julekalenderen 2024, luk op for låge nr. 18 – fed og spicy aubergine
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
blød og bagt aubergine
Der er noget skønt, nærmest dekadent, over en bagt aubergine. Den er blød og cremet og fuld af smag fra en chilidressing, som nok skal ruske op i selv den mest decembertrætte!
.
bønnecreme kommer med proteinerne
Den bagte aubergine er god gæstemad i juletiden. Den tilhørende creme er lavet af proteinrige hestebønner. Hvis du ikke har tålmodighed til at udbløde og koge bønnerne, så brug frosne edamambønner i stedet.
Der er drysset med lidt tang, som er svitset i en smule tamari på panden. Det giver god umamismag til retten. I det hele taget er det værd at huske på, at tang ikke blot er supersundt, det er også en fremragende smagsgiver.
Lidt høvlet grønt giver knas og farve til retten.
.
her er en lille ildebrand
Denne chilidressing er meget stærk og fuld af smag. Den passer perfekt til den lidt neutrale aubergine. Men den kan bruges til at sætte kulør på en masse andre retter. Så lav en stor portion og sæt den i køleskabet. Den kan holde sig i lang tid.
En portion i et smukt glas vil også være en fin lille julegave.
.
bagte auberginer med spicy dressing og bønnecreme
(4 personer)
creme af hestebønner:
100 g tørrede hestebønner eller 150 g frosne edamamebønner
plantefløde
tamari, friskkværnet peber
persille, mynte eller koriander
et lille stykke søl eller kombutang (kan udelades)
auberginer:
2 store eller 4 små auberginer
olivenolie
evt. gulerods- og agurkestrimler, dild eller fennikel
chilidressing:
1 spsk sennepsfrø
1 spsk korianderfrø
1 spsk spidskommenfrø
2 fed hvidløg
4 spsk oliveneolie
1 chili eller tørrede chiliflager efter smag
1 tsk gurkemeje
1-2 spsk reven ingefær
2 spsk rørsukker
2-3 spsk riseddike eller anden eddike
1-2 spsk tamari
.
Sæt hestebønnerne i blød ca. 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 25-30 minutter. Tjek om de er bløde.
Afdryp bønnerne godt og blend dem med lidt fløde. Cremen må ikke blive for tynd.
Smag godt til med tamari og peber. Hak den valgte krydderurt og rør den i.
Skær auberginerne igennem på langs og rids dem med en kniv et stykke ned i kødet, se fotoene.
Lav chilidressingen og pensl den på. Vær opmærksom på at den også kommer ned i snittene.
Sæt auberginerne i en ovnfast form og bag dem gyldne, 20-25 minutter. Stik i dem. De skal være helt møre.
Til pynt kan du evt. lave tynde strimler af gulerod og agurk og lade dem marinere i lidt tamari og frugteddike.
Servér auberginerne med pynten og arrangér bønnecremen ved siden af. Drys evt. med lidt grønt og bittesmå stykker tang. Rist gerne tangen i lidt tamari på en pande. Det giver fin umamismag til retten.
.
Tak for inspirerende opskrifter. Er tamari det samme som soya. Hvis ikke, hvad er så forskellen. Venlih hilsen Hanne
Hi Hanne,
Ja, tamari er fermenteret soja. Jeg foretrækker den fremfor almindelig soja, fordi den har en dybere umami-smag.
Kh Kirsten