squashi – grøntsagssushi
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, julemad, nytår
.
små grøntsagsruller – sushi på dansk
Jeg kalder de små risfyldte ruller for squashi, fordi de er et alternativ til sushi med tang. Og du kan da også sagtens bruge tang i stedet for grøntsager.
Det kræver lidt fingerfærdighed og tid at få rullerne samlet pænt. Men giv ikke op – brug det som meditation!
Servér rullerne som en mellemret i en hel nytårsmenu. Giv fx en jordskokkesuppe som forret og en lidt større ret, se forslag her.
squashi – små grøntsagsruller med ris
4 tørrede shiitakesvampe
2 spsk tamari (soja)
100 g sushiris
1 1/2 dl vand
1/2 dl riseddike
2 spsk rørsukker
1/2 tsk salt
1 lang, tyk squash
1 lang tyk gulerod
1 stængel bladselleri
1 avocado
marineret ingefær (fås i orientalske butikker)
en håndfuld friske mynteblade
purløg
caviart (tangkaviar) i forskellige farver
evt. sesamfrø
Hæld kogende vand på svampene og lad dem stå et par timer. Fjern stokkene og skær hattene i tynde skiver. Damp dem i lidt vand med tamari 5-6 minutter. Afdryp dem.
Kog risen efter anvisningen på pakken. Rør eddiken med sukker og salt og varm den op. Lad sukkeret smelte. Smag til. Eddiken skal være tilpas sur-sød.
Vend eddiken i de færdigkogte ris. Lad risen afkøle.
Skær meget tynde skiver på langs af squash og gulerod. Brug et mandolinjern.
Skær bladsellerien i små pinde. Skær avocadoen i små stykker.
Læg et par tsk ris i den ene ende af hver grøntsagsskive. Læg lidt bladselleri, avocado, svampe, ingefær og mynte ovenpå.
Rul forsigtigt strimlerne sammen og bind et purløgs”bånd” omkring.
Sæt evt. en tsk tangkaviar på toppen og drys evt. med ristede sesamfrø.
tip
Servér overskydende ris til separat.
Du kan erstatte purløgene som ”bånd” med tynde strimler af bladselleri eller letdampet forårsløg.
Servér tamari som dip til rullerne. Evt. også et dip rørt af tahin (sesampasta), tamari, vand, citronsaft, presset hvidløg og chiliflager.
Tak for et skønt grønt år fra dig kære Kirsten 🙂
Denne opskrift ser skøn ud, men tålmodighed og fingerfærdighed har jeg ikke ret meget af 🙂
Godt Nytår kære
Knus Wanda
Nej, tag du hellere jordskokkesuppen, Wanda. Den er temmelig lækker!
Tak fordi du så trofast har fulgt med i 2015 – og rigtig godt nytår til dig og familien. Jeg glæder mig til meget grønt i det nye år.
Knus
Kirsten
Hej Kirsten
Hvor er de flotte.
Også tak fra mig for din skønne blog. Og rigtig godt nytår.
Kærlig hilsen
Lotte
Hi Lotte,
Tusind tak. Og rigtig godt nytår til dig. Jeg håber, du fortsat vil følge med i de grønne opskrifter i det nye år.
Kærlige hilsener fra
Kirsten