linsefrikadeller med bagt fennikel
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
22. juni 2015
denne lille fætter ved det ikke
… men vi er ved at udrydde den
Se, det summer af sol … Den lille slider på billedet er i gang med at bestøve de vilde hindbær, som jeg glæder mig til at spise senere på sommeren.
Bierne og andre brummere er på overarbejde i øjeblikket, men vi på to ben, der ikke engang kan flyve, giver dem ikke de bedste betingelser. Vi er i fuld gang med at udrydde dem via landmændenes giftsprøjtning, der påvirker bierne direkte men også slår det ukrudt ihjel, som bierne og andre insekter skal leve af.
Faktisk yder bierne arbejde for os i Danmark på op mod 1 milliard kroner om året. Uden deres bestøvning var der mange frugter og grøntsager, der ikke ville se dagens lys. Uden biernes bestøvning ingen frugt og grønt. Men også vilde planter er afhængige af biernes bestøvning.
Det er altså virkelig flittige og loyale arbejdere, vi er ved at udrydde. Hvis vi alle vælger økologisk frugt og grønt kan vi vende den negative udvikling – og håbe at bierne overlever indtil alle er med på den grønne vogn.
fremtidens mad er grøn – det kan et sort valg ikke ændre på
I dag – dagen efter valget – kigger jeg ud over Roskilde Fjord, som er indhyllet i kaskader af regn og en dis af grå skyer. Naturen græder. Naturen er fortvivlet.
Det er der god grund til. Natur og klima, bæredygtighed og grøn omstilling tabte ved valget i går. I fire år mere må de små grise leve med at få klippet halerne af, grundvandet må opsuge stadig større mængder gift og gylle fra landbruget, og luften bliver stadig tungere at indånde. På flere måder.
Jeg har rejst over hele verden og oplevet, hvilken berigelse det er at møde mennesker, der tænker andre tanker og lever på andre måder end vi gør i Danmark. Jeg har oplevet åbne grænser og åbne døre. Jeg har oplevet åbne hjerter. Nu smækker vi i Danmark døren i.
Fedt valgflæsk og traditionel tænkning giver tomme kalorier, som er skidt for både krop, klode og empati. Men når valgflæsket bliver til håndgribelig hverdagsmad, bliver jeg rigtig bange. Vi har i vores lille og overskuelige land alle muligheder for at gå forrest i den økologiske omlægning, der er tvingende nødvendig. Heldigvis har vi Alternativet, som ufattelig glædeligt fik så mange mandater, men de er oppe mod en grå mur af bevidstløshed. De alene kan ikke vende skuden. Vi må alle hver især på vores egen lille plet i universet kæmpe for at udviklingen trods alt går i den rigtige retning. Når vi er mange nok, KAN vi vende bevidstheden.
Ligegyldigt hvad, så er fremtidens mad grøn og bæredygtig. Den udvikling kan selv de mørke kræfter ikke standse. Og ligegyldigt hvor meget nogle mennesker tager afstand fra Alternativets forslag om en kødfri dag på offentlige institutioner, bliver vi tvunget til at skære ned på vores kødspisning.
Så længe de fleste af os ikke er henvist til at spise institutionsmad, kan vi heldigvis selv bestemme. Jeg stemmer som bekendt for 7 kødfrie dage om ugen. Men proteiner skal vi have, og det får vi bl.a. fra disse plantefrikadeller med linser og flækkede gule ærter bagt i ovnen. Og da ovnen alligevel er i gang, anbefaler jeg bagte fennikel som tilbehør. Og lige nu selvfølgelig kogte nye kartofler.
Trøstemad på en grå dag!
Se om min nye bog med plantebaserede frikadeller, bøffer etc. nederst på siden.
spis fennikel til
Hvis du også hører til dem, der er begejstret for lakridssmag i maden, er fennikel naturens egen leverandør af lakridssmag.
Fennikel indeholder primært A- og B-vitaminer og mineralerne kalk og magnesium samt en masse gode kostfibre, der er gode for mikrofloraen i fordøjelsesystemet.
frikadellerne bages i ovnen
linsefrikadeller med bagt fennikel
frikadeller:
100 g linser
100 g gule flækærter
75 g skalotteløg
4 fed hvidløg
200 g rodfrugter: gulerod, pastinak og/eller rødbede etc.
50 g rasp
1 dl grøntsagsbouillon eller sojafløde
4 spsk loppefrøskaller (HUSK), kan erstattes af 2 æg
3-4 spsk tamari (soja)
1/2 spsk tørret oregano, timian eller anden kryddderurt
bagt fennikel:
2 store fennikel
olivenolie
1-2 dl grøntsagsbouillon
dip:
evt. sojayoghurt
hvidløg
ingefær
Kog linser og ærter møre i rigeligt vand, ca. 20 minutter. Lad dem afkøle i vandet og afdryp dem.
Hak løg og hvidløg. Riv rodfrugterne. Rør begge dele i linser og ærter og tilsæt rasp, væde, loppefrøskaller, tamari og den valgte krydderurt.
Rør farsen grundigt sammen og smag til med salt og peber.
Lad farsen hvile et kvarters tid og vurdér om der skal tilsættes mere rasp eller mere væde. Farsen skal nemt kunne formes til frikadeller.
Skær imens de to fennikelknolde i kvarte og læg dem i et ovnfast fad. Pensl overfladen med olie og hæld kogende bouillon i fadet.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn.
Form 18-20 frikadeller af farsen og sæt dem på bagepapir på en bageplade. Pensl overfladen med olivenolie.
Sæt pladen i ovnen, når fennikelknoldene har bagt 15 minutter.
Bag begge dele yderligere ca. 20 minutter. Vend frikadellerne efter 10 minutter og pensl dem med olie igen.
Fennikel og frikadeller skal være gyldne. Sæt evt. pladen under grillen et øjeblik.
Servér evt. en sovs eller dip til af yoghurt smagt til med presset hvidløg, reven ingefær og hakket grønt fra fennikelknoldene.
Du kan også vælge en tomatsovs.
dip med hvidløg passer til retten
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
.
en gave der gavner kroppen, kloden og klimaer
Hvis du står og mangler en meningsfuld julegave, kan min nye bog om mad med plantefars måske være en idé?
Bogen udkommer ganske vist først den 14. februar, men hvis du printer denne forside ud, kan du pakke den fint ind og give den som gave med lovning på levering i februar.
Bogen er på 256 sider og koster kr. 225,00 (vejledende). Bogen kan bestilles allerede nu hos din lokale boghandler eller hos Saxo.
.
Tak for dit skriv – fuldstændig enig! Jeg græder også med naturen, lidt mere i dag. Kærlig hilsne Tine
Tak for opbakningen, Tine. Vi har brug for AL den gode handling, vi kan opdrive!
Kærligst Kirsten
det er så uforståeligt, jeg forstår ganske enkelt ikke over halvdelen af mine landsmænd, hvad driver dem, det er så fortvivlende.vi har åbenbart lang vej endnu, både med vores føde og vores rummelighed!
Ja, Lotte, jeg deler din fortvivlelse. Men vi må klø på og sprede endnu mere grøn glæde og rummelighed omkring os. Valget er en reminder om, at vi ikke får det gode samfund forærende. Måske kan udfaldet betyde, at flere står op og handler.
Kærige hilsener fra Kirsten
Bliver frikadellerne mindre tørre når de bliver bagt i ovnen? Jeg har nemlig flere gange prøvet de bliver tørre når jeg laver linse frikadeller på panden.
Kære Helle,
Jeg har ikke prøvet at bage disse frikadeller på panden, men linsefrikadeller er generelt til den tørre side, så jeg tror ikke forskellen er stor.
Kærlig hilsen Kirsten
Ja, man fatter jo ikke, at folk ikke tænker mere på vor Jords fremtid, det går kun op i økonomisk vækst, så håber da virkelig Alternativet får held til få vendt skuden, så flere får øjnene op for en anden måde at føre politik på.
Gruer også for hvordan det skal gå med dyrevelfærden… dyretransporter, tremmekalve og -grise, kastration af smågrise uden bedøvelse. Det er os mennesker, der skal sætte en stopper for uhyrlighederne, dyrene er i vores vold, så vi skal lære at behandle vores medskabninger ordentligt.
Hi Dorte,
Det er mere nødvendigt end nogensinde, at vi, der har en holdning til at behandle dyr, natur og medmennesker med respekt og ordentlighed, spreder denne holdning. Men det ER svært at flytte bjerge. Hvis der ikke er “lukket” op for medfølelsen, er det en trang vej. Jeg håber inderligt, at Uffe er det første spæde skridt på vejen mod menneskelighed – også for dyrene.
Kærligst Kirsten
Kære Kirsten!
Jeg kan ikke være mere enig med dig.
En klog mand sagde til mig, lad være med at fortvivle over ting du ikke kan gøre noget ved. Men stå selv frem som et godt eksempel og derved kan du sprede ringene og påvirke de folk der er i din nærhed.
Og det gør du allerede med din smukke blog her.
Kærlig hilsen
Sonja
Kære Sonja,
Tusind tak for din hilsen. Jeg er helt enig i, at vi KAN ændre verden ved at være gode eksempler. Så vi skal ikke fortvivle (men det SÅ sort ud i går efter valget!), for jeg er sikker på, at verden trods alt går i den rigtige retning. Paven taler nu om økologisk omvendelse, og der er så nogle af os, der måske bliver nødt til at missionere, selv om jeg ikke bryder mig om det begreb. Men jeg forsøger at gøre, hvad jeg kan med hensyn til valg af mad, der jo har vidtrækkende konsekvenser for hele vores jord. Jeg er sikker på, at hvis alle vidste, HVOR dejlig grøn mad smager, så ville de ikke spise andet. Så hvis jeg kan få alle bloggens læsere til at sprede den lækre mad som ringe i vandet. Ja, så sker det noget! Grøn mad giver god smag i munden på alle planer.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten
Ja, hvor er det godt at Uffe fik så flot et valg, det kan vi virkelig glæde os over.
Tankevækkende er det, at mange af DF´s vælgere er 60+, ikke højtuddannede og mange mænd. Hvorfor tænker de ikke på deres børn og børnebørn, som tydeligvis ønsker økologi og grøn omstilling, det er jo os, der skal leve med konsekvenserne? DF taler f.eks. for at fjerne ventelisterne på sygehusene, men ærlig talt, hvis vi droppede alle de grise og sprøjtemidlerne er jeg sikker på, at der slet ikke ville blive brug alle vores sygehuse.
Men det ER svært, bare her i familien, som består af mig, min mand og fire børn er det ikke så let helt at få kødet ud af køkkenet. Børnene kan godt lide kød og skiller sig ud i skolen, hvis de kun spiser vegetarisk. Så der skal sættes meget bredt ind, ikke mindst med en grøn omstilling i skolerne og på arbejdspladserne.
Jeg er også sikker på at veltillavet, grøn mad, som du viser her på bloggen, ville få mange små (og store) tilhængere, hvis de blot fik muligheden!
Bedste hilsner
Dorthe
Kære Dorthe,
Mange tak for din dejlige hilsen. Ja, midt i elendigheden må vi sætte vores lid til Uffe. Jeg tror, det er de første spæde skridt mod en mere human og grøn verden, hvor der er plads til alle, mennesker som dyr. Men det TAGER tid.
Når DF’s vælgere, som du siger, er +60, tror jeg, at det er mennesker, som er lettere at gøre bange. DF taler jo meget om tryghed, men der findes jo ingen anden tryghed end den, vi har inde i os selv. Det er der nok mange, der ikke har indset. Og når vi kaster hadet på udlændinge, er det jo, fordi vi ikke kigger på vores egne personlige uløste problemer.
Jeg er helt klar over, at man ikke smider alt kødet over bord fra den ene dag til den anden. Der er givet mennesker, der har brug for kød, men kunne vi sætte det ned til fx 1/4 var utallige lidelser for dyr sparet, og den store skade på miljøet ville være formindsket.
Og du har helt ret: hvorfor taler ingen om forebyggelse af sygdomme? det ville være enormt meget billigere at kærve et rent miljø. Derved ville mange sygehusudgifter være sparet.
Men der ER lys forude. Selv Paven taler nu om en økologisk omvendelse! Det er da fantastisk. Lad os bevare modet!’
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten
Tak for dit svar!
Jeg har et spørgsmål: Jeg gik over til vegetar/veganer kost i 2012. Jeg oplevede mere energi, slap af med en 20 år lang spiseforstyrrelse, slap af med hæmoroider, angstanfald, betændelser hist og her osv.
Nu 2-3 år efter har jeg fået konstateret lavt stofskifte, B12 mangel, D-vitamin mangel og jern mangel.
Tror det har med kosten at gøre? Jeg har ikke meget lyst til at gå tilbage til min gamle spisevaner og det skal siges at jeg spiser en varieret kost med masser af bønner, grønt, krydderurter (vi har en stor urtehave), tahin, rugbrød. Bager alt brød selv og kværner selv kornet til mel. Alt mad laver jeg fra bunden og elsker i øvrigt at stå i køkkenet!
Hvad kan jeg gøre for at øge optagelsen af de nævnte vitaminer og mineraler? Kan jeg gøre noget ved mit stofskifte via kosten?
Det skal også nævnes at jeg bliver kontrolleret hos lægen, hvor jeg har fået medicin mod lavt stofskifte, samt B12 indsprøjtninger og vitaminer. Jeg har bare oplevet så meget positivt ved selv at ændre min kost, at jeg tænker, at jeg måske også her kan gære noget. Jeg ved godt at du ikke er diætist eller lignende Kirsten, men har du alligevel et råd til mig?
På forhånd tak!
Vh
Dorthe
Kære Dorthe,
Tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at din kostændring har ført så mange gode forandringer med sig. Men man kan få visse mangelsygdomme, hvis man lever vegansk eller spiser meget få mælkeprodukter. Det burde dog sagtens kunne afhjælpes med tilskud (som du jo allerede får). Jeg har selv været vegetar i mere end 40 år og får B12 indsprøjtninger nogle gange om året. Jeg ved ikke hvor gammel, du er, men det er helt almindeligt at man mister evnen til at optage B12 med alderen, så det er ikke kun vegetarer, der kan få denne mangel.
Hvis man kun er lidt i sollys kan der også opstå mangel på D-vitamin (og det gælder også for alle mennesker). Dette vitamin findes mest i fede fisk sam æg og nogle mejeriprodukter. Men her burde du også nemt kunne hjælpes med D-vitamin i pilleform. Om det er kosten, der giver dig jernmangel, ved jeg ikke. Jeg har aldrig selv lidt af jernmangel.
Med hensyn til stofskiftet må jeg også melde pas. Jeg mener, at den sunde mad, du spiser, burde balancere stofskiftet, men som du bemærker, er jeg ikke ernæringsekspert eller diætist.
Jeg synes, du skal skrive til min gode veninde Anette Harbech Olesen, som har stor indsigt i disse ting. Du finder Anette på hendes side “Mad for livet”: http://www.madforlivet.com/
Fortsat rigtig god fornøjelse med det grønne,
kærlige hilsener fra
Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy