glædeligt, godt & grønt nytår 2018 – “ravioli” af stribet bede
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, nytår
.
.
sommerfugleeffekten
Måske har du hørt om sommerfugleeffekten? Udtrykket stammer fra kaosteorien og går ud på, at en sommerfugls basken med vingerne i din have kan udløse en orkan på den anden side af kloden.
Når jeg nævner sommerfugleteorien her på tærsklen til det nye år, er det fordi, jeg synes jeg har gentaget mig selv i alt for mange år med ønsket om, at vi begynder at behandle jordkloden som det levende og dyrebare væsen, den er. Ja, at vi minder hinanden om, at denne enestående klode er selve grundlaget for vores eksistens. Og at vi har ansvaret for, hvad der sker – også på den anden side af jorden. Derfor håber jeg – endnu en gang på tærsklen til endnu et nyt år – at mange i 2018 vil åbne deres bevidsthed for sammenhængen mellem natur og menneske. Sammenhængen mellem alt levende på jorden. Sammenhængen mellem vores handlinger og dét, der sker med vores forpinte klode. Vi har afskåret os selv så meget fra naturen, at vi tror, vi kan ignorere den. Det kan vi ikke. Den er selve grundlaget for vores eksistens.
I øjeblikket betaler vi for vores ignorance med klimakatastrofer, forurening, velfærdssygdomme og milliarder og atter milliarder af dyr, som lever i dét, man kun kan kalde dyrenes koncentrationslejre. Hvis vi ville åbne vores hjerter for dyrenes lidelser, ville vi ikke tillade det. Ville du lade din hund eller kat leve sådan et liv?
Prisen for at pine og plage dyrene er ødelæggelse af naturen, klimaforandringer, fattigdom i den tredje verden, ekstrem overvægt og unødvendige velfærdssygdomme. Det er en høj pris at betale for at få en luns kød i munden.
Lad os minde hinanden om, at hver gang vi tager en bid mad i munden, har det effekt på den anden side af jorden. Lad os blive bevidste om, hvad vores valg af mad betyder. Lad os være taknemmelige over, at vi i vores del af verden har frit valg på alle hylder. Og lad så minde os selv om at millioner af mennesker andre steder sulter. Og at dét hænger sammen med dit og mit valg.
Mit ønske for 2018 er, at vi åbner op for empati med alt levende: naturen, dyrene og vores medmennesker.
.
.
teorien om de 100 aber
En anden hypotetisk teori giver håb om, at ændringer kan ske pludseligt og voldsomt. Det handler om den idé, at hvis blot 100 aber i en bestemt gruppe ændrer adfærd, vil denne adfærd uforklarligt brede sig til lignende grupper langt væk.
Hundrede mennesker er tilsyneladende for få til at ændre på vores adfærd, men hvis alle, der læser med her, kødspisere, vegetarer og veganere, i det nye år forpligter sig til at servere mindst ét lækkert måltid af plantebaserede råvarer til deres modstræbende familie og/eller venner, der ikke kender den grønne mad, så kan vi sprede det grønne budskab på en kærlig og bevidsthedsudvidende måde til tusindvis af mennesker. Alt for mange lider stadig af den gamle fordom, at grøn mad er kedelig, farveløs og i øvrigt ikke smager af noget! Giv dem gerne samtidig adressen på min blog. Jeg arbejder hver dag på at modbevise denne holdning.
Og selv om det stadig er ét skridt frem og to tilbage (7 ud af 10 danskere spiser oksekød nytårsaften – den mest klimabelastende mad overhovedet), er der alligevel grønne lysglimt her i det nye år. En af de store positive tiltag er, at Dansk Supermarked lancerer hakket plantekød. Det kan komme til at betyde rigtig meget for kødspiserne, der forhåbentlig her finder ud af, at man ikke behøver at spise kød. Vi har ganske vist gjort det i millioner af år, men nu er tiden inde til at fase det ud. Plejer er ved at blive aflivet. Det vidner også de mange nye veganske produkter om, der lige nu dukker op i mange supermarkeder.
Mit ønske for 2018 er, at rigtig mange mennesker vil skære ned på kødindtaget. Så tag godt imod plantekødet, eller lav det selv: der ligger snesevis af opskrifter her på bloggen på hjemmelavet plantefars til bøffer, frikadeller, postejer og pateer.
.
godt nytår og tak til alle, der læser med her
Nytåret er tiden til refleksioner, til at gøre regnebrættet op, måske drømme om kommende eventyr – og til at sige TAK. Jeg vil gerne sige en meget, meget stor TAK til alle jer, der læser med her. Tak for jeres opbakning, tak for mange, mange søde hilsener i årets løb. Ofte sidder jeg med tårer i øjnene, når jeg læser jeres kærlige ord. Jeg er dybt taknemmelig for, at mine “opfindelser” bliver modtaget med så stor glæde. Det er virkelig motiverende. Så jeg håber, I følger med også i 2018. Jeg har flere gode januar-ideer klar, og skulle I mangle en sidste forret til nytårsmenuen, så får I lige én med nedenfor.
Rigtig godt og glædelig nytår!
.
..
.
en dannebrogsfarvet forret
Ravioli hedder de små italienske puder af pasta med et fyld inden i. Her er mit forslag til en anderledes ravioli, oven i købet glutenfri.
Jeg har valgt at lægge to papirtynde skiver af stribet bede sammen med gedeost (vegetarisk udgave) eller creme af cashewnødder (vegansk udgave).
Du har måske bemærket, at jeg bringer flere veganske opskrifter end tidligere. Det gør jeg, fordi de animalske produkter (æg og mælkeprodukter) ofte er helt overflødige. Så hvorfor bruge dem? Og er man ikke veganer, kan man jo nemt selv tilsætte det animalske islæt, man måtte ønske sig. Det modsatte er vanskeligere.
Og ikke mindst: for mig er det vigtigt, at alle kan følge med i omstillingen fra animalsk til plantebaseret mad. Vi skal ikke slå hinanden i hovedet med vores egne holdninger. Det handler om at stå sammen om et etisk forsvarligt valg af mad. Og vi er alle på hver vores stadie på livets vej. Det vigtige er, at vi overhovedet tager det første trin ned fra kødtårnet. Hver eneste kødfri dag er en sejr!
.
ravioli – nu med “bacon”
Jeg har serveret retten med sprød tang-“bacon”. Tangen kan steges i forvejen og holder sig sprød nogle timer, men du kan sagtens helt udelade den. Retten smager også skønt uden.
.
ravioli af stribet bede i solbærsovs
(4 personer – forret)
savtang (kan udelades), se om ingredienser og fremgangsmåde her
50 g skalotteløg
1 spsk oliven- eller rapsolie
1 dl solbærsyltetøj
1/2 dl havre- eller sojafløde
salt, friskkværnet peber
8 papirtynde skiver af stribet bede
4 spsk blød gedeost, for vegansk udgave se nedenfor
rød syre, mynte eller basilikum, timian etc.
Rist tangen sprød i olien og sæt den til side. Se om ingredienser og fremgangsmåde her.
Hak skalotteløget og svits det let gyldent i olien. Tilsæt syltetøj og fløde. Kog det op og smag til med salt og peber.
Skær bedeskiverne meget tyndt på et mandolinjern. Diameteren skal være ca. 7 cm.
Overhæld skiverne med kogende vand lige inden serveringen. Lad dem kun stå et øjeblik, da de ellers mister de røde striber.
Læg skiverne sammen to og to med gedeosten eller cashewcremen, se nedenfor, imellem (som ravioli).
Fordel den varme sovs i fire dybe tallerkener og sæt en ravioli i hver.
Læg et stykke sprødstegt tang på toppen og drys med rød syre og mynte eller basilikum, evt. også lidt timian.
.
.
cashewcreme
Hvis du ikke spiser gedeost, så blend 25 g cashewnødder med 1 dl havre-creme fraiche. Smag til med citronsaft, gærflager, salt og peber.
.
tang som “bacon”
Der er kommet forskellige slags tang frem, der er egnet til “bacon”. Jeg foretrækker denne savtang fra Dansk Tang. Se nærmeste forhandler her.
.
Hej Kirsten
I lige maade og det et en fornoejelse at se med
her. Senest er der fremsat lovforslag om mere
plantebaseret kost i offentlige koekkener og
salg af plantebaseret “koed” -glaedeligt nyt
for der kommende aar-:)
Kære Liv,
Mange tak for din hilsen. Og ja, vi kan alle glæde os over, at der kommer mere og mere bevidsthed om plantemaden. Kan den komme ind i alle offentlige køkkener, vil det være fantastisk. Lad os håbe det bedste for 2018!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for alle de skønne opskrifter. Jeg nyder at lave den gode mad, og familien nyder at spise den.
Jeg beundrer alle dine smukke ovnfaste fade og skåle. Lige op til jul viste du en smuk hjerteskål.
Hvor køber man de flotte fade?
Venlig hilsen og godt nytår.
Inger Thomsen
Kære Inger,
Selv tak. Det er en glæde for mig, hvis I nyder min grønne mad.
Jeg har mine skåle og fade fra vidt forskellige steder. Noget køber jeg på rejser, det meste finder jeg på loppemarkeder og i genbrugsbutikker, og netop det lille røde hjertefad har jeg fundet i en slags “Tiger-butik” for et par år siden. Måske kan du være heldig at falde over den i en sådan type butik.
Rigtig godt nytår – og
kh Kirsten
Tusinde tak for dine meget inspirerende opskrifter og dit syn på hvorfor det er så vigtig at vi er bevidste om hvad vi spiser – at vores mad er udtryk for en livsholdnig om at være næstekærlige og ansvarlige — Maden gør os glade og øger vores velbefindende – så kære Kirsten – blev ved at skrive til os og sende opskrifter – min/vores nytårsmenu med vegetar-vennerne har flere af dine ideer . Rigtig godt nytår og hvis du kommer til Klint får du et kæmpeknus af mig – Måske på gensyn — Helle Storm
Kære Helle,
Rigtig mange tak for din hilsen. Det lyder dejligt, at I skal fejre nytår med nogle af mine retter. Jeg ønsker rigtig god fornøjelse – og et godt og glædeligt nytår!
Kh Kirsten
ps: kommer jeg til Klint, hører du fra mig. Tusind tak for invitationen.
Kære Kirsten
Rigtigt godt nytår til dig og tak for skøn inspiration og vigtig information gennem året. Det med sommerfuglen og aberne er ikke nyt for mig. Men da jeg fik det genopfrisket ved at læse det endnu engang her i din udgave og med dine nytårsønsker, blev jeg faktisk meget rørt. Hvor ville jeg ønske dine budskaber nåede endnu længere ud, for jeg synes, du gør det på en meget fin og overbevisende måde. Tak.
Kære Karen,
Mange tak for dit nytårsønske. Det er dejligt at høre, at du er enig i mine ønsker for forvandling i tiden. Hvis vi alle gør, hvad vi kan, sker der heldigvis noget. Skønt vi nok synes, det går for langsomt.
TAK for dine smukke ord. De varmer!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Jeg sender også dig et stort ønske om et godt og glædeligt Nytår. Tak for dit seje opråb og din grønne kamp. Jeg vil fluks henvise til dit indlæg her, blandt venner.
Jeg elsker at besøge dig her på din hjemmeside. Selvom jeg – pga sygdom – kun kan lave få retter, ind i mellem. Lever mest af frugt og grønt. Og alt andet nødvendigt og godt. Men har elsket – vildt – at lave mad – og rejse – førhen.
Mit næste projekt bliver at lave dine Mårbacka pandekager.
Alt det bedste ønskes du.
Varme hilsner på vinden, herfra.
Kære Laila,
Hjertelig tak for din dejlige hilsen. Det glæder mig, at du vil videreformidle mit lille opråb. Jo flere, der vi kan overbevise, desto bedre.
Det gør mig ondt, at du har måttet give afkald på både mad og rejser. Det er jo også mine egne to største passioner, og jeg kan levende sætte mig ind i, at det er to ting, det er svært at skære ned på.
Jeg håber, du bliver glad for pandekagerne. De giver mig mindelser om vidunderlig smuk svensk natur på en dejlig sommerdag. Jeg ønsker alt det bedste for dig i det nye år.
Kh Kirsten
Mange tak for alle dine skønne og inspirerende opskrifter i årets løb Kirsten ! Det er da helt fantastisk, hvad du kan lægge frem .
Jeg glæder mig til nye tiltag fra dig i 2018, og glæder mig over, at 2017 blev året, hvor jeg har spist mere veganermad end nogensinde – bl.a. takket være dine lækre opskrifter Kirsten.
I morgen, nytårsaften, skal jeg bl.a. spise porrepateer med trøffelrør samt rødbedetatar – og jeg glæder mig så meget! Min mand skal have sit kød i “dagens anledning” men bestemt også smage min mad.
Glædeligt Nytår kære Kirsten – og stort knus til dig
Jytte
Kære Jytte,
Selv tak. Det er dejligt, at du synes om mine “opfindelser”. Det er ren glæde og fornøjelse for mig at arbejde med den grønne mad. Så det er SÅ dejligt, når andre kan få glæde af det.
Og ekstra glæde er det at høre, at jeg har været medvirkende til, at du har spise mere grønt i det forløbne år. Så er missionen lykkedes! Forhåbentlig bliver du – og så sandelig også din mand – glade for menuen i morgen.
Glædeligt nytår til jer begge. Vi “ses” i 2018!
Stort nytårsknus fra
Kirsten
Kære Kirsten
Mange tak for din fine nytårshilsen og dybfølte tanker, og alle de dejlige opskrifter og tekster, vi har set fra din hånd i året der gik.
Kærlig hilsen
Charlotte Keck
Kære Charlotte,
Rigtig mange tak for din dejlige hilsen. En stor glæde og skønt at høre, at det hele er faldet i god jord.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
De aller kærligste, varme knus kæreste Kirsten.
Tak for at dele så megen spændende inspiration. Også tak for vidunderlige fotos!
Glæder mig til en skøn Kirsten/Anniestund i det nye år
Kærligst
Herfra til dig, kæreste Annie, også de kærligste varme nytårsknus. Tak for vidunderlig ros. Nu glæder jeg mig bare til et snarligt gensyn i det nye år!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Mange tak for din fine nytårs hilsen hvor du deler dybtfølte tanker.
Tanker som jeg selv ofte gør mig, men som altid gør mig trist (på dyrenes vegne).
Dog tror jeg på fremtiden. Vi kan jo se at forretningerne er begyndt at øjne en fortjeneste ved at kunne tilbyde færdiglavede vegetar vegetar produkter.
Vi har hos os aldrig været i tvivl om at vegetarismen må være vejen frem og deler ofte ud af gode retter til venner og bekendte for ligesom derigennem at give hints om at maden kan laves anderledes (og det er begyndt at virke i det små)
Tak for alle de dejlige opskrifter du har udsendt. Et par af den indgår i vores nytårs menu i morgen ( som bliver en gulerodstatar, en svampe ret og en hallumi-oste ret . tre små retter med grønkåls chips til)
Kærlig hilsen Inger og Jan, Odense
Kære Jan,
Mange tak for din opløftende og positive hilsen. Jeg er enig med dig i, at det ser lovende ud for de nye spisevaner. Det spirer mange steder, og jeg fornemmer, at især unge mennesker vælger at blive veganere i disse år. Det afspejler netop udvalget af vegetariske/veganske produkter i supermarkederne.
Og det er dejligt at høre, at jeres indsats med at glæde andre med den grønne mad så småt bærer frugt. Jeg er selvfølgelig glad for og stolt over, hvis nogle af mine retter kommer på bordet hos jer. Og så håber jeg, I bliver glade for gulerodstataren.
Rigtig godt og grønt nytår
fra Kirsten
Kære Kirsten. Tusind tak og i lige måde. Hvor er det dejligt med en ildsjæl som dig, der både taler dyrenes og naturens sag, og som spyr den ene mere lækker og smagfuld opskrift ud efter den anden. Du mere end beviser, at det at leve af planter og grønt giver store (smags)oplevelser foruden at det også er skånsomt mod naturen og dyrene ikke mindst.( Kødretter smager vist heller ikke af noget i sig selv at dømme efter alle de krydderurter/ planter som skal tilføres for at gøre dem attraktive!)
Jeg har for nyligt læst Peter Wohllebens 2 bøger Om planternes hemmelige liv og Om Dyrenes hemmelige liv. Det er virkelig rystende som især produktionsdyrene behandles trods det, at de er levende væsner, som føler smerte som os mennesker. Og Anthony William beskriver i sin bog Den Medicinske Seer, hvordan vores moderne livsførelse er årsag til mange af de lidelser som plager menneskene. Han anviser, at den bedste kur er at spise masser af frisk frugt og iøvrigt holde sig fra animalske produkter. Tankevækkende! Jeg vil som dig ønske, at budskaberne om vigtigheden af at ændre livsstil må brede sig som ringe i vandet. Du er i hvert fald en ivrig fortaler herfor og viser, hvordan en vegetarisk og tilmed vegansk ernæringsform er alt andet end kedelig! Kærlig hilsen Mona
Kære Mona,
Hjertelig tak for din hilsen. Vores rovdrift på både dyr og natur hænger jo desværre sammen, men jeg håber på en gryende bevidsthed i det nye år.
Jeg har hørt om bøgerne af Wohlleben men desværre endnu ikke læst dem. Det kan også være så rystende at læse om dyrenes lidelser eller se det på film, at man faktisk ikke kan holde det ud.
For mig er der heller ingen tvivl om, at mange af vores sygdomme hænger sammen med den måde, vi behandler naturen, incl. dyrene, på.
Så lad os sammen kæmpe videre for en mere human verden – og samtidig nyde en masse lækker mad, der giver en god smag i munden!
Rigtig godt og grønt nytår til dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tak for et helt fantastisk godt formuleret nytårsbrev.
Tak for stor inspiration i året, som gik.
Samt ønsket om et godt nytår til dig også.
Der er en stemme, som rør sig i samfundet nu i forhold til at leve mere plantebaseret, i forhold til dyrevelfærd, til klimabelastnig, ansvarlighed for kloden og dens befolkning etc. Især de unge lytter til denne stemme. Mens den ældre generation har lært sig at skrue ned for “høreapparatet” på (u)passende tidspunkter. Spændende hvornår sommerfuglens vingesus bliver til en storm – en storm for den plantebaserede livsstil.
Lad os sprede kærlige ringe omkring os til inspiration.
Kærlig hilsen Helle alias veganermor
Kære Helle,
Mange tak for dine rosende ord til mit lille indlæg. Det glæder mig meget!
Rigtig godt nytår til dig – jeg ser frem til at levere mange flere grønne inspirationer i 2018.
Kh Kirsten
Helle,
Jeg fik ikke i mit første svar sagt, at jeg sætter stor pris på dine bemærkninger om høresansen! Der en dog ingen tvivl om, at vi går med lysere (grønnere) tider i møde. Mange unge HAR lyttet til sommerfuglen!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tak for det. Jeg kom i gang med at være overvejende plantespiser efter at have erhvervet din super skønne bog Det kærlige køkken. Kød spiser jeg med mindre og mindre velbehag, og kun når jeg er gæst, tror 2018 bliver året jeg bliver vegetar. Går dog ikke længere på kompromis hvad angår økologi. Senest læste jeg i Information et velskrevet men trist essay af Jørgen Steen Nielsen om vores bier der er ved at forsvinde pga vores totalt manglende forståelse og respekt for naturen. Trods alt: godt nytår ! glæder mig til at følge dig i 2018 også med dine inspirerende tekster.
Kære Claus,
Det er helt fantastisk glædeligt for mig at høre, at “det kærlige køkken” har ført dig i en grønnere retning. Det er jeg SÅ glad for at høre. Faktisk er det den bog, jeg selv har været mest glad for at udgive.
Det er interessant, dét der med at begynde at spise grønt: efterhånden forsvinder trangen til kød for de fleste, så spiser man måske æg og mælkeprodukter en periode, og mange vælger til sidst at blive veganere. Det er en god vej at gå, og jeg håber ALT det bedste på DIN vej i 2018.
Jeg har ofte skrevet om vores ulykkelige udryddelse af bierne. Hvad mennesker åbenbart ikke ved eller tænker over, at uden bier er der heller ingen mennesker!
Men trods alt – også herfra: rigtig godt nytår!
Kh Kirsten
Kirsten hvor er det godt at læse dine skriverier.
Kom til at tænke på dengang, min søn for en stund flyttede hjem.
Han er og var kødæder og endda i stor stil.
Dengang oplevede jeg ofte, at Michael kom hjem, medens vi spiste.
Ofte hentede han en desserttallerken og tog en portion (hel til kanten) ha ha
Han tog ikke bare en gang, men flere gange.
Han sluttede af med at sige: “Jeg benægter det, hvis du fortæller andre, at jeg spiser din mad og kan lide det ” 🙂
I dag er han 41 år og kan da godt komme med gode forslag til mig, hvordan jeg skal lave min vegetarkost.
Han spiser stadig kød, men benægter ikke mere, at vegetarkost kan smage godt.
Vi holdt juleaften, hvor han selv medbragte sin and. Han snusede dog godt til mine fyldte peberfrugter, men hans mave kunne ikke rumme mere. ha ha
Hans søn må hellere end gerne spise min mad og det er jeg glad for. Barnebarnet er dog kun 9 mdr. men han har dog smagt meget til nu.
Godt Nytår og tak for din altid gode inspiration kære Kirsten.
Kære Wanda,
Det er dejligt at høre, at din søn trods alt er blevet en slags skabs-vegetar! Det manglede også bare med dine gastronomiske evner. Og det er skønt for dig, at du måske kan “fange” børnebørnene, mens tid er!
Jeg glæder mig til dine hilsener også i 2018, kære Wanda.
Kærlige nytårshilsener fra
Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy