ugens menu – uge 4, grillet rødbede
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder.
OBS: vær opmærksom på, hvis du vil printe en opskrift ud, ikke at trykke på “print”! Bed din egen computer om at udskrive side 1-2. Eller kopiér opskriften over i word og print den ud dér.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. februar 2011
______________________________________________________________________________________________________________________________
i t a l i e n s k æ g g e k a g e
På denne tid af året er det om at finde på nye anvendelsesmuligheder for kartoflerne. En af de lækre er en italiensk, tyk æggekage, en frittata.
Frittata kan laves med mange slags grøntsager, fx auberginer, squash eller svampe. Her er det kartofler som er hovedingrediensen.
frittata med kartofler
Speltsalaten omtalt nedenfor passer fint til frittataen.
Klik på billedet, så får du opskriften.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
1. februar 2011
__________________________________________________________________________________________________________________________________
v i n d e n k a s s e
f r a a a r s t i d e r n e
Hvis du er interesseret i at vinde en kasse skønne grøntsager fra Aarstiderne (den nye vegetarkasse), kan du medvirke i en undersøgelse, som Dansk Vegetarforening har i øjeblikket.
Hvis du klikker her og svarer på en række spørgsmål om din holdning til grøn mad, dyreetik, miljø og masser af andre ting, deltager du i lodtrækningen.
Samtidig kan du tilmelde dig det månedlige elektroniske nyhedsbrev fra Dansk Vegetarforening. Her bliver du opdateret om det nyeste og mest spændende inden for sundhed, klima, miljø, grøn mad etc.
vegetarkasse fra aarstiderne
Har du i øvrigt bemærket, at Aarstiderne har lavet en ny vegetarkasse, så du kan få den ugentlige kasse med lige netop de råvarer, du har brug for?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
31. januar 2011
______________________________________________________________________________________________________________________
h u s k p r o t e i n e r n e
De sidste par dage her jeg skrevet en del om vitaminer og sekundære plantestoffer. De er også guld værd, men selvfølgelig skal vi ikke glemme proteinerne.
I en plantebaseret kost er det vigtigt at tænke på bønner, tofu, linser og korn. En salat med korn og tofu er et fremragende proteinsupplement.
Her er forslag til en salat med spelt, men du kan også vælge perlebyg eller hele hvedekerner.
speltsalat
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
30. januar 2011
________________________________________________________________________________________________________________________
b e s t s e l l e r
“Det helbredende køkken” er strøget lige ind på bestseller-listerne.
den ligger nr. 1 på Jyllands-Postens bestseller-liste
den ligger nr. 1 på Saxos bestseller-liste
den ligger nr. 3 på Politikens bestseller-liste
med andre ord: skynd dig hen til boghandleren!
________________________________________________________________________________________________________________________________________
29. januar 2011
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
d e t h e l b r e d e n d e k ø k k e n
er det køkken, hvor man spiser mad, der nærer vores milliarder og atter milliarder af celler i kroppen.
sekundære plantestoffer
Nogle meget vigtige stoffer, er de såkaldte sekundære plantestoffer. Jeg skriver om metabolitterne nedenfor, men også indolerne er særdeles vigtige. De findes i stor mængde i kål, og sammen med de kraftige antioxidanter glutathione og quercetin, der også findes i kål, virker de forebyggende mod en række sygdomme, især kræft og hjerte-karsygdomme.
Derfor: spis kål hver dag. Lige nu er det højsæson for rosenkål. Så snup en rosenkålssuppe.
Klik på billedet, så får du opskriften.
rosenkålssuppe
Læs mere om de sekundære stoffer i den nye bog “Det helbredende køkken”.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
28. januar 2011
___________________________________________________________________________________________________________________________
g o d t n y t f r a ø k o l o g i e n
forskning i økologi
I går kunne forskeren Kirsten Brandt fra Newcasstre University fortælle, at økologisk mad gør dig sundere.
For mig personligt er det giften, der er det vigtigste at undgå. Det er hovedårsagen til, at jeg vælger økologisk. Det er totalt ulogisk at proppe sig med gift dag ud og dag ind. Dertil kommer forureningen af jorden og drikkevandet, der, som jeg netop hat skrevet om, har nået nye højder med round up i grundvandet.
forlang økologi
Så derfor, sundt eller ej, vi MÅ forlange økologiske varer på hylderne – hele vejen rundt.
Men selvfølgelig er der også stor grund til at glæde sig over den nye undersøgelse. Kirsten Brandt forklarer, at det især er planternes sekundære stoffer – dem der giver farve, smag og modstandskraft til grøntsagerne – der er heltene i dette eventyr.
Hvis du vil have opskriften på de to rødbedesalater, så klik på billedet.
metabolitter
lyder lidt som små væsener fra det ydre rum, men det hedder de stoffer, som bl.a. gør planterne sunde, og de sidder lige netop i den rødbede, du har i hånden, og de vil gøre dig en masse godt. Du finder dem især også i kål, rodfrugter, svampe, krydderurter og bær.
Metabolitterne og andre sekundære plantestoffer virker forebyggende på kræft og hjerte-karsygdomme.
Hvis du vil læse mere om sekundære plantestoffer, så se den nye bog: “Det helbredende køkken”.
økologien er i orden
Jeg hører tit den påstand, at der sikkert bliver snydt med de økologiske varer. Det gør der sikkert. Der snydes overalt, hvor det er muligt. Men i går fortalte Fødevarestyrelsen, at ud af 200 kontrolbesøg hos økologer og ditto butikker, havde man kun fundet anledning til at give små advarsler til 31. Men det var kun for mindre sjuskefejl. Altså ingen gift her!
Så prop dig med alle de skønne økologiske grøntsager. Det er ikke mindst lige nu i januar kroppen skriger på dem.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
27. januar 2011
_______________________________________________________________________________________________________________________________
e n u g e i r ø d t o g h v i d t
jeg elsker rødbeder
Rødbeden er en vidunderlig vintergrøntsag. Den har været almindelig brugt i Danmark siden 1400tallet, og oprindelig stammer rødbeden fra den vilde strandbede.
Rigtig mange danskere kender desværre kun rødbeden syltet og puttet på glas – og spist som pynt ovenpå leverpostejmaden. Men så er der ikke meget næring tilbage. Spis rødbeden rå – eller som i ugens hovedret kogt og derefter grillet.
Rødbeden indeholder mange gode næringsstoffer. Især er den rig på jern og dermed bloddannende. Også indholdet af de såkaldte flavonoider, som virker mod det dårlige kolesterol, findes i den solide knold. Rødbeder styrker desuden cellefunktionerne og sikrer et stabilt blodsukker.
så værsågod: tag godt imod rødbeden!
Allerbedst er det selvfølgelig at spise rødbeder rå. Kig fx på nogle af salaterne her på bloggen: bolsjestribet rødbedesalat eller rødbedesalat med tranebær og cashewnødder.
Læs mere i bladet Havenyt om rødbeden:
http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/rodfrugter/1024.html
selleri – den hvide rod
Og da vi er ved rødderne, snupper vi lige en selleri som tilbehør. Her har sellerien erstattet kartoflen i den sweiziske ret rösti.
Selleri indeholder B- og C-vitaminer og forskellige mineraler. Selleri er vanddrivende og er desuden kendt for at have afrodiatiske egnskaber.
______________________________________________________________________________________________________________________
rosenpeber
er ikke så meget brugt i Danmark, men jeg holder meget af det søde, let blomsteragtige og krydrede frø. Rosenpeber kommer som oftest fra Mauritius.
Jeg synes rosenpeber passer fint til den sød-syrlige løgchutney, der hører til den grillede, rødbede.
Kornene af rosenpeber stødes let i en morter, før de anvendes.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s m e n u
________________________________________________________________________________________________________________________________________
grillet rødbede med chutney af rødløg
Her er en hel ny slags rødbede”bøf ” – supernem at tilberede og lækker med den let grillede smag.
Den syrlige løgchutney balancerer fint med den sødlige rødbede.
Klik på billedet, så får du opskriften.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
rösti af selleri
De tynde rösti af selleri er lækre men ikke helt nemme at få til at hænge sammen. Se under opskriften, hvordan du også kan gøre.
Klik på billedet, så får du opskriften.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Aarstiderne afrodiatisk bestseller blodsukker cellefunktioner celler chutney af rødløg Dansk Vegetarforening det helbredende køkken forskning i økologi frittata gluathione grillet rødbede Havenyt hel hvede hjerte-karssygdomme indoler italiensk æggekage Jyllands-Posten kartofler Kirsten Brandt kolesterol kræft løgchutney Mauritius metabolitter miljø Newcastle University perlebyg Politiken proteiner quercetin rosenkålssuppe rosenpeber rösti rösti af selleri rødbede Saxo sekundære plantestoffer selleri speltsalat sundhed vanddrivende vegetarkasse fra Aarstiderne