spidskålssalat med rødbeder, blåbær og brombær
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
farven lilla – antioxidanter ad libitum
“Farven lilla” er egentlig titlen på en kendt roman af den amerikanske forfatter Alice Walker. Lige nu og her handler “farven lilla” dog om de fantastiske næringsstoffer, som denne farve velsigner os med, når vi spiser frugter og grøntsager med røde, lilla og blålige farver. Og i en eftersommer-buket kan man også beundre de smukke nuancer.
Lilla frugt og grønt er ikke kun smukke at se på, de bugner også med de plantenæringsstoffer, der kaldes flavonoider.
Flavonoiderne virker stærkt antioxidante i kroppen, er antiinflammatoriske og forebygger hjerte-karsygdomme og nogle former for kræft. De udskyder også aldring og styrker hukommelsen.
.
Grønt er også godt!
.
tre slags lilla kål
Før i tiden var grønkål grøn, blomkål hvid og spidskål lysegrøn! Sådan er det ikke mere. Heldigvis, for jeg synes, det er forfriskende med nye farver på grøntsagspaletten.
Spis gerne frugt og grønt med så mange forskellige farver som muligt. Jo mere regnbuefarvet maden på din tallerken er, desto mere styrker du dit immunsystem.
.
lilla rødkål
Rødkålen er vel efterhånden den eneste kål, der holder på formerne, eller rettere farven. Rødkål har ikke skiftet identitet, den har nemlig altid være rød, så længe jeg har kendt den. Her er den i godt selskab med rød grønkål.
.
UFO-roer
Disse lilla basser kalder jeg UFO-kålrabi på grund af bladene, der stikker op som lange følehorn eller “antenner”.
Også disse kålrabi kendte vi tidligere som grønne.
årstidens lilla bær
Lige nu er det højsæson for blåbær og brombær. Begge slags bær er storleverandører af det stof, der hedder anthocyanin, som er dét, der giver bær og grøntsager deres blå-lilla-sorte farve. Fx alle de lilla kålsorter, aubergine etc.
Anthocyanin virker stærkt antioxidant og antiinflammatorisk. Stoffet styrker synet og stofskiftet og beskytter hjernen mod aldersrelaterede sygdomme som demens og Alzheimers.
Også fenolsyrer medvirker til blåbærrenes antioxidante virkning.
Blåbær og brombær indeholder betacaroten (A-vitaminer), B-, C- og E-vitaminer samt mange mineraler.
udsigten fra mit køkkenvindue
Jeg er så heldig at kunne plukke de helsebringende brombær lige uden for mit køkkenvindue. I denne uge er de havnet i en spidskålssalat sammen med de lige så sunde blåbær – rød rødbede og lilla spidskål!
.
powerkål møder powerfrugt
Den lilla spidskålssalat er en videreudviking af salaten med grøn spidskål og mango.
Det blev til denne salat med lilla spidskål, rødbeder, pistacienødder, limeskal og de to blå-sorte bær, blåbær og brombær.
Jeg har tilføjet lidt af de proteinrige linser, men har du ikke tid til at koge linser, går det fint at udelade dem.
.
rødbeder er også lilla
Rødbeder er med til at gøre salaten til en super powerfood-salat.
Rødbeder er en af højdespringerne blandt rodfrugterne, fordi de indeholder så mange værdifulde stoffer. De har bl.a. et højt indhold af K-vitaminer og B-vitaminer, især folat, som er vigtigt for blod og celledeling. Du får også godt med kalium, der er essentielt for muskler og nerver.
.
den opgraderede salat
salat af lilla spidskål, rødbeder, blåbær og brombær
50 g brune eller sorte linser (kan evt. udelades)
400 g rødbeder
ca. 1/2 lille lilla spidskål
100 g brombær
100 g blåbær
50 g pistacienødder
1 økologisk limefrugt
dressing:
4 spsk olivenolie
2-3 spsk limesaft
1-2 spsk blåbærsirup eller anden sirup, evt. rørsukker
ca. 1 spsk sød sennep
Kog linserne i vand der dækker, ca. 20 minutter. Afdryp og afkøl dem.
Kog rødbederne 20-35 minutter afhængig af størrelsen. Afkøl rødbederne, flå dem og skær dem i tændstikstore stykker.
Snit spidskålen meget fint. Brug gerne et mandolinjern.
Hak pistacienødderne og skær strimler af skallen på limefrugten.
Bland alle ingredienserne til salaten.
Rør en dressing af olie, limesaft, sirup og sennep. Tilsæt et par spsk vand og smag godt til med salt og peber.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
spidskålssalat med bær og mango
Du kan også udelade rødbederne og tilsætte små terninger af mangofrugt som i den oprindelige grønne spidskålssalat. Her har jeg desuden tilføjet mynteblade.
Hvor er det nogle smukke billeder – de er i sig selv en oplevelse! Tak for de dejlige opskrifter 🙂
Mvh Vibeke
Tusind tak for det Vibeke. Det er dejligt også at “spise” med øjnene! Og skønt at du kan lide mine opskrifter. Det varmer.
Tak, tak.
Kh Kirsten
Kære farverige inspirerende Kirsten.
Mon du har ekspimenteret med aroniaopskrifter?
Bærrene i sig selv smager jo ik så godt men er hammersunde.
Kærlige hilsner Vibeke.💟
Kære Vibeke,
Tak for din søde hilsen. Jeg har ikke gjort meget ved aroniabærrene, men du har ret: de ER meget sunde. Derfor er det en god idé at drysse dem på morgengrøden, i en smoothie eller i næsten enhver salat. Tak fordi du mindede mig om de små krudt-kugler. Jeg vil prøve at få dem mere med!
Kh Kirsten