klassikeren den 1. januar – reparationsburger!
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, madpakke, nytår, småretter
.
Alle bloggens læsere ønskes et rigtig godt nytår. I år har vi ekstra brug for de gode ønsker, for dette år har været hårdt for mange. Jeg håber, at vores liv bliver lettere i takt med at lyset langsomt vender tilbage.
Og lettere kan det ikke mindst blive, hvis man styrker sit immunsystem. Det gør i høj grad den mad, jeg arbejder med. Det er både sjæle- og celleføde. Følg med i det nye år: her vil fokus være endnu stærkere på immunstyrkende mad, som er en af de ting, der kan få os sikkert gennem coronaens hærgen.
Tak til alle jer, der trofast har fulgt med i mine”opfindelser” endnu et år. Tak til alle jer, som tager sig tid til at sende smukke og rosende ord. Det glæder mig usigeligt og er meget motiverende for mit arbejde. Hjertelig ❤️ TAK!
Jeg håber, vi “ses” også i 2021. Aldrig har verden behøvet en ændring i spisevanerne mere end nu under epidemiens hærgen, så glæd dig til et nyt år med masser af grøn inspiration. Hvis du har familie, venner eller bekendte, der mangler inspiration (eller kendskab) til at lægge om til en livgivende, bæredygtig livsstil, så del gerne adressen www.kirstenskaarup.dk med dem. Det er en gave, der kan være en af de bedste, du kan give dem. På bloggen kan tegnes gratis abonnement på nye opskrifter.
Vi skal have alle med på vognen, hvis vi skal løse klimakrisen og endelig få gjort op med den ubeskrivelige mishandling af produktionsdyrene.
Det hele hænger sammen. Lad os tage det alvorligt i det nye år. Brug din indkøbskurv som pressionsmiddel. Dér, hvor ændringerne skal ske, taler kun penge og profit. Snak i et sprog, som producenterne forstår. Køb plantebaseret og økologisk.
.
glædeligt grønt nytår
Der er ingen tvivl om, at nytårsaften 2020/2021 for mange af os bliver anderledes end normalt.
I mange hjem vil vi være færre om at skåle velkommen til det nye år, og dermed vil der sikkert også blive drukket mindre alkohol end sædvanligt på en nytårsaften.
Men nytårsdag med ondt i “håret” har de fleste sikkert prøvet, og skulle det trods alt ske i år, så er der som bekendt kun én ting der hjælper, nemlig en burger. Gerne en ordentlig whopper proppet med proteiner, fedme og surt og sødt til at ryste maven på plads.
.
2021 starter supersundt og glutenfrit
Her er en burger. Og den er bestemt ikke kun beregnet til at jage tømmermænd på flugt.
Den sædvanlige hvide, næringsfattige bolle er her byttet ud med en avocado, sprængfyldt med gode næringsstoffer og sunde fedtsyrer.
Vi lever i disse måneder i coronaens skygge, og den allerbedste forebyggelse, der findes, er at opruste sit immunsystem. Og det er ingen straf. Tværtimod: det er en kæmpegave i form af velsmag og en sund krop. Så tømmermænd eller ej: denne burger vil bringe dig godt ind i 2021.
Er du trods alt mere til en almindelig burgerbolle, kan avocadoen selvfølgelig byttes ud.
.
byens bedste burgerbolle
Der findes jo også gode burgerboller. Her er en helt almindelig dejlig burgerbolle. Find opskriften her.
.
det sure med det søde
Dét, der kendetegner en lækker burger, er bl.a. balancen med sødt og syrligt, stærkt og salt.
En god tomatketchup er et must, og har du mod på det, kan du selv lave denne ketchup med mango, som du ser på fotoet.
.
En hjemmelavet tomatketchup med mango er lækker til mange andre ting end en burger.
.
kartoffelbøf som fyld
Jeg har brugt en kartoffelbøf som fyld i avocadoburgeren. Er du mere til bøffer med bønner, korn eller andet, så finder du opskrifter på adskillige burgerbøffer her.
Du kan forme plantefarsen som bøffer eller som frikadeller. Begge dele er også lækre som pålæg på et stykke rugbrød.
.
kartoffelbøffer
(10-12 frikadeller eller 6-7 bøffer)
50 g perlerug
300 g kartofler
50 g løg
2 fed hvidløg
1 chili
1 spsk ristet og knust spidskommen
1 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
30 g kikærtemel eller hvedemel + ekstra til formning
50 g rasp
kokos- eller olivenolie til stegning
.
Kog rugkernerne i vand, der dækker, ca. 20 minutter. Afdryp og afkøl kernerne.
Riv kartoflerne groft (de skal ikke koges først). Læg dem i en sigte og drys med lidt salt. Vend rundt i kartoflerne og lad dem stå en halv times tid.
Hak løg, hvidløg og chili efter smag.
Pres så meget væde som muligt ud af kartoflerne og tilsæt rugkerner, løg, hvidløg, chili, spidskommen og citronsaft.
Smag godt til med salt og peber.
Rør mel og rasp i farsen. Tilsæt så meget rasp, at farsen bliver tilpas fast. Pres den lidt sammen og sæt skålen i køleskabet en halv times tid.
Form bøffer eller frikadeller af farsen med melede hænder.
Steg bøfferne eller frikadellerne gyldne på begge sider i godt varm olie.
noget der kradser, og noget der dulmer!
Foruden bøffen er burgeren lagt sammen med marinerede skiver af squash, syltet agurk, ringe af rødløg, bladselleriblade, en klat mayo og tomatketchup.
På toppen er drysset med sorte sesamfrø og karse.
Jeg vil dog understrege, at en burger kan lægges sammen med alt det, du selv foretrækker. Disse ingredienser er blot et forslag.
God start på 2021!
.
Og rigtig godt nytår til dig, tak for dit store engagement ! Altid spændende at læse dine indlæg, der er noget at tænke over.
Tænker, at hvis der var flere som dig, så det hele ikke så skidt ud for vores verden, håber mange flere får øjnene op for mere grøn levevis.
Godt Nytår !
/Dorit
Kære Dorit,
Selv tak. Det er dejligt at høre, at du har glæde af mine “frembringelser”. Tusind tak.
Og ja, hvis vi alle trækker på samme hammel, går det mod lysere og grønnere tider.
Rigtig godt og grønt nytår til dig.
Kh Kirsten
Rigtig godt nytår til dig, Kirsten, og tusind tak for dine mange gode opskrifter, din vedholdenhed og inspiration!
Jeg sender din mail og webadresse videre til vores børnebørn og en niece, som alle er interesseret i et mere grønt miljø og kiv.
Mvh
Jette Tiljøb Olsen
Kære Jette,
Mange tak – og hjertelig i lige måde!
Hvor er det dejligt, at du udbreder kendskabet til bloggen. Tusind tak. Når vi er mange nok, der ved, at bæredygtig mad er ensbetydende med lækker mad, kan vi måske begynde at vende supertankeren lastet med kød.
Kh Kirsten
Selv tak kære Kirsten..
Finder så meget inspiration i dine opskrifter
Godt og forhåbentlig coronafrit 2021❤️
Lotte Håkansson
Kære Lotte,
Rigtig mange tusind tak. Det er glædeligt at høre.
Alt muligt godt til dig i 2021.
Kh Kirsten
Et godt lykkebringende og sundt 2021. Jeg ser frem til flere af dine dejlige opskrifter, som igen og igen inspirerer mig.
Kære Mette,
Hjertelig tak. Jeg ønsker det samme for dig.
Jeg håber at kunne berige dig med nye madideer i det nye år. Jeg arbejder på sagen!
Rigtig godt nytår.
Kh Kirsten
Gott Nytt År och tack för alla fantastiska recept som du så generöst delar med dig av!
Kære Anna-Stina,
Mange tak – og rigtig godt nytår til dig.
Det er glædeligt at se, at mine opskrifter også bruges hos en nordisk nabo. Det glæder mig SÅ meget!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Også fra mig skal der lyde en tak for din nytårshilsen og for for alle de opskrifter og gode råd til en sund og bæredygtig livsstil, som du så rundhåndet deler ud af. Din blog er til stor inspiration for mig , og jeg bruger dine opskrifter, så meget som mine kræfter rækker. Til juleaften blev det bl.a til nøddesteg og brun sovs( også det kan du!) Det er altid en glæde at åbne din mail og læse “ hvad Kirsten nu har kokkereret!” Og grøn mad er i sandhed en fryd for gane, øjne og mave. De bedste ønsker for det nye år. Kærlig hilsen Mona
Kære Mona,
Hjertelig tak for din kærlige hilsen. Den glæder og varmer her på årets første dag.
Fornøjelsen er såmænd på min side: jeg har SÅ stor fornøjelse af madlavningen, at det kun glæder mig, når andre kan bruge mine ideer.
Rigtig godt nytår.
Kh Kirsten
Godt nytår til dig, Kirsten, må det blive grønt og glædesfuldt. Tak for al den dejlige inspiration du altid bringer, alene de skønne billeder gør jo én glad og giver lyst til at slå sig løs i køkkenet med grønt i alle farver.
De bedste ønsker og kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Hjertelig tak for din kærlige hilsen.
Jeg siger selv tak – og ønsker dig et rigtig godt, grønt og givende nyt år.
Kærlige nytårshilsener fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy