kærlighedskartofler – låge nr. 11 i julekalenderen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, julemad, tilbehør, vegansk julemad
.
når kartofler går til julefest
Ingen juleaften uden kartofler, enten hvide kogte eller bagte – eller små brunede.
Kartoflen er nærmest basismad i Danmark. Vi tager kartoflen som en selvfølge og som regel er det den grøntsag (knold), der får mindst opmærksomhed. Den er der bare. Kartoflen har simpelt hen ingen høj status i køkkenet. Det rådes der bod på her. Det er på tide, at den skønne knold får lidt glamour!
Kærligheds-kartoflerne kan serveres som tilbehør til julepostejen – men kan også udgøre en fin lille forret. Drys i så fald med lidt hakkede valnødder.
.
kartofler i “tusind” lag
Man kunne godt kalde den lille kartoffelservering for mille-feuille (tusind blade) kartofler. Det er dog et navn, der anvendes om en sød kage i mange lag.
Når jeg også kalder kartoflerne for kærligheds-kartofler er det, fordi det kræver tid og omsorg at lave de små godbidder. Kærligheds-kartoflerne er et tilbehør, man laver til dem, man virkelig holder af og som forstår at værdsætte mad med smag og skønhed, mad tilberedt med omsorg, omtanke – OG kærlighed!
.
med kaviart på toppen
De mange lag kartofler får dels smag af hvidløg/gærflager, som nogle af skiverne pensles med, dels fra den pikante mayo og den salte tang-kaviar.
På toppen har jeg drysset med spirer af pink kål (spirefrø kan fx købes hos Friske spirer). Det er rigtig sjovt at dyrke sine egne spirer.
.
løft kartoflen til nye højder
kærlighedskartofler
(4 personer)
4 store bagekartofler
4 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
1 spsk gærflager (kan udelades)
cocktailpinde
2-3 spsk mayo
1-2 tsk dijon- eller tangsennep
4 tsk tangkaviar
spirer, frisk koriander eller timian
Skær kartoflerne i meget tynde skiver på et mandolinjern.
Stik kartoffelskiverne ud med en metalform. Den kan være rund, kvadratisk eller aflang, men af en størrelse, der er mindre end kartoffelskiverne.
Du kan også bruge et glas og skære skiverne i facon med en kniv. Den overskydende kartoffelmasse kan bruges i en suppe eller en plantefars.
Rør olien med presset hvidløg, gærflager og et drys salt og peber.
Smør olien på en del af kartoffelskiverne.
Læg skiverne sammen i fire portioner og sæt dem på en smurt bageplade. Stik en cocktailpind gennem hver portion, så skiverne ikke ”skrider” under bagningen.
Du kan forberede kartoflerne hertil i god tid.
Bag kartoflerne gyldne i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter.
Smag mayoen til med sennep, salt og peber.
Sæt et par tsk mayo og 1 tsk tangkaviar på hvert kartoffelstykke. Drys med friske spirer eller en krydderurt.
Du kan servere kartoflerne varme eller kolde.
Kærligheds-kartoflerne kan serveres som tilbehør til julepostejen, til frikadeller, pateer etc. – eller som en lille forret.
.
.
Ser godt og lækkert ud 🙂
Mange tak, Wanda 💝
Kære Kirsten
Tusind tak for alle dine skønne opskrifter!! Jeg nyder dem meget. 🙏❤️
Kære Bitten,
Selv tak. Det er en fornøjelse!
Kh Kirsten
Hvor er det smukt, også tanken bag. Virkelig mange gode ideer i din julekalender! T
Kære Malene,
Mange tak.Det glæder mig.
Kh Kirsten
Hvor mange lag kartoffelskiver skal der ovenpå hinanden ? Du skriver i opskriften lægges i 4 portioner det forstår jeg ikke lige ? Hvor mange “ kartoffel skiver” skal der lægges sammen og hvor mange skal der blive ud af de 4 bagekartofler ? 🤔🎄
Kære Pia,
Du kan bruge nøjagtig så mange skiver, du har lyst til. Jeg har regnet med en hel bagekartoffel pr. person, men du kan godt bruge lidt mindre.
Hvis du skiver én kartoffel ad gangen, har du fire portioner. Men vælger du at skive tre kartofler, deler du dem blot i fire lige store portioner. Jeg håber, jeg kan gøre mig forståelig?
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Smukt og vidunderligt.
Kære Madelin,
Hjertelig ❤️ tak.
Kh Kirsten
Du laver mange skønne retter. Tak fordi du deler dem med os. Jeg har børn og svigerbørn der er henholdsvis veganere og vegetarer, og når jeg laver festmad til dem, er det altid med dine opskrifter 🙂 De er begejstrede og vil altid have opskrifterne.
Kære Myrna,
Mange tak. Det er dejligt at høre. Og det er en stor fornøjelse for mig, hvis andre kan have glæde af mine “opfindelser”.
Jeg er meget beæret over, at du kan glæde børn og svigerbørn med mine retter. Det er en meget stor ros, når andre ønsker en opskrift.
Fortsat god fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Lækker kartoffelret. Hvis du forbereder kartoflerne i god tid, hvad gør du så, for at undgå at de misfarves?
Med venlig hilsen
Lykke
Kære Lykke,
Mange tak.
Jeg synes ikke det gør noget, at kartoflerne blive lidt misfarvede. Når de er bagt, er de gyldne på kanterne, og jeg synes, de ser ganske fine ud.
Du kan evt. lægge skiverne i lidt vand med citronsaft, efterhånden som du høvler dem. Så burde du være sikker.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Opskriften på søde kartofler lavet på lidt samme måde som er en del af nytårsmenuen fra nyhedsbrevet vil jeg rigtig gerne have. Linket virker desværre ikke 🙂
Mvh, Camilla
Kære Camilla,
Det er jeg ked af. Det ser ud, som om der er sket en fejl, så du får opskriften her.
Kh Kirsten
grillede søde kartofler med spicy tofu
(4 personer)
marinade:
2 spsk ahornsirup eller anden sirup
2 spsk tamari
2 spsk sød chilisovs
2 spsk hyldeblomstsaft
kartofler og tofu:
200 g tofu, gerne røget
4 store søde kartofler, ca. ½ kg
2 spsk olivenolie
Rør dressingen sammen og smag til.
Pres al væden ud af tofuen og skær den i tynde skiver. Læg skiverne i marinaden og lad dem marinere et par timer, evt. kan du lægge tofuen i marinaden dagen før, retten skal tilberedes.
Skær kartoflerne til, så de måler ca. 5×8 cm (brug det overskydende i en suppe). Høvl kartoflerne i tynde skiver på et mandolinjern.
Læg kartoffelskiverne sammen med tofuskiverne. Du kan lave fire eller flere stabler af afhængig af, hvor mange skiver du har.
Sæt stablerne i et ovnfast fad. Stik et tyndt træspyd igennem dem, så de ikke skrider ud under bagningen.
Rør olien i den dressing, der er til overs. Hvis der ikke er 3-4 spsk marinade til overs, så lav lidt mere.
Dryp stablerne med marinaden og sæt dem i en 200 grader varm ovn.
Bag kartoflerne 15 minutter og dryp resten af marinaden over. Bag dem endnu 15-20 minutter.
Sæt evt. kartoflerne under grillen endnu nogle minutter, til overfladerne er helt gyldne.
.
Hej Kirsten
jeg skal til at lave dine kærlighedskartofler men skal først server dem i morgen og er kommet i tvivl om det er bedrer at vente til i morgen med at lave dem.?
mange tak for dine opskrifter.
mange venlige hilsner Sofie
Kære Sofie,
Du KAN godt lave kartoflerne i dag, men det er faktisk bedre at vente til i morgen. Du kan evt. lave kartoflerne i morgen formiddag.Læg skiverne i vand med lidt citronsaft, inden du samler dem (dup dem tørre med et viskestykke), så blive kartoflerne ikke mørke.
Så kan du blot bage dem i ovnen, inden serveringen.
Selv tak – og rigtig godt nytår til dig.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy