nøddepaté med rødvinssovs og rødkål – julemiddagen 2016
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter
…
julemiddagen er klar
Nissen er stolt over at kunne præsentere årets julemiddag. Mon ikke det er ved at være på den tid i december, hvor de fleste begynder at overveje, hvad julemiddagen skal bestå af i år?
Jeg laver en ny opskrift på en festlig postej eller paté hvert år, og i år er det blevet til en paté med hasselnødder og porrer. Nødderne kan skiftes ud med mandler.
Til pateen serveres rødvinssovs, rødkål og kartofler, evt. også brunede kartofler.
så er det jul igen …
Nissen er stolt over at kunne præsentere årets julemiddag. Mon ikke det er ved at være på den tid i december, hvor de fleste begynder at overveje, hvad julemiddagen skal bestå af i år?
Jeg laver en ny opskrift på en festlig postej eller paté hvert år, og i år er det blevet til en paté med hasselnødder og porrer. Nødderne kan skiftes ud med mandler.
Til pateen serveres rødvinssovs, rødkål og kartofler, evt. også brunede kartofler.
sovsen er med rødvin
I år er sovsen en smule mere rød end brun. Hvis du foretrækker sovs uden rødvin, kan du sagtens udelade vinen.
.
og så selvfølgelig rødkål …
Ingen jul uden rødkål! Her er en rå rødkålssalat. Se opskriften her.
.
julens “steg”
Nøddepateen kan laves med eller uden æg. Så kan alle spise med, både vegetarer, veganere og kødspisere.
Du kan sagtens bage pateen i forvejen og varme den i ovnen, inden den skal serveres. Så undgås stress juleaften!
.
nøddepaté
10 g tørrede svampe (kan udelades)
200 g hasselnødder (evt. mandler)
1 spsk hasselnødde- eller rapsolie
400 g porrer (renset vægt)
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g søde kartofler eller almindelige kartofler
3 spsk frisk, snittet salvie eller timian – eller 2 spsk tørret
1 dl havre- eller sojafløde eller anden fløde
100 g havregryn
2-3 spsk citronsaft
3 spsk tamari
salt, friskkværnet peber
4 æg (kan erstattes af 4 spsk loppefrøskaller (HUSK) pisket ud i 1 dl fløde)
Sæt svampene i blød en halv times tid i varmt vand.
Rist hasselnødderne til de er gyldne. Hak dem mellemfint og sæt dem til side.
Snit porrerne og hak hvidløgene. Snit de udblødte svampe (gem væden til sovsen).
Svits porrer, hvidløg og svampe i et par spsk olie. Svits 5-6 minutter eller til porrerne er bløde.
Riv kartoflerne groft og kom dem i gryden sammen med den valgte krydderurt. Svits endnu 3-4 minutter.
Tag gryden af varmen og afkøl blandingen lidt.
Rør nødder, fløde, havregryn, citronsaft og tamari i farsen. Smag godt til med salt, peber, citronsaft og evt. også mere tamari. Det er vigtigt, at smagen er markant.
Rør æggene i farsen et ad gangen. Eller pisk loppefrøskaller med fløde 2-3 minutter og rør det i farsen.
Kom farsen i et smurt ovnfast fad eller postejform. Pres farsen godt sammen med en spatel.
Bag pateen i en 200 grader varm ovn ca. 40 minuttter.
Servér sovs, rødkål og kartofler til, evt. både brunede og kogte eller bagte kartofler.
til frokostbordet eller madpakken
Har du paté til overs, smager den dejligt som pålæg.
.
rødvinssovs
5 g tørrede svampe (kan udelades)
50 g skalotteløg
1 spsk olivenolie
1 dl rødvin
1/2 dl udblødningsvand fra svampene
2 dl havre- eller sojafløde eller anden fløde
1 spsk citronsaft
tamari
friskkværnet peber
Sæt svampene i blød i varmt vand en halv times tid. Afdryp og hak dem.
Hak løgene fint. Svits løg og svampe i olien til løgene er bløde.
Hæld rødvinen i gryden og kog den ind til halvdelen.
Tilsæt ca. 1 dl svampevand (evt. også fra pateen) og fløde. Bring sovsen i kog og kom citronsaften i.
Lad sovsen simre, til den tykner lidt. Smag godt til med tamari og peber.
Hej Kirsten
Hej Kirsten
Tusind tak både for dine opskrifter på en kødfri julemiddag og dine tanker om
at julen er glæden over lysets tilbagevenden og håbet om en mere “oplyst” tid
der vil komme.
Kunne ikke være mere enig.
Jeg vil i år holde fri fra madlavningen og vil købe
mig til madglæderne hos vegetar restauranten “Video video”
på Christianshavn som har jule-middag – catering der ser helt lovende ud.
Mange hilsner fra Liv
Hi Liv,
Tusind tak for din søde hilsen. Hvor lyder det som en god idé at få julemaden udefra. Jeg kender ikke den nye restaurant på Christianshavn, men den vil jeg bestemt tjekke ud. Det er dejligt, der kommer så mange grønne spisessteder. Det har virkelig manglet i mange, mange år.
Jeg håber, du bliver glad for julemiddagen og ønsker dig en dejlig december og en glædelig jul.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Uhmmm lækkert 🙂 Tror jeg holder mig til den gode gamle nøddepate – den er nemlig et stort hit her hos os og så en lækker svampesovs til foruden alt det andet
Jeg fik så også lige husket på, at jeg mangler Tamari – tak for det.
Rigtig god weekend kære Kirsten
Knus Wanda
Ja, Wanda, juletraditionerne skal man ikke lave for meget om på. Har man en lækker julemiddag, skal man holde fast i den. Julen er nu engang også traditionernes fest! – Og nu med Tamari. Bedre bliver det ikke!
Knus fra Kirsten
Jeg følger interesseret med i dine opskrifter. Jeg har en datter der er vegetar, og jeg synes denne nøddepate lyder lækker og passer rigtig fint med vores tilbehør til en juleand.
Mit spørgsmål er, hvor mange personer er din opskrift beregnet til. Og så tænker jeg, kan man lave den på forhånd og måske fryse den ned, og så varme den i ovnen juleaften
Venlig hilsen
Annet
Kære Annet,
Det glæder mig, at du følger med i strømmen af opskrifter fra min side! Og så er jeg endnu mere glad for, at du måske vil vælge nøddepateen til juleaften.
Hvis du laver den med æg, burde du sagtens kunne fryse den ned. Hvis du bruger loppefrøskaller, vil den formentlig smuldre lidt, men smagen vil være den samme.
Pateen er til 4 personer. Alle mine opskrifter er faktisk til 4 personer. Her kan der dog måske blive en lille smule rest til frokosten dagen efter.
Rigtig god fornøjelse med “stegen”. Hav en dejlig december og en glædelig jul.
Kh Kirsten
Denne dejlige nøddepate ser virkelig lækker ud, hvor mange personer er opskriften beregnet for?
Tænker om retten kan laves på forhånd og måske fryses og derefter optøet opvarmet i ovnen
Mange hilsner Annet
Hi igen Annet,
Se svaret nedenfor.
Kh Kirsten
Har lavet nøddepateen til aften for at se om det er julemiddagen. Og det er det! Uhm hvor det smager. Tak Kirsten for dine skønne opskrifter.
Kh Aase
Kære Aase,
Fantastisk anbefaling! Tusind tak, og hvor er jeg glad for at høre, at min paté bliver julemad hos jer.
Jeg siger selv tak og ønsker dig en dejlig december og en glædelig jul.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.Min søn og jeg skal have en vegetarsteg juleaften med traditionelt tilbehør.Tidligere år har vi fået nøddesteg fra Crank ,men min søn tåler ikke så godt forskellige nødder mere,men mandler går det bedre med.Så nu tror jeg din pate’ er lige det jeg har ledt efter,da du skriver ,at mandler kan bruges.TAK for den fine opskrift.Glædelig Jul.Kh Lise.
Kære Lise,
Ja, det er nu meget hyggeligt at prøve noget nyt engang imellem, selv om Cranks’ nøddesteg er god. Og desværre bliver flere og flere mennesker allergiske, bl.a. overfor nødder.
Så jeg tror, både din søn og du vil blive glade for nøddepateen, blot med mandler. Men prøv også lige at kigge på en af mine tidligere juleforslag: mandelpostej. Du kan finde opskriften her :http://wp.me/p5bjYH-lM.
Jeg ønsker rigtig god fornøjelse med julemaden!
Kh Kirsten
TAK for tipset,jeg kigger på det.
Kære Kirsten Skaarup,
Godt nytår til dig!
Tak for dine mange lækre opskrifter – dit majsbrød og den spicy rødbedesuppe er blevet
ren kult hjemme hos os.
Denne dejlige nøddepostej blev serveret for nytårets gæster men har du bemærket at nødderne
efter en tur på panden/ovnen forsvinder ud af opskriften?..😊
Med venlig hilsen Kathleen
Kære Kathleen,
Mange tak – og rigtig godt nytår til DIG!
Hvor er det dejligt, at jeg har sat mit præg på et par retter hos jer. Det er jeg stolt over. Det er altid dejligt at fide noget,som man gerne vil vende tilbage til igen og igen.
Og ja, jeg har overset dét med nødderne. Jeg tror, det er sætternissen, der har været på spil. Dem er der jo mange af lige før jul!!! Det er lidt pinligt, men nødderne er straks kommet med i opskriften. Tusind tak fordi du gjorde mig opmærksom på det.
Mange nytårshilsener
fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy