pandestegt spidskål med flødestuvede linser
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
kærlighed til kål
Spidskål er blevet danskernes foretrukne kål. Jeg er vokset op med spidskål, som min far dyrkede til perfektion, men indtil for få år siden var der mange danskere, der slet ikke kendte denne kåltype, der går op i en spids i modsætning til den kuglerunde slægtning, hvidkålen. Og i modsætning til hvidkålen er spidskål mindre kompakt og mildere og meget delikat i smagen.
Vil man lokke den lækre smag helt ud af kålen, er det en god idé at stege den langsomt på panden, som jeg foreslår her.
Jeg finder igen og igen mig selv med et spidskål i hånden i supermarkedet. Heldigvis kan spidskål nydes på utallige måder, både rå, dampet, bagt og stegt. Her er en hurtig og velsmagende ret med spidskål og linser.
.
blomkål er også O.K.
På billedet er to af mine absolut yndlings-kål. Og er DU mere til blomkål end spidskål, kan du på samme måde stege tykke skiver af blomkål på panden.
.
kål og linser er en god kombination
Sammen med de varme, eksotiske krydderier i den cremede sovs, tilbyder retten en fin palet af smagsnuancer.
.
proteinerne kommer fra linser
Når jeg udarbejder nye opskrifter, lægger jeg vægt på, at så mange næringsbehov som muligt dækkes. Når man spiser plantebaseret, er det vigtigt at få proteinerne med ind i de fleste måltider. Her har jeg valgt de proteinrige linser, men du kan også bruge kikærter eller bønner, evt. quinoa.
Linser indeholder 26 g protein pr. 100 g linser (kød og kødpålæg indeholder 11-22 g protein pr. 100 g kød). Det giver altså rigtig god mening på alle områder at vælge linser som proteinkilde. De skal oven i købet ikke udblødes som kikærter og bønner. Så de er nemme at få indkorporeret i en ret, også selv om man har travlt – og måske glemt at lægge bønnerne i blød.
I denne ret kan du bruge brune, grønne eller sorte linser. De røde linser på billedet ovenfor er mere velegnede som “tykner” i supper eller sovse, da de koger meget ud.
.
pandestegt spidskål med flødestuvede linser
(4 personer)
150 g brune, grønne eller sorte linser
4 kardemommekapsler (evt. 1 tsk stødt)
1 spsk fennikelfrø (evt. 1/2 spsk stødt)
1 spsk spidskommenfrø (evt. 1/2 spsk stødt)
kokos- eller olivenolie
150 g løg
4 fed hvidløg
2 1/2 dl mandel-, kokos- eller havrefløde
1-2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber, rørsukker
2 små spidskålshoveder
frisk koriander (evt. persille eller mynte)
.
Kog linserne møre i rigeligt vand. Kog dem ca. 20 minutter og afdryp dem.
Tag frøene ud af kardemommekapslerne og rist dem på en tør pande sammen med fennikel- og spidskommenfrø. Rist krydderierne til de dufter. Hæld dem over i en morter og stød dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i 2 spsk olie. Svits til løgene er let gyldne. Tilsæt krydderierne, fløden og 1 spsk citronsaft. Lad sovsen tykne lidt.
Kom de afdryppede linser i gryden sammen med et drys salt og peber.
Smag godt til med salt, peber, citronsaft og måske et lille nip sukker.
Skær spidskålene i skiver på den lange led. Vær opmærksom på at de er så tykke, at skiverne holder så godt sammen som muligt.
Læg skiverne i et par spsk godt varm olie og steg dem et øjeblik ved rask varme. Vend dem, når undersiden er gylden. Skru ned for varmen og steg kålen langsomt færdig, til den anden side er gylden.
Anret de stuvede linser i en stor pande eller et stort fad. Læg den stegte kål ovenpå og drys med frisk koriander – eller en anden krydderurt hvis du ikke bryder dig om koriander.
Du kan servere bulgur, couscous eller brune ris til – evt. ristet rugbrød.
.
.
Kære Kirsten
Det bliver da vist dagens ret🤗
Rigtig god weekend til dig.
Kærlig hilsen Inger
Kære Inger,
Det er jeg beæret over. Jeg håber, at I bliver glade og mætte. Velbekomme!
Kærlige hilsener til jer begge – og god weekend til jer,
fra Kirsten
Kære Kirsten.
Du kan tro vi blev glade og mætte. Bestemt en ret jeg vil gentage mange gange. Dejligt med den linsebund, der netop mætter godt. Denne ret har det hele og er nem at gå til.
Kærligste Inger
Kære Inger,
Jeg bliver altid så glad, når jeg får en hilsen som din. Tusind tak! Jeg håber, det bliver en klassiker hos jer.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Og i aften fik vi dine rosenkål m. Tranebær samt champignon m. Mandel. Bare så lækkert, siger jyden… vi er godt mætte. Og retterne fungerer fint sammen
Tusind tak, kære Kirsten
Skønt at høre, Inger. Tusind tak fordi du melder tilbage. Det er altid SÅ opmuntrende!
Kærlige hilsner til jer begge fra
Kirsten
Fik denne ret i aftes og hold da op den spidskål blev lækker. Dog er jeg mere vild med den snittet og i en woork, har du prøvet det ? Var spændt på med linserne og Frede, men han var da godt nok begejstret og ikke så meget for kålen hi hi
Knus Wanda og tak for al den inspiration du giver mig du kære
Ja, jeg kender godt spidskål i wok. Der er heldigvis utallige lækre muligheder med den elskede kål.
Og godt at linserne også faldt i smag. Det glæder mig selv om det var på den anden side af bordet!
Flere gode påskehilsener fra
Kirsten
Har netop sådan et kål liggende, så den ret er på bordet i weekenden 🙂
Ser frem til smagen af de mange skønne krydderier.
God weekend, Vh Dorit
Kære Dorit,
Hvor heldigt! Krydderierne er smagfulde og varmende i det endnu savnede forår! Jeg håber, I bliver glade for retten.
God weekend – og
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Denne ret sidder lige i øjet, og helt sikkert også i både smagsløg og mave, jeg glæder mig 😋.
Jeg spiser i forvejen også rigtig meget spidskål, men mest rå, så denne ret bliver spændende at prøve.
Kærlig hilsen Jette, 1000 tak for den og rigtig god week-end
Kære Jette,
Det lyder rigtig godt. Det er jeg glad for – forhåbentlig bliver det gensidigt. Jeg syntes selv det er en meget enkel men meget smagfuld ret.
Og selv om spidskål er rigtig fin i rå form, er det rart med lidt variations-muligheder.
Så selv tak – og rigtig god weekend til dig.
Kh Kirsten
Uhm, spidskål er godt på mange måder – og denne ser virkelig lækker ud. Godt med mange variationer over spidskåls- (og de andre kålsorter) temaet. Denne variation skal helt sikkert afprøves i nærmeste fremtid, og selv om der endnu ikke er sat dato på, så glæder jeg mig allerede, for den tilhørende stuvning med linser lyder jo også helt fantastisk. 🙂
Kærlig hilsen
Merete.
Kære Merete,
Ja, spidskål er ALTID godt! Jeg håber selvfølgelig, at du vil synes om denne udgave. Og linserne med krydderier synes jeg er gode til den milde kål. I øvrigt kan disse linser bruges i mange andre sammenhænge.
Rigtig god fornøjelse!
Kh
Kirsten
Uhmmm Kål af enhver art har altid været lige mig. Tror jeg har prøvet denne før, men den gentages, når jeg har været ude at handle 🙂
Tak kære Kirsten
Hvis du har prøvet denne ret før, kære Wanda, må det være en anden opskrift. Denne her er sprit-ny! God fornøjelse.
Knus fra Kirsten
Tjaaa det er muligt <3
Nå pyt det er jo en fantastisk dejlig opskrift og den skal afprøves.
Knus Wanda
Jeg har lige lavet din opskrift. Hvor smagte det godt selv om jeg brugte piskefløde og grønkål da jeg ikke havde de andre ting. Tak for alle de dejlige ting du deler med os
Kære Anette
Det er dejligt at høre, at opskriften også fungerer med grønkål. Og du kan altid bruge andre slags fløde end den jeg anbefaler. De opfører sig nogenlunde ens i maden.
Selv tak. Det er en stor glæde at dele!
Kh Kirsten
Har lavet din ret, og uhm, den linsesovs er lækker, og den kan passe til så meget andet også, grøntsagsdeller f.eks., så den kommer da på listen over tilbehør til veg.retter:-) Spidskålen får en skøn smag, når den er blevet stegt, jeg havde lidt besvær med at holde kålen samlet, men det ændrede jo ikke smagen.
Tak for idéen.
KH Dorit
Kære Dorit,
Det er dejligt at du kan lide linsesovsen. Jeg er også ret glad for den. Og så er den rigtig god som tilbehør til mange hovedretter, der måske mangler lidt ekstra proteiner.
Spidskålen er ikke helt nem at holde sammen. Det kan gå lidt bedre, hvis man skærer den i kvarte. Men ellers gør det jo ikke så meget. Smagen er i alle tilfælde god, som du også siger.
Kh Kirsten
Rigtig dejlig ret. Jeg havde ikke fennikelfrø og spidskommen, så jeg brugte ingefærrod og raz el hanout i stedet. Det gik fint, næste gang har jeg fennikelfrø.
For der bliver en næste gang.
Kære Eva,
Det glæder mig. Og det er dejligt at høre, at du ikke har været bange for at bruge andre ingredienser. Det kan man tit gøre. Måske bliver retten lidt anderledes, men hvis man smager til, går det sjældent helt galt!
Det er også godt at høre, at du vil prøve retten igen. Det er altid en god anbefaling.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Det er min absolutte favorit-ret. Jeg har lavet den mange gange. Tak for mange fine opskrifter hilsen Charlotte
Hi Charlotte,
Mange tak for din hilsen – og selv tak. Dejligt, at du kan lide spidskålsretten. Jeg er selv vild med spidskål, spiser den stort set hver dag. I det hele taget er kål gudernes gave, synes jeg.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy