mad og mennesker på nudelruten
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in rejser, supper
“pindemad” og portrætter fra Laos
Hvad spiser man her i Indokina? Nudler naturligvis. Masser af risnudler!
Vi er på nudelrutens firesporede motorvej. Her er nudelsupper for enhver smag.
Nudlerne trækker deres hvide bånd fra Thailand over Laos og Cambodia til Kina. Nudler er pindemad, der slubres af de fleste østasiatere i de hundredtusindvis af gadekøkkener.
nudler på 999 måder
Her i Laos er der ris her og der og alle vegne. Risnudler er den foretrukne snack, og det er heldigt i et land, hvor 80 procent af befolkningen lever for 2 dollars om dagen. Risnudler koster nemlig næsten ingenting, og de fylder i maven.
Det er bestemt ikke mad, man bliver fed af, men nudelsuppe smager skønt, fordi fonden er kogt på løg/hvidløg, citrongræs og galangarod. Hertil kommer bønnespirer og masser af grønne urter. Jeg er blevet helt vild med indokinesisk nudelsuppe. Og tro det eller ej: suppen kan varieres på 999 forskellige måder (eller deromkring).
Dertil kommer at det er slankemad. Der er stort set ingen fedtstof i suppen, så den vil være et godt bytte for den danske snack, der spises ved en pølsevogn.
det sidste af suppen drikkes af skålen
nudelsuppe med hellig basilikum og chili
Sammen med suppen kommer der altid en tallerken på bordet med ekstra limefrugt, hellig basilikum, salatblade og chili. Så kan man selv færdiggøre suppen efter smag og behag.
Noget af det, der undrer os her er, at suppen altid nærmest er kogende, når den sættes på bordet. Det betyder at de grønne blade kan spises med god samvittighed fordi de kommer i den glohede suppe.
slankemad der smager
Hvis du vil lave din egen nudelsuppe a la Laos så snit 2 skalotteløg, 4 fed hvidløg og det inderste bløde af en stilk citrongræs. Findel det i blenderen og kom det i en gryde med ca. 1 liter vand og 4-5 skiver galangarod eller ingefær. Kom evt. også lidt bouillonpulver i.
Lad suppen simre 10 minutter. Kom et par “læg” risnudler (købes hos kinesiske købmænd) i gryden og kog dem med nogle minutter, til nudlerne er bløde. Kom et par håndfulde bønnespirer i suppen sammen med et par snittede forårsløg og gerne 3-4 fed hårdtristede skivede hvidløgsfed.
Smag nudelsuppen til og server masser af hellig basilikum og chili til. Hellig basilikum fås også hos kinesiske købmænd, men kan erstattes af almindelig basilikum.
Du kan også slå et æg ud i suppen pr. perso og lade det stivne. eller du kan piske et par æg sammen i en skål og tilsætte dem den kogende suppe, så æggene stivner i “strimler”.
Og så kan man tilsætte terninger af tofu og selvfølgelig lige netop de grøntsager, man bedst kan lide.
en tur i junglen
Vi er taget ud i junglen i den sydlige del af Laos. Her leves livet højt hævet på pæle for at undgå slanger og vand i regntiden.
Livet leves i de små samfund mange kilometer fra alfarvej som det er blevet levet i hundredvis af år. Det er svært at se fremtiden for de mange dejlige unger, men selv herude i vildnisset er der små skoler, så måske får børnene del i en fremtid, som deres forældre kun kan drømme om.
kop & kande kom forbi
I en af de små landsbyer kom isenkræmmeren forbi på sin isenkræmmerknallert. Den lille maskine bar på et eldorado af wokker, primusser, gryder i alle størrelser, knivskarpe knive, juliennejern og hvad man nu ellers har brug for i et udendørs køkken.
Når der er mange kilometer til nærmeste lille by med indkøbsmuligheder, er det dejligt, at sælgerne kommer forbi på deres små køretøjer. Man kommer formentlig højst til byen nogle få gange om året. Og forbruget er lavt her. Man lever af de æg, hønsene lægger, af mælken fra koen og så en håndfuld ris.
der vaskes ved den fælles brønd
i Laos kommer man ud i køkkenet – og ikke ind
Ilden i køkkenet brænder dagen lang, enten i et lille bål eller som her i en lerbeholder. Så er det hurtigt at få kogt en gang nudelsuppe.
portrætter fra byen
Man tager den med ro i Laos. Både på landet og i byen. Jeg ville nødig være stresscoach i dette land. Stress kender man ikke til i Laos.
Det siges her på egnen, at vietnameserne planter risen, laoterne kigger på den gror, og thaierne høster den. Det virker som en meget præcis beskrivelse af et elskeligt folk, der endnu ikke har solgt deres sjæl til hamsterhjulet.
et smil veksles altid med et smil
Disse kvinder er ældre end gennemsnittet her i landet. Det er få, der bliver over 70 år.
Arbejderen på sin traktor.
Der er mulighed for lidt ekstra uddannelse.
Opvasken klares også udendørs.
Cykler er sammen med motorcykler det foretrukne transportmiddel.
Tusind tak for spændende og smukke billeder med gode tekster . Ikke mindst kop og kande kom forbi fik smilet frem.
Forsat god tur
kære Lis,
Mange tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du synes om billederne. Og ja, det er da fantastisk med den isenkræmmer”butik”!
Kh Kirsten
Kære Kristen!
Fantastisk at følge din rejse udi dejligt mad og opskrifter . Men i særdeleshed at se de vidunderlige billeder af mennesker og kultur. Du er en mesterlig fotograf til at fange “sjæl” og øjeblikke! Og så “garnere” dette med spændende eksotisk lokalt mad!
Fortsat god rejse. Kærligst Finn
kære Finn,
Mange tak for din hilsen. Det glæder mig, at du følger med på rejsen og at du kan lide billederne. Det er fantastisk at møde alle disse dejlige mennesker. Og så håber jeg selvfølgelig, at du laver maden!
kærlige hilsener fra Kirsten
Tak igen for spændende foto fra en skøn verden.
Knus fra Wanda
Selv tak, Wanda. Det glæder mig, at du kan lide billederne. Maden er også værd at prøve, og nudelsuppe er verdens hurtigste.
Knus fra Kirsten