panzanella – toscansk brødsalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
Panzanella er en rigtig italiensk klassiker, som jeg her har tilsat de store hvide bønner, butter beans eller limabønner.
Det vigtige i salaten er brødet. I Toscana bruger man usaltet brød, og legenden siger, at det skyldes toscanernes sparsommelighed. De ville spare den store saltskat og bagte derfor brød uden salt.
Skær 6 solmodne tomater i terninger. Skær 1/2 agurk i terninger og riv et lille forårsløg fint. Tilsæt 2-3 dl kogte store, hvide bønner og en god håndfuld basilikumblade.
Rør en dressing af 1/2 dl olivenolie, 2-3 spsk kryddereddike, 4 spsk hakkede kapers og et par spsk vand. Smag til med salt og peber. Hæld dressingen over grøntagerne og vend godt rundt.
Riv 2-3 skiver godt, sejt brød, fx ciabatta i stykker. Læg halvdelen af brødet i en salatskål.
Læg halvdelen af grøntsagerne over. Læg resten af brødet på og dæk med resten af grøntsagerne.
Dæk skålen og sæt den i køleskabet em halv times tid.
Vend rundt i salaten. Smag til igen og tilsæt evt. mere olivenolie og flere basilikumblade.