samsøsalat med rygeostdip
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, salater
alt det bedste fra Samsø
sæt alt på ét fad
Sommersalaten her er beregnet som en frokostret – eller som en forret. Jeg er blevet inspireret til salaten efter et besøg på Samsø, hvor jeg har nydt de nye kartofler og de sprøde asparges. Derfor hedder salaten samsøsalat.
Sammen med en kold suppe, fx en suppe med de nye rødbeder, og en dessert, kan salaten også udgøre en hel middag.
.
samsøsalat med rygeostdip
¾ kg nye kartofler
300 g hvide asparges
300 g grønne asparges
2 bdt radiser
20-24 tynde nye gulerødder
12 vagtelæg
4 skiver rugbrød
friske krydderurter, fx timian og dild
olivenolie
dip:
150 g rygeost
4 spsk olivenolie
ca. ½ dl sojafløde eller piskefløde
Kog kartoflerne netop møre og afkøl dem. Skær dem i skiver.
Kog aspargesene ca. 3 minutter og afkøl dem. Skær dem i tre stykker.
Høvl evt. tynde strimler af en rå asparges, inden du koger dem, og læg strimlerne i koldt vand. Gem dem til pynt.
Høvl radiserne til tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern.
Arrangér kartofler, asparges og gulerødder på et stort fad.
Kog vagtelæggene ca. 3 minutter og læg dem i koldt vand. Pil dem og skær dem igennem.
Skær rugbrødet i små terninger og rist dem temmelig hårdt.
Arrangér æg og rugbrød på fadet og drys med friske krydderurter og evt. aspargesstrimlerne.
Dryp med lidt olivenolie og drys med salt og peber.
Rør osten lind med olie og fløde. Smag til med salt og peber og giv dippen til salaten separat.
100% dansk sommer
Hvis du synes, der mangler nye danske ærter i salaten, så servér evt. en ærtepuré til i stedet for rygeosten – eller vælg begge dele.
ærtepuré