street food – og en tur til tre trannsylvanske byer
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, pålæg, rejser
.
fremragende street food i Trannsylvanien
Denne skønne ret med hummus, falafler, pitabrød og persillesalsa spiste jeg i den trannsylvanske by Brasov. Det er uden overdrivelse både den lækreste hummus og de skønneste, mest knasende falafler, jeg nogensinde har smagt. Som jeg tidligere skrev, har man i Rumænien helt forstået, at en masse mennesker ændrer spisevaner i disse år. Der er rigtig mange lækre plantebaserede retter på menukortene.
Bagest i billedet ses en persillesalsa, som minder om den argentinske chimichurri. Denne her var også sindsoprivende stærk af både hvidløg og chili. De perfekte midler til at holde Dracula på afstand!
Jeg nød maden på Braisserie Luther, der ligger på det store torv i Brasov (hvor man i øvrigt afholdt udendørs maraton i tango – verden er mangfoldig!). Temperaturen var godt over 40 grader, så maden blev nydt ude under store lindrende parasoller. Så da vi nu er udendørs og med en slags street food, vil jeg invitere på en lille byvandring og vise nogle gadebilleder fra de tre charmerende byer i Trannsylvanien, som jeg netop har besøgt: Sibiu (tidl. Hermannstadt), Brasov (tidligere Kronstadt) og Sigisuara (tidl. Schässburg). Når byerne tidligere havde tyske navne, er det fordi området i mange år var domineret af tyske indvandrere.
.
fra åbne pladser …
.
… bevæger man sig ad farverige gyder
.
… passerer et kølende springvand
.
og kanter sig igennem en smal smøge
.
… og så er man pludselig i en gade, der mider om Rom
.
… videre gennem buegange
.
… en hel del af dem er fra middelalderen
.
… buegange som fører til flere farverige huse
.
nogle i charmerende forfald
..
.
og så er vi atter i en lille oase
.
til slut en gyserhistorie
Jeg tror, du vil give mig ret i, at det er charmerende byer med smukke gamle huse. Mange steder er det som at træde lige ind i middelalderen. Men det var i aller-, allersidste øjeblik at al denne skønhed blev reddet.
Da den tidligere leder i Rumænien, Nicolae Ceaușescu, blev myrdet i december 1989 lå der nemlig færdige planer for disse byers jævning med jorden. Bulldozerne stod parat til at rykke ind og fjerne alt dette “gamle skidt” for at give plads til gråt kommunistisk betonbyggeri. Tænk engang! Det er et Dracula-gys af dimensioner.
Så lad os få en bid mad og fejre at skønheden blev bevaret.
.
falafler & hummus
Det er ikke så længe siden, jeg bragte en opskrift på falafler. Se den her.
Og hummus har jeg rigtig mange opskrifter på, fx den klassiske, broccoli/mandel-, rødbede- eller edamamehummus, hummus af rugkerner og broccoli, grov bønnehummus, avocadohummus eller spicy hummus.
Se opskrift på pitabrød her.
.
Dracula-dræbende persillesalsa
Vil du spice hummus og/eller falafler lidt op, så prøv denne stærke persillesalsa.
.
1 stort bdt persille
2-3 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
1 spsk tørret oregano
3-4 spsk rødvins- eller frugteddike
ca. 1 dl olivenolie
.
Hak persillen med stilke. Det skal ikke være helt fint.
Pres hvidløgsfeddene og hak så meget chili, som du synes. Salsaen må gerne være stærk efter min mening.
Rør persille, hvidløg, chili, oregano og eddiken sammen med olien. Smag godt til med salt og peber og evt. mere eddike.
Salsaen passer som tilbehør til mange andre retter.
.
Det ser super lækkert ud. Det kan være, turiststrømmen skal vende sig mod øst, nu hvor mange indbyggere i syd europa
er død trætte af turister:-)
Kære Lotte,
Tak for det. Ja, jeg tror turisterne vil vende sig mod de gamle østlande. En rumæner sagde til mig, at når folk havde været alle mulige andre steder på kloden, så kom de til Rumænien. Og det er en rigtig god idé!
Kh Kirsten
Kære Kirsten, jeg vil give Lotte fuldstændig ret, du giver virkelig “blod på tanden”, både kulinarisk og på opleveren, tak for dejlige billeder og opskrifter, skønt at se en anderledes verden, kærlig hilsen Jette 😍
Kære Jette,
Selv tak, Jette.
Det vil glæde mig, hvis mange får lyst til at tage til Trannsylvanien. De har meget at byde på. Andre steder i Rumænien er meget fattige, men i dette område har turisterne alt, hvad de kan ønske sig, incl. gode hoteller.
Kh Kirsten
Tak for skønne beretninger og ikke mindst fotos, præget af dejlige farver, og ja, noget af det ser jo helt italiensk ud, kom til at tænke på Siena. Godt de huse ikke blev erstattet af grå beton. – Må da prøve nogle spicy falafler 🙂
Kære Dorit,
Selv tak. Ja, noget kan godt minde om Siena og andre gamle italienske byer. Og ja, jeg gyser også ved tanken om, at alt dette smukke kunne være forsvundet.
Nyd falaflerne!
Kh Kirsten
Tak for de smukke fotos . Tænk hvad disse fantastiske huse og mure kunne fortælle og en ganske gru opvækkende tanke,at de skulle have været jævnet med jorden. Godt det ikke skete…
Spændende steder du besøger og lækker mad. Fortsat god rejse😊🌸
Kære Jeanette,
Selv tak. Jeg er glad for at høre, at du kan lide både billeder og mad! Og det er virkelig et spændende sted, som ikke er opdaget af så mange endnu. Det er oven i købet et billigt land at rejse i – og helt uproblematisk med masser af søde mennesker.
Kh Kirsten
Wowww for opskrifter og foto, du er ski god er du 🙂 <3
Tak Kirsten
Ja Wanda, hvis jeg er lidt nede en dag, læser jeg bare dine hilsener. Så skinner solen igen 🌝. Tak for din altid positive indstilling.
Knus fra Kirsten
<3
Hvad betyder de to tegn? ❤️
Det er et hjerte til dig med de tegn jeg har på tastaturet 🙂
Knus Wanda
Nåååe, tusind tak for det. Du får lige et tilbage! ❤️
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy