“sild” med appelsindressing og “sild” med sennepsdressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, frokostretter, julemad
med plantesild er julefrokosten (næsten) på plads!
Med kun et par uger til påske, kan det være rart at have frokostretterne på plads. Her er et par velsmagende bud på plantebaserede sild.
Men for at være ærlig: hver gang jeg laver plantemad, der er 100% omsat fra det animalske ophav, kommer jeg lidt i tvivl, om det nu også er O.K. Men kan man lide animalske sild – og har de altid været en del af juletraditionerne – er der jo ingen grund til at gå glip af den smag, bare fordi man ikke mere spiser dyr.
Så jeg fejede al tvivl til side, fordi jeg gerne vil udvide mit jule- og påske-frokost repertoire. Og da jeg fandt inspiration fra Sverige til at bruge østershatte som sild, måtte jeg prøve det. Og da jeg havde lavet “sildene” og smagt på dem, kunne jeg ikke nænne ikke at dele opskrifterne med jer. Østershatte-sildene smager simpelt hen dejligt.
.
“sild” i sennepsdressing
Jeg besluttede mig for at lave to slags “sild”. Det passer med, at man bruger 250 g østershatte i alt og marinerer dem sammen, inden portionen deles og lægges i to slags lage.
Her er den første variation af de to slags “sild”, som jeg har kastet mig ud i.
“Sildene” ligger i en sennepsdressing med forskellige krydderurter. Jeg har brugt purløg, dild og timian. Du kan også nøjes med én urt.
.
“sild” der sætter smag på frokostbordet
Sildene af østershatte kan også laves med en karrydressing som nedenfor.
Fordelen ved disse svampe-“sild” er, at de er hurtige at lave. De kan holde sig 2-3 dage i køleskabet.
.
karrysild
Måske kender du allerede mine karrysild af aubergine?
Hvis ikke og hvis du er mere til karrysild, så prøv denne opskrift. Og så kan du i øvrigt sagtens bytte auberginerne ud med østershatte. Du forbereder blot svampene i eddikelagen som forklaret i opskriften nedenfor.
.
“sild” med appelsindressing
Det er en fordel af tilberede “sildene”, dagen før de skal serveres – eller endnu tidligere.
.
appelsin, kapers og rosenpeber
Denne type “sild” er helt anderledes end senneps”sildene”. Her kommer smagen fra appelsinsaft, fintreven appelsinskal, kapers og rosenpeber. Hvis du ikke lige har rosenpeber på hylden, så brug sort peber i stedet for, evt. grøn madagascarpeber.
.
.
to slags ”sild” af østershatte
(4 personer)
250 g østershatte
1 lille skalotteløg
1 dl vand
2-3 spsk riseddike eller anden mild eddike
2 tsk salt, friskkværnet peber
2-3 spsk sukker
evt. ahornsirup
sennepssild:
1 dl havre creme fraiche eller planteyoghurt
2-3 spsk eddikelage
1 spsk dijonsennep
dild, purløg, timian
appelsinsild:
1 økologisk appelsin
3/4 dl eddikelage
1 spsk rosenpeber
2 spsk kapers
dild
Skær svampene i brede strimler. Skær løget i ringe.
Bring vandet i kog med eddike, salt, lidt peber samt sukker. Smag til. Lagen skal være tilpas sur/sød/salt. Du kan evt. justere den søde smag med lidt ahornsirup.
Tilsæt svampene og løgene og lad lagen koge op. Vend rundt i svampene og løgene og fjern gryden fra varmen. Lad svampene afkøle i lagen.
Senneps”sildene”:
Smag creme fraiche eller yoghurt til med eddikelage, sennep, salt og peber.
Tilsæt en eller flere krydderurter efter smag og vend halvdelen af de afdryppede svampe i dressingen.
Appelsin”sildene”:
Riv ca. 1 spsk fine strimler af appelsinskallen. Pres ca. 1/2 dl saft af appelsinen.
Rør begge dele i eddikelagen.
Knus peberkornene og kom dem i dressingen sammen med kapers og klippet dild.
Vend resten af østershattene i dressingen og pynt evt. med mere dild og rosenpeber.
.
.
Hej Kirsten
uhhh jeg sidder lige og bliver så taknemmelig og varm om hjertet over dine skønne opskrifter 🌺
og vil derfor sige dig mange tak for de frie veganske opskrifter. Jeg har også flere af dine skønne bøger som jeg har nydt at lave mad udfra i hvert fald gennem de sidste 20 år. Så meget dejlig mad 🧚♀️
Og jeg er superglad for dine sildeopskrifter. Jeg elsker traditionelle juleopskrifter uden dyremishandling.
Kærlige hilsner
Susanne
Hi Susanne,
Ihhhh, hvor ER jeg glad for din hilsen. Tusind tak for de smukke ord. Nu er det MIG, der er varm om hjertet.
Det er dejligt at høre, at du har fulgt med i så mange år – og ekstra skønt at du kan bruge “silde”-opskrifterne. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Det er bare en opskrift der må prøves…. tusind tak, som altid laver du opskrifter ( og billeder af resultatet) så man virkelig får lyst til at smage, nyde og byde.
En rigtig glædelig jul til dig.
Kh
Kitty
Hi Kitty,
Jeg er SÅ lykkelig for at høre fra tilfredse smagere. Tusind tak. Jeg vil jo gerne, at så mange som muligt skal finde ud af, at de gamle fordomme mod plantebaseret mad som kedelig og smagløs er helt ude i skoven, så din hilsen gør mig rigtig glad!
En glædelig jul fuld af dejlig mad til dig,
Kh Kirsten
Jeg må jeg føler det er forkert at kalde det sild ligesom Nør de i butikkerne kalder hakket grønt for fars, for mig fjerne det fokus på om det er godt at kalde ting noget de ikke er.
Kære Rene,
Tak for dine tanker. Måske har du forslag til, hvad man skal kalde plantefars, plantesild etc.? I så fald må du endelig skrive igen. Jeg vil være taknemmelig for nye navne.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tak for dine fantastiske opskrifter. Jeg har lige lavet dine sild af østershatte og brugt dem til karrysild. Det blev virkelig godt, og kommer på mit frokostbord fremover. Jeg skiftede eddiken ud med citronsaft, det fungerede fint.
Forleden dag fandt jeg min gamle kogebog “Vegetariske postejer, pateer og pier” frem og til min overraskelse var det dig, der havde skrevet den. Tak for at åbne mine øjne for grøntsagernes mange muligheder og smagsnuancer.
Kære Karin,
Jeg bliver altid glad, når jeg hører om en vellykket opskrift, så jeg siger tusind tak for din hilsen.
Det er også nyttigt at vide, at man kan bruge citronsaft.
Og hvor er det morsomt, at du har den ældgamle postejbog. Det vil så måske interessere dig, at der kommer en helt ny erstatning med en masse nye opskrifter og farvebilleder medio februar. Bogen hedder “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer”. Du kan læse mere om bogen her: https://wp.me/p5bjYH-Kl.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Den bog glæder jeg mig til. Jeg har allerede været inde og forudbestille den.
Kære Karin,
Hvor ER et dejligt at høre. Jeg ellllsker kunder!!!
Og så håber jeg, du bliver glad for bogen.
Kh Kirsten
Klre Kirsten
Tusind tak for inspiration. Jeg elsker dine opskrifter. Jeg har lavet i dag senneps og appelsin sildene og de smager fantastisk 😋🥰🎄. Hver gang jeg løber tør for inspiration redder du mig 💐.
Glædelig Jul til dig og Godt Nyt År 2019.
KH Gina Juhlin
Kære Gina,
Sikken smuk julegave, du sender mig! Jeg siger tusind tak for de mange roser. Jeg er selv vild med de “sild”, så det er dejligt at de ogå falder i smag hos dig.
Glædelig jul til dig og et smukt, velsignet og grønt år til dig,
fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy