tag med på rejse på Silkevejen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, rejser
masser af bønner – fra en tallerken og fra en minaret
En selfie hører til dagens orden! Her er jeg strandet i Tyrkiet på vej til Uzbekistan. Og så kan man jo lige så godt nyde en kop kaffe på en jugendstilcafé i Istanbul – samtidig får jeg lige tid til at flirte med en af byens mange brødsælgere. Der er ikke mange meter mellem vognene med brød i Tyrkiet.
brød er helligt – og tilgængeligt for hver 50 meter
nye tider i Centralasien
I dag kommer der forslag til en ret fra den tidligere sovjetrepublik Uzbekistan. Det er et spændende land, der fik sin frihed, da Sovjetunionen brød sammen. Faktisk er det et sted, der giver udtrykket “Langbortistand” mening!
For et par år siden rejste jeg på Silkevejen i Iran. Nu er jeg på samme rute, men i Uzbekistan. Silkevejen fascinerer mig, fordi den gamle karavanevej har betydet handel mellem Europa og Asien helt tilbage til Marco Polos tid. Her har mennesker rejst med kameler og gigantiske, vuggende læs af varer gennem knastørre ørkener og svært tilgængelige bjergegne i århundreder. Djengis Khan og Alexander den Store har hærget her, og i dag byder området på både rige kulturminder, smuk natur og gæstfrie mennesker.
Uzbekerne har tidligere levet som nomader og flyttet deres hjem, de enorme telte, et par gange om året sammen med folk og fæ, potter og pander, de smukt broderede vægtæpper og de vævede ægte tæpper til “gulvene”, som bestod af den tørre steppejord.
Madmæssigt betød det, at nomaderne har levet af mad, der kunne holde sig og – desværre – ikke mindst store mængder kød. Men bønner og linser har også spillet en stor rolle, og de kommende uger vil du få opskrifter fra dette centralasiatiske land, som jeg håber også vil smage dejligt på danske tallerkner.
blå himmel og blå kupler
Jeg starter rejsen i Tashkent sammen med min trofaste og seje rejsekammeret, Bente. Og vi kan ikke rejse i Uzbekistan eller for den sags skyld i Iran uden at falde i svime over moskeer, koranskoler og andre fantastiske bygningsværker.
på kvinderestaurant
Men for mig handler det selvfølgelig mest om mad. Første dag på rejsen starter i hovedstaden Tashkent. Her spiser vi frokost på en kvinderestuarant. Veninderne eller flere generationer af kvindelige familiemedlemmer mødes her og hygger sig med god mad i en fristund fra mændene og de hjemlige sysler.
Jeg er glædeligt overrasket over maden. Ganske vist sparer de på krydderierne, men maden er virkelig velsmagende og overraskende. Vi har ingen problemer med at få veganer/vegetarmad – og mængderne er mere end rigelige. Et måltid består altid af mindst 5 retter. Først salater, så en suppe, derefter en eller to hovedretter, frugt og til sidst is.
jordbærrene er modne
Frugtsæsonen er ikke rigtig begyndt endnu. Det er endnu forår i Uzbekistan. Om en månedstid vil landet bugne af pærer, æbler, figner, abrikoser, granatæbler og næsten enhver anden tænkelig frugt. Men jordbærrene er modne. Ved vejsiden smagte vi i går dejlige solmodne, søde jordbær.
i ørkenland
Et par timers flyvning fra Tashkent ligger den autonome republik Karakalpakstan midt i en ørkesløs ørken. Man ser på befolkningen, som disse tre skønne gentlemen, at man er tæt på Mongoliet.
I hovedbyen Nukus bebygget med den grimmeste sovjettiske arkitektur, der findes, ligger et af verdens mest fantastiske museer med billeder samlet af den russiske maler Igor Savitsky. Det er absolut eneste grund til besøget her. Og det viste sig at være turen værd. Museet rummer en kæmpesamling af unikke billeder, dels af centralasiatiske malere, dels af russiske malere og af Savitsky selv.
penge både lugter og vejer
I Uzbekistan er inflationen i frit fald. Disse stabler af pengesedler svarer til 650,- danske kroner. De vejer mindst et halvt kilo – og så lugter de!
.
bønner, bønner, bønner …
Uzbesisk mad er enkel men meget velsmagende. Her er eksempel på en hverdagsret uden mange dikkedarer.
.
braisserede porrer og bønner fra Uzbekistan
250 g kidneybønner
250 g løg
4 fed hvidløg
3/4 kg porrer
3 spsk kokos- eller olivenolie
1 chili
1 tsk knuste bukkehornsfrø (kan udelades)
2 tsk gurkemeje
1/2 tsk kværnet peber
1-2 dl grøntsagsbouillon
evt. maizenamel
2 dl hakket persille
1 dl hakket koriander
1 limefrugt
Sæt kidneybønnerne i blød mindst 8 timer. Kog dem i nyt vand 15 minutter og afdryp dem.
Skær løgene i tynde både, hak hvidløgene. Snit porrerne.
Svits de tre ting i olien, til porrerne er bløde. Hak chilien og tilsæt den. Brug chili efter smag. Det er vigtigt, at denne ret får en markant smag af chili. Chili er ganske vist ikke meget brugt i Uzbekistan, men her kommer den stærke frugt til sin ret.
Kom krydderierne i gryden sammen med de forkogte bønner og lidt bouillon.
Bukkehornsfrø er et lidt usædvanligt krydderi, som evt. kan udelades. Det kan være vanskeligt at finde. Gurkemeje er en af bestanddelene i karry, og du kan evt. i stedet for gurkemeje og bukkehornsfrø bruge 2 tsk karry.
Lad retten simre under låg ca. 10-20 minutter. Bønnerne skal være møre. Du kan evt. jævne væden med lidt maizenamel rørt ud i vand.
Vend persille og koriander i retten.
Smag de braisserede porrer til med limesaft, salt og peber samt evt. et nip råsukker.
Servér kogte ris til porre-bønneretten.
Fortsat god tur Kirsten og Bente. 🙂
Ret god ret.
Knus Wanda
Mange tak Wanda. Bønneretten er ret simpel men en god hverdagsting.
Kh Kirsten
Hvor er det nogle gode billeder og interessant at høre fra fremmede egne
Hjertelig tak, Susanne. Det glæder mig, at du har lyst til at følge med på rejsen. Meget mere følger!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Spændende at høre om jeres rejse og madoplevelserne – må prøves –
og hvordan mon I kommer rundt på rejsen ? er der tog – busser eller andre muligheder?
Hilsner
Grete Liv
Hi Liv,
Tusind tak for din hilsen. Dejligt at du synes om rejseberetningerne. Der er både tog og busser her i landet, men faktisk har vi foreløbig fløjet og kørt i bil, og sådan fortsætter det de næste par uger. Det har noget at gøre med, at jeg er blevet meget mere magelig. I gamle dage, da jeg rejste jorden rundt alene med rygsækken på nakken, foregik al rejse på 3. klasse i ældgamle tog og ditto busser. I elendige plimsollere, på knallerter og alt, hvad der ellers kunne køre. Men nu er det andre tider!
Kh Kirsten
Som altid er det så fascinerende at høre dine rejseoplevelser og samtidig få ny inspiration om mad. Tak fordi du deler😊
Kære Anne,
Det er dejligt, at du har lyst til at følge med på turen. Det er et spændende og anderledes land med de sødeste mennesker, man kan tænke sig. Og maden viser sig at være absolut fremragende. SÅ smagfuld!
Kh Kirsten
Dejlige billeder. 🙂
Har lige købt en af dine kogebøger, som jeg er igang med at læse.
Masser af god viden og inspiration
Tak for rosen, Viveca.
Jeg håber, du bliver glad for bogen. Er det mon Powerfood? God fornøjelse og
kærlige hilsener fra
Kirsten
Sikke en spændende rejsefortælling! Jeg glæder mig til at høre mere 🙂
Mvh Vibeke
Kære Vibeke,
Jeg er glad for, at du synes om den lille beretning. Der kommer mere, og her er virkelig velsmagende mad, som jeg glæder mig til at viderebringe.
Kh Kirsten
Kære Kirsten (og Bente),
I er to helt usædvanligt fantastiske damer, der både kan begejstre, inspirere og indgyde æresfrygt. Jeg sluger det hele råt og får lyst til at gå i køkkenet og lave mit helt eget timian/sesamfrø/pinjekerne drys til al det rå, grønne og grove som vi danskere spiser. Vores tænder er nok også lidt stærkere. Billederne er er bare så fine! Fortsat god rejse, og kom sikkert hjem igen,
Kære Dorthe,
Jeg er lidt forvænt med smukke ord her på bloggen, men dine overgår alt, hvad jeg endnu har hørt. Tusind tak for din hilsen. Den glæder både Bente og mig rigtig meget. Vi har dejlige oplevelser hver eneste dag på turen, og i morgen skal vi til et bryllup, hvor vi bliver gæster nr. 301 og 302!
Kærlige hilsener fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy