SKAARUP’S SKØNNE SPAREKØKKEN: græskarsuppe fra Silkevejen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, supper
.
ugens suppe – herlig halloween-mad
Den store græskarmand har været efter mig. Nu er det nemlig tid til mad med græskar – og med halloween lige om hjørnet, er der ingen vej uden om. Det kan vi kun glæde os over, for græskar er både økonomisk overkommelig i sparetider, og så smager det skønt. Græskar er supersundt, og det kan varieres på utallige måder.
Med efterårets komme er det blevet tid til at nyde lækre, duftende, dampende supper. Når vi skal spare, er supper som hovedret geniale, fordi det hele kan tilberedes i én gryde. Spis gerne et godt stykke brød til.
Suppens hovedingrediens er græskar – og selvfølgelig de nye valnødder, som er et meget vigtigt næringsmiddel. Og man kan godt sige, at begge dele stiger én lige til hovedet: græskarret styrker synet, og valnødderne giver masser af energi til hjernecellerne.
Ideen til suppen har jeg fået på en af mine rejser på Silkevejen i Centralasien.
.
Silkevejen åbner for store smagsoplevelser
Silkevejen starter i Venedig og ender i Kina. Det er en enorm udstrækning, og der er utallige madtraditioner – og supper – på vejen. Jeg har selv rejst på store dele af strækningen – ganske vist i mindre bidder. Jeg er dybt fascineret af den gamle kultur i Centralasien og den smukke arkitektur – og så maden selvfølgelig.
Denne suppe er klassisk i lande som Uzbekistan og Kirgisistan – lige bortset fra, at jeg selv har optimeret den lidt, og jeg tør godt sige, at den smager rigtig, rigtig godt.
.
i græskar får du mange næringsstoffer i forhold til kalorier
Græskar indeholder kun 24 kalorier pr. 100 g. Til gengæld er græskar proppet med betacaroten (A-vitamin) som er en stærk antioxidant. Det er især forebyggende for aldersrelaterede synsproblemer. Desuden er der B-, C- og E-vitaminer i den store frugt.
Kalk og magnesium er gode for knoglerne, og stoffet beta-sitosterol virker regulerende for kolesterolbalancen.
..
Jeg har tilføjet æbler og kokosmælk til suppen. De hører egentlig ikke til i denne suppe, men bruges meget i området i andre supper, og jeg synes, de er en gevinst her.
Hvis du serverer brød til suppen, kan den nydes som hovedret.
.
græskarsuppe fra Silkevejen
(4 personer – hovedret)
50 g valnødder
1 spsk spidskommenfrø
150 g løg
4 fed hvidløg
1 chili (styrke efter smag)
2 spsk kokos- eller olivenolie
200 g delikatesselinser (eller brune eller grønne linser)
ca. 1 l grøntsagsbouillon
3-4 spsk reven ingefær
3/4 kg hokkaido græskar (eller andet græskar)
4 dl kokosmælk (eller havre- eller sojamælk/fløde)
2 dl appelsinsaft
2-3 spsk citronsaft
2 spsk snittet salvie
3-4 spsk fuldkornsrismel eller 2 spsk hvedemel
salt, rørsukker
2 små æbler, fx pigeoner
1 bdt persille
.
Hak valnødderne groft og rist dem i en tør gryde sammen med spidskommenfrøene. Rist til nødderne er let gyldne og frøene begynder at dufte. Sæt dem til side.
Hak løg og hvidløg. Hak den ønskede mængde chili. Det er vigtigt hverken at bruge for lidt eller for meget.
Varm olien op i gryden og svits de tre ting, til løgene er let gyldne.
Tilsæt linser og bouillon og lad suppen koge under låg 15 minutter. Tilsæt ingefæren.
Skær græskarret i terninger (fjern kernerne men behold skrællen på) og kom dem i gryden.
Læg låg på og kog suppen yderligere 10 minutter.
Tilsæt kokosmælk, appelsin- og citronsaft samt salvie. Bring suppen i kog.
Rør melet ud i lidt væde og jævn suppen med det.
Smag godt til med salt, sukker og citrusssaft. Evt. også mere chili og ingefær. Suppen skal balancere smukt mellem stærkt og sødligt.
Skær æblerne i tynde både. Hak persillen.
Servér suppen portionvis og læg æblestykkerne på. Drys med de ristede nødder og frø samt hakket persille.
.
.
spis iransk brød til
Hvis du vil blive på Silkevejen rent madmæssigt, vil det passe fint med iranske brød til suppen. Se opskriften her.
Du kan også vælge iranske fladbrød. De er lidt hurtigere at tilberede. De skal blot steges på en pande.
Så dejligt netop med en herlig suppe fuld af smag og en glæde for både synet og maven. Sundt og ligger ikke tungt i maven. Men mætter så godt. Tak for endnu en lækker opskrift
Venligste hilsener fra
Lene Bodekær Herler
Kære Lene,
Selv tak. Det glæder mig, at suppen lokker. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tak for dejlig opskrift, som jeg gerne vil kaste mig over! Græskar er én af mine yndlingsspiser 🙂
Supper er i det hele taget min favorit året rundt – men græskarsuppe er den ypperligste udgave 🙂
200 gram Linser, er det målet på udblødt eller rå vægt?
Kære Ulrikke,
Selv tak. Jeg synes det er dejligt at høre, at du er suppe-fan, for jeg synes, alt for få danskere spiser suppe. Jeg æææælsker selv supper!
De 200 g linser er tørret vægt (vær opmærksom på, at opskriften er beregnet som hovedret til 4 personer). Jeg bruger altid tørret vægt for bælgfrugter i opskrifterne, med mindre jeg har brugt bønner/linser/kikærter fra brik eller dåse.
Rigtig god fornøjelse med suppen.
Kh Kirsten
Det blev dagens aftensmad. Jeg brugte belugalinser, fordi vi havde nogen i forvejen. Suppen smagte helt fantastisk og er nu blandt ynglingssupperne.
Tak for endnu en god og inspirerende opskrift.
Kære Karen,
Det er vel nok dejligt at høre. Jeg er glad for at kunne levere en yndlingssuppe. De er gode at have i vinterens løb.
Så jeg siger selv tak – og tak for din dejlige hilsen.
Kh Kirsten
Skøn og smuk suppe, og samtidig næringsrig og billig😀☘️
Kære Grethe,
Tusind tak. Det glæder mig meget. Og ja, den suppe rummer nærmest det hele. Det er der heldigvis mange supper, der gør. Supper er lækker og billig sparemad.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy