gratinerede fennikel på bund af quinoa
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
en knold der ligger godt i maven
Mon ikke de fleste nøjes med at bruge fennikel tyndt høvlet og spist rå i en salat? Men knolden er også lækker bagt og nydt som hovedret.
Fennikelknolden er en elegant grøntsag med en let smag af lakrids eller anis. Jeg har i denne ret lagt knolden på en bund af quinoa, der leverer rigtig gode proteiner. Og så er retten bagt med en sovs på toppen.
Du kan evt. erstatte quinoa med linser.
.
en letfordøjelig UFO
Fennikel stammer fra Middelhavsområdet og det vestlige Asien. Her har knolden været anvendt som krydderi og medicinplante siden oldtiden. Fennikel menes at være krampeløsende og mildne mave-tarmproblemer, diarré og luft i maven.
Og så er fennikel fiberrig til glæde for tarmfloraen. I mange lande, fx i Mellemøsten og i Indien får man ofte en lille skål med fennikelfrø, når regningen bliver præsenteret. Den lille ekstra gave får man, fordi frøene letter fodøjelsen.
Fennikel indeholder især A- (caroten), B- (folinsyre) og C-vitaminer samt mineraler som kalk, jern og zink.
Hele knolden med de strittende stængler kan spises – og det grønne bruges som drys på den færdige ret.
.
Du kan servere en bønnesalat til fennikelretten, som jeg foreslår nedenfor. Men du kan også vælge en salat med stribede bolsjebeder som på fotoet ovenfor.
.
gratinerede fennikel på bund af quinoa
150 g rød eller sort quinoa
3 dl grøntsagsbouillon + 1 1/2 dl
4 mellemstore fennikel
3 spsk frisk estragon
2 spsk olivenolie
sovs:
2 spsk raps- eller olivenolie
3 spsk boghvedemel eller hvedemel
3 dl grøntsagsbouillon
1-2 dl plantefløde eller anden fløde/mælk
1/2 tsk reven muskatnød
salt, friskkværnet peber
2 spsk gærflager (kan udelades)
4 spsk reven vegansk parmesanost eller anden ost
.
.
Skyl quinoaen og kom den i en bredbundet gryde/pande. Hæld 3 dl bouillon ved.
Del fennikelknoldene i to eller fire dele (gem det grønne). Læg dem oven på quinoaen. Bring bouillonen i kog og lad quinoa/fennikel simre i 10 minutter.
Lav imens sovsen: varm olien op i en gryde og drys det valgte mel på. Bag op med bouillon og mælk/fløde, til sovsen har en passende, temmelig tyk, konsistens.
Lad sovsen simre 3-4 minutter.
Smag den godt til med muskatnød, salt og peber. Evt. også gærflager.
Læg fennikelknoldene over på en tallerken og rør 1 1/2 dl bouillon, estragon og 2 spsk olie i quinoaen.
Læg quinoaen i et lavt ovnfast fad og læg fennikelknoldene ovenpå med den buede side opad.
Fordel sovsen oven på og drys med osten.
Sæt fadet i en 225 grader varm ovn 10 minutter. Hvis overfladen ikke er gylden, så tænd for grillen et øjeblik.
Drys med det grønne fra fennikelknoldene.
.
Spis evt. en bønne- og linsesalat med valnødder og radiser til.
.
bønne- og linsesalat
Uhmmmmmm den skal prøves, det er også lige mig.
Knus Wanda
Godt at høre!
❤️ Kirsten
Glemte at fortælle dig Kirsten, at jeg har brugt fennikel bagt i ovn mange gange. lidt olie på og ind med andre ovnbagte rodfrugter. Smager virkelig godt. 🙂
Gode ideer er altid velkomne! Tusind tak Wanda. Det lyder som en god kombination. Man bliver hele tiden klogere!
Knus fra Kirsten
Ja er det ikke skønt, vi kan stadig lære og lære fra os 🙂 <3
❤️❤️❤️
Kære Kirsten. Tak for en dejlig opskrift. Jeg har endeligt fået retten lavet og har for en gangs skyld fulgt opskriften næsten punktligt. (Osten manglede!) kombinationen af quinoa og fennikel er meget pikant, og sovsen bandt de 2 ingredienser fint sammen. Jeg brugte dansk dyrket quinoa, som smagte fint. At den tilmed er klimavenlig ved ikke at blive transporteret over lang afstand er også kun et plus.
Selv om jeg har været vegetar i mange år og ikke kunne drømme om at spise kød, når der er så skønne alternativer blandt grøntsager, frugt og sunde proteinkilder som quinoa, bryder jeg mig ikke om, at slagtebutikker mobbes af fanatiske vegetarer/ veganer. Det går jo heldigvis i den rigtige retning. Ikke mindst takket være din ihærdige indsats, bl.a ved gratis at forsyne os med skønne opskrifter og informationer om deres næringsværdier. Kærlig hilsen Mona
Kære Mona,
Jeg er altid glad for at høre sådan en positiv respons. Tusind tak for den!
Jeg har desværre endnu ikke fundet dansk dyrket quinoa, men jeg glæder mig til at prøve det. Det er virkelig godt for klimaet, hvis vi selv kan dyrke dette fantastiske produkt i Danmark.
Men hensyn til mobning af slagterbutikker, er jeg helt enig med dig. Vi vinder ikke noget ved at være på nakken andre. Det gyser altid i mig, når jeg passerer de butikker, men udvikling tager tid, og for nogle tager det længere end for andre at se, hvad det er, vi gør ved dyrene, os selv og kloden. Det må vi respektere. I stedet vælger jeg at glæde mig over, at der nu virkelig er skred i den grønne udvikling. Der kommer en dag, hvor slagterne forhandler proteinrige planteprodukter, og så hedder butikkerne måske “Dyrkerne” eller “Opbyggerne”. Hvem ved?
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Tusinde tak for en fantastisk opskrift, Kirsten. Det var virkelig lækkert – og overraskende mættende 😊💚
Kære Mia,
Det er en stor fornøjelse at høre. Og det er rigtigt, det er virkelig en mættende ret. Fennikel og den proteinrige quinoa (eller linser) er en god kombination.
Tusind tak for din hilsen – og
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy