Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

10

april 2015

6

KOMMENTARER

grøntsags”spaghetti” på bund af auberginer

Skrevet af , Posted in hovedretter

12. april 2015

.

trængsel i baghaven

musvit

Der var travlhed i min baghave – en lille skov – i går. Små og store forsynede sig med kerner og frø – og de første skud på de små buske.

I dag skutter både musvitter og rådyr sig i kulden.

 

rådyr

.


11. april 2015

.

store ramsløg-weekend

ramsløg

Jeg tjekkede det lige i går: nu er ramsløgene så store, at man kan få til både pesto og suppe. Jeg skal lige nu i gang med en broccoli/ramsløgsuppe, der er en ren booster for helbredet.

Og når man er ude at samle ramsløg, kan man lige så godt nippe nogle små nye skud af skvalderkål med til salatskålen eller suppegryden. Her er en salat med de nye skud, der er nærmest sprækkefærdige af vitaminer, mineraler og andre fantastiske stoffer, der sætter gang i en vintertræt krop.

 

spidskålssalat med ramsløg og skvalderkål

spidskålssalat m skvalderkål

1/2 lille spidskål

2-3 håndfulde små skud af skvalderkål

20-25 ramsløgblade

50 g hasselnødder

1 dl tørrede tranebær (kan erstattes af rosiner eller blåbær)

kapersvinaigrette:

5 spsk olivenolie

2 spsk citronsaft

2 spsk hakkede kapers

1/2 spsk fintreven skalotteløg

 

Snit spidskålen papirtyndt. Snit de vilde planter.

Skær nødderne i flager og rist dem gyldne på en tør pande.

Bland kål, vilde planter, nødder og tranebær med hakket persille.

Rør en dressing af olie, citronsaft, kapers, løg og et par spsk vand. Smag godt til med salt og peber og evt. et nip sukker.

Hæld dressingen ovr salaten og vend rundt.

 


 

10. april 2015

.

alternativ til italiensk klassiker

 

grøntsagsspaghetti

Spaghetti er en af verdens mest populære retter, elsket af både små og store.

Spaghetti er normalt lavet af hvede og vand – enklere kan det dårligt blive. Men mange kan ikke tåle gluten, som jo findes i hvede. Derfor er det en god idé at bytte hvedepastaen ud med “spaghetti” lavet af grøntsager. Jeg har her brugt gulerødder og squash, men du kan også bruge andre faste rodfrugter som persillerod eller pastinak. Selleri er også en mulighed, men så bliver “pastaen” kortere.

Pastasovsen er af tomat med terninger af aubergine.

grøntsagsspaghetti.2

grøntsags”spaghetti” med svampe

350 g gulerødder

400 g squash

100 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

250 g svampe, gerne små bøgehatte

citronsaft

2 tsk oregano

frisk timian

tomatsovs:

300 g aubergine

1 lille skalotteløg

1 stilk bladselleri

2 spsk olivenolie

1 dåse hakkede tomater

2 tsk tørret timian

2 tsk kanel (kan udelades)

et nip chiliflager (kan udelades)

 

grøntsagsspaghetti.3

Lav først tomatsovsen: skær auberginen i små terninger og læg dem i saltvand en halv times tid.

Hak løg, hvidløg og bladselleri og svits grøntsagerne i olien 3-4 minutter.

Afdryp auberginerne på et klæde eller køkkenrulle. Svits dem med ved god varme. Tilsæt evt. en smule mere olie. Men spar på olien. Auberginer suger al den olie, de kan få!

Hæld tomaterne ved, når auberginerne er gyldne, og tilsæt timian og evt. kanel og chili. Læg låg på gryden og lad sovsen simre over svag varme, mens du laver ”spaghettien”.

Start med at høvle gulerødder og squash i lange strimler på et juliennejern. Du kan høvle dem tynde som spaghetti eller i bredere bånd som fettuccine.

Skær løgene i tynde både og hak hvidløgene. Svits de to ting i olien til løgene er let gyldne. Tilsæt svampene og steg for rask varme et par minutter. Tilsæt 1-2 spsk citronsaft, oregano og et drys salt og peber.

Kom ”spaghettien” på panden og varm grøntsagerne igennem. De skal ikke være særlig møre, blot gennemvarme. Smag til med salt og peber.

Smag også sovsen til med salt, sukker og citronsaft og fordél den i fire dybe tallerkener. Sæt en portion ”spaghetti” i sovsen på hver tallerken og pynt med lidt frisk timian.

 

grøntsagsspaghetti.1

Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på ikonet share/save nedenfor. Her skal du trykke på “print friendly”, så kan du klikke billederne væk og kun printe teksten ud.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

6 Kommentarer

  1. Kerstin
  2. Malene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.