har tænkt på flere gange, vi har mange af rødderne i haven.
Men ak, jeg kan ikke finde opskriften?
Hi Gitte,
Jeg er beæret over, at du tilskriver den lækre gratin med skorzonerrødder til mig. Desværre kan jeg ikke erindre at have lavet sådan en gratin. Men du giver mig en god idé, for jeg synes skorzonerrødder bruges alt for lidt. Så jeg vil i det nye år grave efter nogle rødder og se, hvad der kan komme ud af dem.
Kh Kirsten
Tak for den. 🙏
Og TAK for denne uudtømmelige kilde til inspiration.
Jeg puttede pateen i halve røde pebere. Det fungerer fint. Men man skal være endnu mere skarp på til smagningen. (det var jeg ikke…..) peberfrugterne suger til sig + at de er intenst søde, så nok nødvendigt at give den mere end man lige synes er nok.
Godt og glædeligt nytår til alt og alle.
Lotte
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy