Draculas livret – blodrød suppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in desserter
.
undervejs i Trannsylvanien
Nu blev det tid at opsøge selve Grev Dracula på hans egen borg, Branborgen, i den lille by Bran i Trannsylvanien i Rumænien.
På vejen hertil har jeg udsigt til de sydlige Karpatere i det fjerne. Hernede i lavlandet er det frodigt landbrugsland. Der dyrkes korn, men især kigger jeg ud over uendelige marker med majs. Monotonien brydes af og til af millioner af nikkende solsikker, der artigt vender ansigtet mod solen og over store strækninger dækker andre marker med deres gyldne tæppe.
Det er tydeligt, at landbruget nyder godt af medlemsskabet af EU. Men jeg har mere end én gang mødt bønder, der arbejdede med hest og vogn. Så ting tager tid … Men jeg glæder mig inderligt over, at vi i Danmark er med til at hjælpe et fattigt land som Rumænien godt på vej mod en bedre levestandard.
.
.
Draculas borg
Fremme i Bran knejser borgen højt i landskabet på toppen af et kalkstensbjerg. Man fornemmer allerede flagermusenes basken og ulvenes tuden under opstigningen. Er greven mon hjemme i dag?
.
mange trapper og tykke mure må forceres
Efter en stejl opstigning kan jeg betræde den imponerende bygning, som stammer fra slutningen af 1300-tallet. Borgen tjente dengang som beskyttelse af de omkringliggende handelsruter, greven opkrævede told, og borgen var i det hele taget et værn mod den sydlige grænse. Om familien Dracula nogensinde har boet på slottet er tvivlsomt, men myten er jo gruopvækkende god!
.
turisterne strømmer til
Ærgerligt nok er der ikke meget hold i myten om Dracula. Det eneste man med sikkerhed ved er, at der findes en historisk grev Vlad III, som var en ualmindelig barsk herre. Hans yndlingsbeskæftigelse var at spidde sine fjender på en pæl. Og når han er blevet til vore dages berømte Dracula, er det formentlig fordi hans far, Vlad II, blev optaget i drageordnen og fik tilnavnet Dracul, som betyder drage eller djævel.
Så når en mand bærer navnet djævel og spidder uvennerne på en pæl, var det måske nærliggende for ireren Bram Stoker i 1897 og gøre denne bestialske herre til hovedperson i sin senere verdensberømte roman, “Dracula”, og dermed gjorde Dracula-myten udødelig. Men det er og bliver spin og kitch! Og turisterne elsker det. Tusindvis og atter tusindvis besøger hvert år borgen her tæt ved de store mørke skove med de hylende ulve.
.
.
hvad byder man en vampyr?
Jeg var meget i tvivl om, hvad jeg ville servere for en vampyr, hvis han pludselig en dag uanmeldt kiggede forbi. Inspirationen fik jeg fra denne skønne roma-kvinde, som jeg mødte ved vejsiden på vej til Draculas borg i Bran.
Det boomer med al slags frugt i Rumænien lige nu. Med en temperatur på 43 grader modnes alt i rekordfart. Her sælger kvinden friskplukkede hindbær og brombær til de vejfarende. Da jeg så hendes brombær, var jeg klar over, at en “blod”dryppende suppe af brombær lige måtte være sagen at servere for Dracula. Jeg er dog sikker på, at du og dine mere fredelige omgangskreds også vil sætte pris på den!
Opskriften nedenfor er fra min seneste bog “Supper & Co”., der indeholder opskrifter både på kolde sommersupper og varme vintersupper plus morgenmads-supper og dessert-supper som denne her.
.
brombærsuppe med fileter af mango
Brombærkrattene bugner af bær i august – også i Danmark. I denne suppe indgår de sorte bær i en smagsmæssigt skøn alliance med den søde mango. De to ting klæder hinanden både smags- og udseendemæssigt.
Bærrene indeholder mange C-vitaminer, E-vitaminer og betacaroten (A-vitamin) samt mineraler og fibre. Faktisk er brombær et af de sundeste bær, vi har. Specielt er de såkaldte anthocyaniner, som er det stof, der giver bærrene deres blå/sorte farve, af stor betydning, Stoffet har en stærk antioxidant og antiinflammatorisk virkning. Et andet plantestof i brombær er ellaginsyre, der i laboratorieforsøg har vist sig at hæmme væksten af kræftceller.
kold brombærsuppe med mango eller fersken
(4 personer)
350 g brombær
4 dl sojayoghurt eller anden yoghurt
ca. 1 dl vand
5-6 kardemommekapsler eller ½-1 tsk stødt kardemomme
1-2 spsk citronsaft
evt. rørsukker
½ mango (kan erstattes af ferskner eller abrikoser)
rød skovsyre til pynt eller en anden krydderurt som fx mynte eller hellig basilikum
.
Tag nogle brombær fra til pynt og blend resten sammen med yoghurten. Tilsæt vand efter behov.
Tag frøene ud af kardemommekapslerne og knus dem i en morter. Rør dem i suppen. Smag til med citronsaft og evt. rørsukker.
Sæt suppen i køleskabet, indtil den skal serveres.
Servér suppen portionsvis. Skær tynde filetér af mangofrugten og læg dem i suppen. Pynt med de resterende brombær og drys med lidt skovsyre, mynte eller anden krydderurt.
En skefuld is vil bestemt ikke gøre suppen ringere. Se evt. kokosisen her. Lav i givet fald gerne isen kun med vanilje som tilsætning.
.
.
good bye – og bon appetit siger roma-kvinden
Uhhhh sikken en fortælling – det er du super god til også kære Kirsten.
Knus Wanda
Du er altid så positiv, Wanda. Tak for dine mange søde ord. Det glæder mig, at du kan lide den lille fortælling.
Endnu et vampyrknus fra Kirsten
Hvor det altså nogle skønne miljøer og billeder. 1000 tak fordi, vi får lov til at kigge med
Selv tak, Claus. Som du selv ved, er det intet så dejligt som at dele!