Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

28

oktober 2022

4

KOMMENTARER

SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: Halloween med fyldt græskar

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

det er uuuhhhyyyggeeligt – det er Halloween!

Nu nærmer Halloween sig: den uuuhyggelige amerikanske græskarfest, som også har fået tag i danskerne. Så ingen Halloween uden græskar, selv om det også handler om slik og en masse hårrejsende løjer.

Halloween har udviklet sig fra en mere end 2000 år gammel keltisk religiøs fest med dødsritualer og fejring af frugtbarhed. Det er disse ritualer, der er blevet til en slags fastelavn, som vi ser i dag.

Her er mit bud på årets Halloween-middag. Retten består af en bønneret, der minder om chili sin carne. Altså den chilistærke bønneret, der stammer fra Mexico. Og det er meget passende med en mexicansk ret, for ingen fejrer de dødes dag (día de los muertos) så intenst som netop mexicanerne. Traditionen går tilbage til indianerkulturerne, aztekerne og mayaerne. Og det er det samme, det handler om: festen for de døde.

Så omkring den 1. november er det svært at komme rundt i Mexico uden at støde ind i kranier og dinglende skeletter. Man kan gå med i optog med masser af musik eller besøge kirkegården om natten for at traktere de døde med deres livret. Det er lidt uuuhyggeligt, men de dødes dag er faktisk en livsbekræftende fest, hvor man mindes sine kære, som har forladt denne verden. Så denne ret er en hilsen fra både USA og Mexico.

.

læssevis af græskar

Det kræver læssevis af græskar at fejre Halloween. Denne vognfuld har jeg fotograferet i souken i Marrakech.

.

alle slags græskar du’r

Hvis du vil skære græskarlygter, skal der specielle runde græskar til. Men til madlavning kan du bruge alle sorter spiselige græskar.

.

Hos os mindes vi også de døde på dette tidspunkt af året. Den første søndag i november er det Allehelgensdag. Egentlig fejrede man i kirken de kristne helgener og martyrer på denne dag.

I dag mindes vi også i Danmark vores kære afdøde på denne dag, fx ved at tænde lys på gravene.

.

spar ikke på krydderierne

I mange lande sælger man ikke krydderier i små glas eller breve som hos os. Her er det salg fra store sække! Og der er ingen grund til at holde sig tilbage med krydderierne i denne bønneret. Dels er bønnerne milde, dels spiser man græskarkødet med, og det har heller ikke så meget smag i sig selv.

.

sparemad?

Hvis du vil spare ekstra på denne opskrift, kan du udelade bagning af græskarret. Så sparer du strøm til ovnen. Du kan så i stedet komme terninger af græskar i retten. De skal blot simre med 8-10 minutter.

I stedet for brune ris kan du servere kogte rug- eller speltkerner til retten. Kornene er dyrket i Danmark, og de giver en rigtig dejlig mæthedsfølelse.

.

hvor langt er vi egentlig nået?

tak til Politikens Philip Ytournel for tegningen

Når jeg hører politikerne i valgkampen, bliver jeg deprimeret på dyrenes, klimaets og naturens vegne. Hos de fleste partier er der ingen reel vilje til omstilling fra animalsk til plantebaseret mad – eller andre radikale klimaløsninger, der kan komme til at gøre den mindste smule ondt.

Jeg har sagt det tusind gange: vi som forbrugere er nødt til selv at drive den nye måde at leve på. Vælg grønt: det er billigst, og det er bedst.

Men nemt er det ikke. Forleden læste jeg om en veluddannet kvinde, der udtalte, at på grund af de stigende priser var hun begyndt at cykle og havde købt en blender til supper. Og det er jo rigtig gode tiltag.

Dét, der chokerede mig var, at hun omtalte grøntsagerne som en sump, man altid har i køleskabet, og som man aldrig får brugt! Det viser i en nøddeskal, at vi ser på grøntsager som noget ligegyldigt, noget man bare kan smide ud. Det er manglende forståelse for den natur, der har frembragt grøntsagerne, og foragt for de råvarer, man bare smider ud. Det er rent faktisk den mad, der holder os i live.

Vi er nødt til at udvikle empati for naturen og dyrene – og taknemmelighed over de fødevarer, som nærer os. Hvis det ikke er hjertet men økonomien, der bestemmer, kommer vi ikke i mål med at redde planeten.

.

luk “låget” op til noget lækkert

 

bagt græskar med chili sin carne

(4 personer)

1 græskar, ca. 600 g

100 g løg

6 fed hvidløg

1 spsk spidskommenfrø

2 spsk kokos- eller olivenolie

1 mellemstærk chili

250 g champignon eller andre svampe

2 peberfrugter

2 spsk citron- eller limesaft

1 karton eller dåse hakkede tomater med væde (400 g)

evt. 2 tsk stødt kanel

1 karton eller dåse kidneybønner (400 g)

salt, friskkværnet peber, ahornsirup

1 bdt koriander

evt. 200 g brune ris eller hele korn

evt. planteyoghurt smagt til med hvidløg, salt og peber

.

.

Skær græskarret over på midten og fjern kernerne. Pensl med lidt olie og bag græskarret i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.

Hak løg og hvidløg og svits dem sammen med spidskommenfrøene i olien.

Hak chilien. Skær svampe og peberfrugter i små stykker og tilsæt dem sammen med citrussaften. Svits alle grøntsagerne i alt 6-8 minutter.

Tilsæt tomaterne med væde og evt. kanel. Lad retten simre 5 minutter.

Afdryp bønnerne og tilsæt dem. Lad retten simre endnu et par minutter. Du kan også bruge tørrede bønner. Sæt i så fald 200 g kidneybønner eller brune bønner i blød mindst 8 timer. Se om kogning af bønner her.

Smag godt til med salt, peber, sirup og evt. mere citrussaft og/eller chili.

Kog risen eller kornene efter anvisningen på pakken.

Hæld retten i de to halve græskar og drys med hakket koriander. Servér risene til separat.

Tag et par spsk græskarkød med, når du tager af chilien.

Hvis der er græskar tilovers, så blend det til et lækkert pålæg. Klik her: så får du opskrift på både pålægget og et grueligt god græskarbrød.

Brødet kan du selvfølgelig servere til retten i stedet for ris eller korn.

Print Friendly, PDF & Email
Share

4 Kommentarer

  1. Charlotte Høvring

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.