gulerods- og bønnepaté med salat af nye kartofler
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter
g.
en solskins-paté
Jeg bliver ofte spurgt, hvordan jeg kan blive ved med at skabe nye opskrifter. Svaret er, at jeg ikke kan lade være. Så enkelt er det! Når jeg ser en grøntsag, er den som regel meget hurtigt forvandlet til en ny ret inde i mit hoved. Da jeg for nylig stod på torvet og beundrede de nye lysende gule gulerødder, bestemte jeg mig for, at de skulle blive til en paté. En ret, der altid er populær på samme måde som frikadeller.
En paté eller postej kan spises som middagsret – eller bruges som pålæg i madpakken. Er pateen både smuk og smagfuld, kan den også serveres som festmad.
Denne gulerodspaté kan laves på to måder, enten med bønner eller med sojaflager. Da jeg lavede pateen første gang, brugte jeg bønner. Pateen smagte dejligt og var skærefast, men jeg syntes, at den måske blev en anelse for “bønnet”, altså en smule melet.
Derfor gjorde jeg et andet forsøg, da jeg for en uges tid siden havde besøg af nogle dejlige mennesker til et lille madkursus. Her brugte vi 150 g sojaflager i stedet for bønnerne, men så blev pateen ikke helt skærefast. Så vælger du denne udgave, så udelad de tynde gulerodsskiver i formen, så du kan du servere pateen direkte fra formen.
Her er nogle af de findelte ingredienser: rød peberfrugt, porrer og hvidløg samt ristede solsikkekerner.
skærefast paté
Her er den skærefaste udgave af pateen med bønner.
.
salat med nye kartofler
En salat med nye kartofler, broccoli, oliven og radiser passer fint til pateen, se nedenfor.
gulerods- og bønnepaté
3 spsk hørfrø
1/2 dl kogende vand
4 tørrede shiitakesvampe
50 g solsikkekerner
1 rød peberfrugt
4 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
200 g renset porre
4 spsk kokos- eller olivenolie
2 tsk gurkemeje
1/2 tsk friskkværnet peber
1 spsk tørret oregano
1/2 kg gulerødder
1 dåse kidneybønner (420 g) – eller 200 g tørrede, udblødte bønner (kan erstattes af 150 g sojaflager, se ovenfor)
1 dl sojafløde eller anden fløde
ca. 100 g havregryn (evt. glutenfri)
ca. 50 g havremel (evt. glutenfrit) eller kikærtemel
tamari
limesaft
en håndfuld friske timianstængler
Hæld det kogende vand over hørfrøene og sæt skålen i køleskabet et par timer.
Hæld også kogende vand over svampene og lad dem udbløde en times tid.
Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande og sæt dem til side.
Hak peberfrugt, hvidløg og chili fint (fjern kernerne fra chilien). Skær stokkene fra svampene og hak hattene fint.
Snit porrerne.
Svits peberfrugt, hvidløg, chili, porrer og svampe i olien. Tilsæt gurkemeje, peber og oregano. Svits grøntsagerne 4-5 minutter. Tilsæt et lille drys salt.
Skær en af gulerødderne i tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern. Læg skiverne tæt sammen i en smurt postejform.
Tv.: den smurte form fores med tynde skiver af gulerod. Th.: pateen er parat til at komme i ovnen.
Riv resten af gulerødderne.
Hæld bønnerne i en sigte og skyl dem med koldt vand. Hvis du bruger tørrede bønner så sæt dem i blød mindst 8 timer og kog dem møre, 30-35 minutter.
Hæld de udblødte hørfrø og væden i en skål. Tilsæt de ristede solsikkekerner, bønnerne og sojafløden. Blend til bønnerne er halvvejs pureret. Der må gerne være nogle hele bønner tilbage.
Rør de svitsede grøntsager og de revne gulerødder i bønnemosen (eller bland dem med sojaflagerne, hvis du har valgt den udgave). Tilsæt havregryn og mel.
Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt mere fløde i eller lidt flere havregryn. Farsen skal være temmelig fast.
Smag til med tamari og limesaft. Det er vigtigt, at farsen smager af noget.
Læg forsigtigt farsen oven på gulerodsskiverne i postejformen. Tryk farsen godt sammen og læg nogle kviste timian øverst.
Pateen er bagt.
Sæt formen i en 200 grader varm ovn og bag den 40-45 minuttter. Overfladen skal være gylden.
Lad pateen afkøle lidt, før du vender den ud på et fad, så gulerodsskiverne vender opad. Pynt med lidt flere timiankviste.
servér fx en salat til med kartofler og broccoli
Du kan vælge en kartoffelsalat med en cremet dressing – eller du kan lave en blanding af nye kartofler, små stykker letdampet broccoli, fint skivede radiser, oliven, tynde strimler af økologisk citronskal, masser af dild – og en dressing af olivenolie, limesaft, lidt sennep og chiafrø (evt. birkes).
Uhmmmmmmmm
Kære Wanda,
Jeg håber synet svarer til smagen!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Ja så har du gjort det igen 🙂 det ser så indbydende ud, og kommer helt sikkert på madplanen en af de nærmeste dage !
Kunne læse at du afholder madkursus. Hvornår afholder du kursus igen?
Mvh Gitte
Kære Gitte,
Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om pateen.
Det med kurset var noget helt specielt for nogle få mennesker. Faktisk holder jeg ikke kurser – undtagen en sjælen gang, hvor jeg bliver overtalt. Hvor i landet bor du?
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg bor i Nordjylland, men kommer jævnligt til København, så hvis du holder et af dine sjældne kurser, er jeg meget interesseret, og kører gerne efter det.
Kh Gitte
Kære Gitte,
Jeg beæret over, at du vil tage den lange vej. Der er ikke lige noget i kikkerten, men jeg skal nok huske dig, hvis det bliver aktuelt.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Meget, meget lækker pate. Jeg lavede den igår dog med spidskål i stedet for peberfrugt og en sød kartoffel som supplement, da jeg kun havde 4 gulerødder tilbage. Frisk hakket gurkemeje kom der også i.
Min blev ligeså flot som din (det havde jeg ikke regnet med!). Jeg brugte tre af vores vidunderlige orangegule æg, som vores fritgående havehøns lægger til os i stedet for hørfrø. Og forresten en blanding af kidneybønner og quinoa, som jeg havde til rest fra dagen i forvejen. Jeg skal bestemt lave den igen. Men foreløbig er der en god rest tilbage, da jeg desværre er den eneste i familien som er fuldblods vegetar!
Tak for din flotte og inspirerende opskrifter og flotte fotos.
Bedste hilsner
Dorthe
Kære Dorthe,
Mange tak fordi du vil dele din udgave af gulerodspateen. Det er SÅ interessant, hvordan man nemt kan lave erstatninger og ikke skal lade sig binde for meget af en opskrift. Jeg synes, din udgave lyder rigtig lækker. Gad vide, om du ikke kan fryse en rest? Men ellers er pateen også fin som pålæg.
Og bruger man æg, holder pateen selvfølgelig bedre sammen. Når jeg bruger hørfrø, er det fordi mange efterspørger erstatninger for æg. Men at have sine egne høns med dertil hørende æg er jo fantastisk!
Tak for din flotte ros – og
mange hilsener fra
Kirsten
Hej Kirsten….
Jeg så din opskrift for nogle dage siden, og nu MÅ jeg prøve den…. Vil gerne vide, om jeg kan bruge champignoner i stedet for de tørrede svampe, og i givet fald hvor mange/meget?
Mange hilsner fra Anne
Hi Anne, Ja, du kan sagtens bruge friske svampe, ca. 150 g champignon vil jeg tro. God fornøjelse!
Kærlige hilsener fra Kirsten
tak, det vil jeg glæde mig til 🙂
kh Gitte
Tak for din hilsen, Gitte. Jeg håber pateen vil smage. Skriv gerne og fortæl hvad du synes.
Kærlige hilsener fra Kirsten
, jeg står lige midt i det hele med een….hvor hører solsikkekernerne hjemme. Kan ikke læse mig til det…
Dorte
Kernerne skal i farsen til sidst. Rist dem evt først. Beklager forglemmelsen. Jeg håber resultatet bliver godt.
Kh Kirsten
Kan den fryses, enten før eller efter bagning?
Helle
Kære Helle,
Det kan jeg ikke svare dig præcist på. Jeg har nemlig ikke prøvet at fryse pateen. Hvis du vælger at gøre det, så vent til du har bagt den.
Hvis jeg var dig, ville jeg fryse en lille portion og sætte selve pateen i køleskabet til næste dag. Så kan du tjekke, hvordan konsistensen er på det frosne portion. Jeg tror, det vil være O.K., men pateen vil nok blive lidt løsere. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Du skriver at patéen bliver melet med kidneybønner. Kunne man ikke bruge nogle mindre melede bønner i stedet, så som butterbeans eller hvide bønner?
Kh. Helle
Kære Helle,
Jo, du kan sagtens bruge alle slags bønner, men jeg tror resultatet bliver det samme. Jeg synes egentlig, at alle bønner er lidt melede, men prøv gerne med andre, hvis du har gode erfaringer med dem. Pateen smager dog bestemt godt med bønner, men nogle er ikke vilde med den lidt melede bønnekonsistens.
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Hvor er det dog en fantastisk inspirerende blog! Både dine skriverier om dine rejser, dit menneske/-miljøsyn dine opskrifter og hvad er ellers er 🙂
Jeg blev også helt glad da jeg så noget med et kursus…. så hvis du finder på at afholde et igen, så er jeg i hvertfald også interesseret! Jeg bor ved Køge 😉
Mange hilsener Trine
Hi Trine,
Hjertelig tak for din søde hilsen og din fantastiske ros. Det er jeg meget, meget glad for at høre! Det er vidunderligt, når andre kan få glæde af ens frembringelser.
Dét med kurser ligger desværre lidt tungt. Jeg ville vældig gerne holde kurser, for det er dejligt at møde engagerede mennesker, men jeg kan simpelt kan ikke overkomme det. Desværre! Jeg har fx ikke bil og kan derfor ikke købe stort ind etc. Så jeg må nøjes med at anbefale dig at følge med her på bloggen.
De kærligste hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten.
Jeg har en dejlig svigerdatter som er Vaganer og jeg synes det er fantastisk som der findes spændende opskrifter på netop det, så jeg nyder at finde på når hun og min søn ( og snart barnebarn) kommer på besøg.
Nu skal vi så holde lillejuleaften sammen og jeg vil lave den flotte gulerodsbønne pate` til dem.. men jeg ville gerne lave den i forvejen, altså dagen før.. jeg er dog usikker på om det går an.. så kan jeg lave den og varme den op på dagen ?
Tusinde tak for dine mange flotte og velsmagende opskrifter
Venlig hilsen og glædelig jul
Gitte
Kære Gitte,
Det lyder dejligt med en svigerdatter, der er veganer. Så er den lille familie sikret supersund og lækker mad. Det er også glædeligt at høre, at du har fundet ud af, hvor lækker den grønne mad er. Desværre er der endnu mange fordomme mod den plantebaserede mad, men efter min mening får man langt større smagsoplevelser med netop denne mad.
Jeg håber, I bliver glad for gulerods-bønnepateen, og du kan sagtens lave den dagen i forvejen og varme den op i ovnen dagen efter.
Tak for rosen – og rigtig glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Så er opskriften udskrevet og bliver til lækkert julemad
Tak du kære
Knus Wanda
Jamen, så burde julen være reddet, kære Wanda.
❤️ fra Kirsten
ha ha Ja det burde den da. Har lige ristet en del nødder.
Stort juleknus fra Wanda
Det KAN ikke gå galt, Wanda. Julemanden elsker også nødder 🎅
Kærligst Kirsten
Ja det gør han, men jeg fik da lige brændt valnødderne lidt for meget øv. Jeg har alt jule og nytårsmaden klar og på vej i fryseren nu. Det skal lige køle lidt mere af inden. Så nu kan vi slappe af 99 % ha ha
Rigtig glædelig Jul Kirsten og alle I andre skjønne personer, som er med her på blokken
Knus fra Wanda
Hvor der handles, der spildes! Jeg håber, du kunne redde lidt af nødderne.
Og det lyder, som om du har sikret familien en smagfuld jul med tid til at nyde samværet.
Rigtig glædelig jul til dig og familien.
Stort juleknus fra Kirsten
Hej Kirsten,
Allerførst tak for dine spændende opskrifter og æstetiske fotos. Det er så indbydende og lækkert.
Jeg vil bare høre om man kan bytte kikærtemel ud med majsmel i bønnepateen? Og er det i givet fald lige over i mål?
God weekend,
Kh. Tine
Hi Tine,
Selv tak. Det er en fornøjelse!
Jo, du kan godt bytte kikærtemelet ud med majsmel (det fine) – eller evt. bruge glutenfrit havremel. Målene er de samme.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tak for svar Kirsten. Det gik fint med majsmel. Og jeg lavede også både dine karry ‘sild’og grillet polenta. Det var så lækkert og min svigermor og mand nød maden i fulde drag.
Kh. Tine
Selv tak, Tine.
Det glæder mig at høre, at det gik godt med majsmelet – og også at de to andre retter blev vellykkede. Der ER nu (næsten) ikke noget så godt som at kunne glæde sin mand – OG svigermor!
Kh Kirsten
Så fik jeg også prøvet pate`en her. Det blev en stor portion og skærefast. Smagen er sart og jeg kunne godt ha krydret meget mere. Jeg havde ikke valnødder og brugte ristede solsikke. Jeg skar pateen i skiver og portioner og så i fryseren. Idag lavede jeg så karrysovs med svampe og kartofler mens pateskiverne stegte på panden. I dag var pateen helt perfekt- konsistensen var stadig fast på trods af frysningen, og smagen var mere homogen i dag. Det mindede mig utrolig meget om min mors farsbrød med gulerødder og porre og lys urtesovs, som jeg holdt så meget af. Nu er jeg glad for at være fri for svinekødet og smagen af det!!!
Tak for en god opskrift (-;
Tusind tak, Janne, for din rapport om gulerodspateen. Dine erfaringer er rigtig gode at læse for andre, der kunne tænke sig at lave pateen. Jeg har ikke selv prøvet at fryse den, så det er dejligt at høre, at det kan lade sig gøre. Somme tider bliver plantefars lidt smuldrende, når den tøs op.
Det lyder rigtig lækkert med karrysovsen, især fordi smagen er, som du skriver, lidt diskret. I det hele taget skal man smage plantefars mere til, end man umiddelbart tror. Det er som om, ingredienserne suger mere smag til sig, når de bages på denne måde.
Og især er jeg glad for at have befriet dig for smagen af svinekød. Plantemad giver en god smag i munden!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy