tærte med selleribund og bagte rødbeder, karamelliserede skalotteløg og dildcreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
retur til rødderne – det er stadig sæson for de underjordiske
Her er en tærte på en lidt anden måde end den, du sikkert plejer at lave med en bund af dej.
Her er bunden tynde skiver af selleri. Den smager dejligt og er samtidig en gave til glutenallergikerne.
.
rødder der rykker
Nogle grøntsager er kønnere end andre. Nogle er virkelig ucharmerende. Andre må man sætte tænderne i straks. De byder sig uden videre til og giver nærmest af sig selv ideer til en ny ret.
Anderledes er det med selleri og rødbeder. De gør ikke meget væsen af sig. Når jeg står med en selleriknold og et bundt rødbeder i hånden, er det ikke altid lige til at se, hvad de kan bibringe af store smagsoplevelser. Derfor bliver jeg gang på gang glædeligt overrasket over, hvad fx selleri og rødbeder formår med lidt kærlig omsorg.
Når jeg tænker på, hvor meget grøntsager før i tiden blev mishandlet og dødkogt, kan jeg godt forstå, at der stadig er fordomme mod mad med grøntsager. Det er ærgerligt, for det er jo her alle de store smagsoplevelser findes.
Når selleri og rødbeder bages, bevarer de ikke blot deres smag, den fortættes også. Sammen med de søde karamelliserede løg og de mange fed hvidløg, udgør de en fin smagsoplevelse, der burde kunne lokke solen frem på en overskyet dag.
.
selleriskiverne kan bages på to måder
Da jeg startede med at bage sellerien til tærtebunden, bagte jeg skiverne i små tærteforme. Det kan du også sagtens gøre, du skal bare være opmærksom på, at skiverne krymper rigtig meget, når de bages, så man skal lægge mange flere skiver i de små forme, end man tror.
Skiverne skæres tyndt på et mandolinjern, og hvis du vil være sikker på at få skiver, der dækker enten en stor tærteform eller flere mindre, så bag skiverne på bagepapir på en bageplade. Og bag rigeligt!
Du kan selvfølgelig også bruge en helt almindelig tærtebund af dej. Der ligger mange opskrifter på tærter på bloggen. Søg på tærte i søgefunktionen i højre side.
.
store eller små tærter
Som sagt kan du bage tærterne i små portionsforme – eller i én stor. For at få så mange næringsstoffer om bord som muligt, har jeg drysset med frisk hakket grønkål. Creme fraiche-dippen tilfører ekstra smag og syrlighed.
.
tilføj protein
Tærten er pakket med vitaminer og mineraler, men er lidt svag på protein-siden. Servér derfor en salat til med bønner eller med korn.
Du kan også riste et par håndfulde kogte kikærter eller bønner og drysse dem på tærten inden serveringen, se nedenfor. Eller du kan bruge de ristede kikærter i en salat.
.
tærte med selleribund og bagte rødbeder, karamelliserede skalotteløg og dildcreme
(4 personer)
1 lille selleri, ca. 600 g
olivenolie
20 fed hvidløg
600 g rødbeder
2 tsk tørret timian
2 tsk tørret oregano
12 ”banan” skalotteløg, evt. alm. runde
4 spsk ahornsirup eller anden sirup
2 dl havre-creme fraiche eller anden creme fraiche
salt, friskkværnet peber
2 blade grønkål eller 4 spsk klippet dild
1 håndfuld frisk timian
evt. et par håndfulde ristede kikærter, se nedenfor
.
Skær sellerien i meget tynde skiver på et mandolinjern. Du skal bruge flere skiver end du tror, fordi sellerien ”krymper” lidt, når den bages.
Læg selleriskiverne på bagepapir på en bageplade og pensl dem med olivenolie.
Bag skiverne i en 200 grader varm ovn 10-15 minutter afhængig af tykkelsen. Vend evt. skiverne en gang undervejs. Tilsæt de pillede hvidløgsfed de sidste 5 minutter af bagetiden.
Skær rødbederne i tynde både og læg dem på bagepapir på en bageplade. Vend dem i lidt olivenolie og drys de tørrede urter på.
Bag rødbederne ved 200 grader 20-25 minutter afhængig af tykkelsen.
Svits de pillede skalotteløg i 2 spsk olie til de er gyldne. Læg låg på gryden, mens de simrer 6-8 minutter. Vend dem et par gange.
Hæld siruppen ved og lad løgene simre endnu 6-8 minutter eller til de er møre.
Sæt creme fraichen til afdrypning i et kaffefilter.
Beklæd fire små tærteforme – eller én stor – med selleriskiverne. Fordel rødbedebådene i et pænt mønster ovenpå.
Skær skalotteløgene igennem og fordel dem på tærten sammen med hvidløgene.
Du kan lave retten færdig hertil i god tid.
Rør creme fraichen med finthakket grønkål eller klippet dild. Smag godt til med salt og peber.
Sæt tærten i ovnen ved 200 grader ca. 10 minutter, inden den skal serveres.
Dryp med creme fraichen eller servér den til separat.
Drys med rigeligt frisk timian – og evt. ristede kikærter (du kan selvfølgelig også bruge helt almindeligt kogte kikærter).
.
ristede kikærter
et par håndfulde udblødte eller kogte kikærter
1 spsk kokos- eller olivenolie
1 spsk spidskommenfrø
2 tsk røget paprika, evt. alm. paprika
tørrede chiliflager efter smag
salt
.
Du behøver ikke at koge kikærterne, før du rister dem, men de skal udblødes 7-8 timer. Du kan også bruge kikærter fra dåse – eller måske har du en pose kogte kikærter liggende i fryseren.
Varm olien op på en pande med spidskommen, paprika, chili og et lille drys salt.
Tilsæt kikærterne (uden væde), og rist dem til de er gyldne og sprøde.
Du kan også nyde kikærterne som en lille snack. Men pas på: de kan skabe afhængighed!
.
Lyder super godt kære Kirsten. De ristede kikærter er en opskrift jeg har ventet på længe 🙂 Rigtig god dag til dig. Knus Wanda
Du ved jo godt, at jeg ER tankelæser!
Knus fra Kirsten
ja jeg ved det 🙂 TAK
❤️❤️❤️
super. Jeg har inviteret gæster på frokost i weekenden 🙂
Kære Viveca,
Det glæder mig. Jeg håber, at både du og gæsterne bliver glade og mætte!
Kh Kirsten
Rigtig lækker lyder den til og dejligt med en ny bund. Glæder mig til at lave den. Tak.
Kære Dorte,
Det glæder mig. Jeg håber, du bliver glad for tærten!
Kh Kirsten
Kæreste Kirsten, Lød så skønt, så den har jeg da lavet til middag i aften. Ole og Luca var også begejstrede. Det smagte SÅÅÅÅ godt. Du er fuld af inspiration og gode ideer.
Tak for mad herfra og knus
Annie
Hvor er det dejligt, du havde lyst til at gå om bord i rødbede/selleritærten. Og når dine mænd i alle størrelser var glade, er det jo ekstra skønt. Tusind tak for den dejlige hilsen, Annie – og velbekomme!
Knus fra Kirsten ❤️
🤗Tak for de mange vidunderlige opskrifter, jeg føler mig så inspireret både når jeg læser opskrifterne og ser de flotte foto👍🏽
Kære Elisabeth,
Selv tak. Jeg er altid så glad for at høre, når mine frembringelser falder i god jord. Tusind tak for den smukke ros.
Kh Kirsten
Jeg fravælger som regel at lave tærter, da jeg ikke bryder mig om en klam mel- og fedtstof-bund.
Nu har jeg lavet din selleribund-tærte. Virkelig god og sjov at lave.
Jeg lagde skiver af gedeost ovenpå de sidste fem minutter i ovnen og ristede kikærter øverst. Mums. Ingen fraichecdip.
Men jeg savnede at tærten hang sammen, så man kunne skære en trekant af den. Især hvis det nu var blevet noget til overs til frokost næste dag – det blev der så ikke.
Mange tærter har jo noget der samle det hele. Noget med æg eller creme fraiche fx.
Har du et forslag til hvad det kunne være på denne dejlige tærte?
Køre Marianne,
Mange tak for din hilsen. Jeg er enig med dig i, at det kan være en lidt “klam” fornemmelse med en fugtig tærtebund. Det var derfor jeg eksperimenterede med selleribunden (og fordi mange ikke tåler gluten). Og faktisk kan man jo bruge alle former for rodfrugter.
Hvis du vil have en sammenhængende bund, vil jeg anbefale, at du river sellerien groft og vender den i et par sammepiskede æg. Her kan du evt. tilsætte lidt mel, uden at det bliver en “mel”-bund. Jeg vil selv forsøge mig med denne udgave ved lejlighed.
Din udgave af topping lyder godt. Hvis der er to ting, der klæder hinanden er det rødbeder og gedeost.
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny udgave af “Powerfood revolutionen”
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy