madpakker – vær parat til skolestart
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, madpakke
.
madpakke-tiden nærmer sig
Efter en lang – og forhåbentlig dejlig – sommer nærmer det nye skoleår sig. Og for de voksne er ferien måske også ved at være slut. Altså: fra næste uge er det atter madpakketid for mange!
Madpakken er en udfordring i for mange, men med en smule planlægning er der masser af lækre ting at komme på brødet, som ikke behøver tage oceaner af tid. Jeg har i denne uge lavet nogle rødbedefrikadeller, der er lækre både som pålæg og som middagsret.
Og så har jeg samlet en lang række forslag til madpakke- og frokostmad her: der er pitabrød, salater, lidt til den søde tand, frikadeller, falafler, rugbrød etc.
En overkommelig måde at lave smørepålæg på, er at koge en hel pose tørrede ærter, bønner, kikærter, linser etc. og fryse dem ned. Så er det lynhurtigt at lave lækkert smørepålæg. Og har du desuden mandler, nødder, græskarkerner og andre frø og kerner på lager, kan du lave supersundt pålæg på ingen tid.
.
tre bøger med mange flere madpakke-ideer
Jeg har udgivet tre bøger med masser af ideer til pålæg og frokostmad:”Klimakærlige frikadeller, bøffer, postejer & pateer”, “Den lille grønne for madpakkespisere” og “Grønt smørrebrød”.
Se mere om bøgerne her. Bøgerne kan købes hos den lokale boghandler eller hos Saxo.
.
rødbedefrikadeller og avocado er lækkert pålæg
Avocado går sin sejrsgang som pålæg. Og en avocado er da også både sund og lækker. Nemmere og sundere pålæg fås vist ikke. Her har den grønne frugt fået et underlag af en blodrød rødbedefrikadelle.
Plantebøffer og -frikadeller kan selvfølgelig også købes færdiglavede, eller man kan købe forskellige former for plantefars. Jeg foretrækker selv at lave farsen, men har man travlt en dag, er de færdigkøbte i mange tilfælde en udmærket løsning. At der er skred i det marked, vises med al tydelighed, når en kødgigant begynder at lave plantebøffer!
.
Danish Crown laver kovending
Nu står verden ikke længere!!! – eller måske gør den det netop. Danish Crown vil begynde at producere plantebøffer. Vi lader det lige stå et øjeblik!
Det er en kovending af format – men hvis der er nogen, der ved noget om at vende køer, så er det Danish Crown. Det gigantiske slagtehus slår 700.000 køer ihjel om året. Hertil kommer 21 millioner grise, der også må lade livet.
Prøv at lukke øjnene og forestil dig dette blodbad erstattet af planteprodukter. Tænk, når vi engang ikke mere spiser vores medskabninger. Det vil formentlig blive en fredeligere jord, og det vil med garanti fjerne verdens sultproblemer. Og dermed er også megen ufred minimeret.
Mon det er et akut anfald af kærlighed til dyr, der får slagteriet til at udvide (og på sigt forhåbentlig omlægge) produktionen? – eller noget helt andet? Det kan man kun gisne om. Givet er det, at den plantebaserede bøf er kommet for at blive, når en gigant som Danish Crown nu betræder dette område.
Forhåbentlig kan danskernes (og mange andres) lyst til plantemad nedsætte de enorme slagtninger i fremtiden. Det er en god begyndelse, at slagterigiganten nu også vil levere plantebøffer. Ethvert tiltag i denne retning hilser jeg hjertelig velkommen. At jeg nok ikke selv vil støtte firmaet er en anden ting. Men de skal have ros for at bruge danske produkter som rødbeder og ærter i produktionen af de nye plantebøffer.
.
rødbedefrikadeller med valnødder
(4 personer)
10 g tørrede svampe (kan udelades)
1 spsk spidskommenfrø (kan erstattes af fennikelfrø)
4 fed hvidløg
100 g løg
3 spsk olivenolie
1/2 kg rødbeder
150 g kartofler
50 g valnødder
50 g kikærtemel eller sojamel
100 g havregryn
2 spsk tamari
2 spsk citronsaft
ca. 100 g rasp, evt. glutenfrit
salt, friskkværnet peber
kokos- eller olivenolie til stegning
.
Overhæld svampene med kogende vand og lad dem stå en halv times tid.
Rist spidskommenfrøene på en tør pande, til de dufter. Stød dem let i en morter.
Hak hvidløg og løg og steg dem temmelig mørke på panden i 1 spsk olie.
Kog rødbederne møre, afkøl og flå dem.
Riv rødbeder og kartofler groft.
Hak valnødderne.
Pres væden ud af svampene og hak dem. Gem væden.
Bland rødbeder, kartofler, løg, valnødder, svampe og spidskommen.
Rør kikærtemel og havregryn i farsen sammen med 2 spsk olie, tamari og citronsaft.
Tilsæt så meget rasp, at farsen bliver tilpas fast. Hvis den er for fast, tilsættes lidt af svampevæden.
Rør farsen godt sammen og smag til med salt og peber.
Lad farsen hvile 1/2-1 time i køleskabet.
Form 15-16 frikadeller med hænderne. Sæt frikadellerne på panden i godt varm olie og skru ned for varmen.
Steg frikadellerne gyldne, 6-7 minutter på hver side. Det er vigtigt, at frikadellerne bliver gennemstegte.
.
.
rødbedebøffer fra “Klimakærlige bøffer, frikadeller …”
Rødbede er en dejlig grøntsag til både bøffer og frikadeller. Her er en stabel bøffer, som du finder opskrift på i “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”
.
Det er dejligt med grøn mad, men det betyder ikke at et stykke brød med ost ikke smager dejligt. Jeg er med på koen, geden eller fåret ikke behøver at blive slagtet for at få mælken, men skal dyret ældes og dø en naturlig død eller er det ok at slagte et dyr.
Efter blodbadet, hvor vi spiser kødet bliver skinnet forarbejdet til sko og skoletasker, jakker osv. Der er vel i gen der tror at skind er fra selvdød dyr.
Hvad med importerede vare, tænk på en saftig melon, ananas, citron , appelsin eller andet, hvor klima belastende er det at få til Dk. Hvad byder vi de børn og voksne der går og plukket frugt vi så i et klima tosset land spiser med god samvittighed. Tænk over hvad du spiser men lad være med at være belærende og istedet realistisk og fornuftig.
Kære Tine,
Mange tak for din hilsen. Vi er helt enige om, at man sagtens kan nyde et stykke brød med ost. Om det er O.K. at slagte dyr er helt op til den enkelte. Jeg har valgt ikke at støtte det, men enhver må jo med sin egen samvittighed afgøre, hvad der er ret og rimeligt.
Og du har helt ret i, at det meste af en ko bliver anvendt. Det er godt, at intet går til spilde. Og kunne vi hver især holde en enkelt ko, ville det heller ikke belaste klimaet, som de millioner og atter millioner af kvæg verden rundt, gør. De importerede frugter, du nævner, belaster ganske rigtigt også klimaet. Det er dog kun en brøkdel af, hvad dyreopdræt forårsager.
Jeg er ked af, hvis du synes jeg er belærende. Det er mit ønske at være oplysende. Jeg nævner fakta, og så må enhver træffe sine egne beslutninger.
Kh Kirsten
Kære Kirsten . Din opskrift på rødbededeller MÅ jeg prøve meget snart. Jeg plejer at lave rødbededeller af fintrevet rødbeder blandet med hvidløg, løg, svampe, lidt havregryn el. andet samt æg til at samle det hele med, men du bruger vist aldrig æg ? Kærlig hilsen Alice
Kære Alice,
Tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du vil prøve frikadellerne. Men dine lyder nu også ret lækre!
Jeg laver overvejende plantebaseret mad, dvs uden mælkeprodukter og æg. Men du kan sagtens tilsætte et æg til disse frikadeller.
God fornøjelse!
Kh Kirsten