Kirsten Skaarups nytårsmenu 2017 – tartar version 2.0
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, frokostretter, nytår
.
de underjordiske ønsker godt nytår
.
nytårsmenuen 2017 vender tilbage til rødderne
Knap har vi nået at synke den lækre julemad, før nytåret banker på døren. Væk er den brune sovs og den gyldne paté. Nu er det let mad og lyse farver, der skal følge os på vej ind i det nye år.
I år har jeg gravet dybt for at finde ingredienserne til nytårsmiddagen. Det handler om rødder og knolde, der gemmer sig nede i jorden og ikke gør meget væsen af sig. Det er sjældent, det er dem, man først tænker på, når der skal vælges festmad. Det vil jeg gerne lave om på.
Det er nemlig med rødderne som det er med Askepot eller den grimme ælling: med tålmodighed, håndkraft eller lidt forvandlingsstøv kan de grove og utilnærmelige rødder skabes om til kulinariske oplevelser.
.
tartar som forret
Vi starter med tartar (se fotoet øverst og opskriften nederst på siden). Lidt “bloddryppende” er den, men den er baseret på smagsstærke, bæredygtige og lidelsesfri produkter.
Jeg kan desværre ikke tage æren for tartaren. Ideen stammer fra en af verdens bedste restauranter, Eleven Madison Park i New York. Her er gulerodstataren en af deres signaturretter, og den er nærmest verdensberømt.
Jeg har lavet lidt om på restaurantens opskrift, bl.a. har jeg tilføjet lidt reven rødbede, som især er påkrævet, hvis man kun har orange gulerødder. Kan du skaffe de røde med orange “indmad”, kan du vælge dem. Du kan også bruge de lilla gulerødder – men de skal helst blandes med nogle orange. Ellers bliver farven for kedelig.
..
måske skal det også være en lille suppe?
Afhængig af, hvor spisende dine gæster er, kan der måske også være plads til en lille portion suppe.
Suppen tv. er en japansk nytårssuppe – og til højre er det en jordskokkesuppe med sprøde jordskokkechips og trøffelolie.
.
hovedretten er kræmmerhuse af selleri med valnøddecreme
Jeg ved ikke, hvornår selleri sidst gik til fest, men i denne udgave tør jeg godt stå inde for dem – også i en nytårsmenu.
De små kræmmerhuse af tynde selleriskiver gemmer på et cremet fyld af valnødder. Svampene giver bid og umamismag, og sovsen har også muskler.
Spar ikke på spirerne: de symboliserer i denne nytårsmenu de nye stærke, grønne tendenser, som forhåbentlig vokser sig endnu større og mere livskraftige i 2018.
.
desserten er rødbedeis med lakrids og passionsfrugt
Rødbede i is? tænker du måske. Det går fint, og farven bliver smukt lyserød.
Fra verdens mest kendte plantetatar til verdens nemmeste dessert: is med rødbede og lakridssmag. Fulgt af frisk frugt. Så nytår: kom an!!!
Nemmere og enklere bliver det ikke!
.
.
nytårets forret:
tartar fra New York – version 2.0
Nyd denne forret. Det er fremtidens bud på tatar.
.
gulerodstartar fra Eleven Madison Park, New York
(4 personer – forret)
200 g gulerødder: orange, lilla og/eller røde
100 g rødbeder
25 g solsikkekerner eller græskarkerner
2 spsk finthakket syltet ingefær
3 spsk klippet purløg + ekstra til drys
3-4 spsk revet kvædebrød eller -marmelade, evt. anden ”fast” marmelade
1-2 spsk røget tangsennep eller anden sennep, se tip nedenfor
2-3 spsk vegansk eller anden form for mayonnaise
reven peberrod efter smag
salt, friskkværnet peber
evt. tangpesto, se tip nedenfor (kan udelades)
4 spsk kapers
rød syre og/eller karse
.
Riv gulerødderne. Eller brug en gammeldags kødhakkermaskine. Det anbefaler de på Eleven Madison Park. Men du kan sagtens bruge et ganske almindeligt rivejern. Jeg river det meste af rodfrugterne fint og ca. 1/4 på den grove side af rivejernet.
Hvis du synes, der er meget væske i det revne, så lad det dryppe af i en sigte.
Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande. Hak kernerne.
Rør gulerod og rødbede med kernerne, ingefæren, purløget, marmeladen, senneppen og mayonnaisen. Sørg for at det hele bliver rørt godt sammen.
Smag tartaren til med reven peberrod efter smag samt salt og peber. Måske skal der også mere ingefær og/eller sennep i.
Pres massen godt sammen i en rund eller oval metalform. Jeg har brugt en oval metalform, der måler 7 x 6 cm.
Sæt ringen på én tallerken ad gangen og pres tartarmassen fast sammen i ringen. Fjern ringen.
Sæt evt. et par teskefulde tangpesto på hver tallerken.
Hak de 4 spsk kapers groft og drys dem på sammen med lidt mere fintklippet purløg og rød syre/karse.
.
.
tip: tang giver lækker umamismag
Tang er et produkt, vi kommer til at høre meget mere om i 2018. Jeg har her brugt to forskellige tangprodukter i tataren.
For det første er tataren smagt til med røget tangsennep, og så har jeg smurt et par teskefulde tangpesto rundt om hver tatar.
Du skal ikke fortvivle, hvis du ikke finder produkterne, for du kan også bruge almindelig sennep og udelade tangpestoen. Men begge dele giver umamismag til retten.
Dansk Tang laver produkterne, og på deres hjemmeside kan du finde nærmeste forhandler.
.
Dansk Tang Eleven Madison Park gulerodstatar gulerodstatar fra Eleven Madison Park gulerødder Kirsten Skaarups nytårsmenu nytårsmenu med rodfrugter nytårsmenu vegansk rodfrugter som festmad rødbeder tangpesto tangsennep tatar version 2.0 vegansk festmad vegansk nytårsmenu 2017 vegansk tatar
Hold op for en toplækker nytårsmiddag, jeg ville elske det hele, lakridsen, sellerien, rødbeden og og … det er bare om at komme igang !!! 1000 tak for idé til årets sidste kulinariske bæredygtige dyrevenlige middag, så flot komponeret, selv en kødspiser må da bøje sig !
Med ønsker om et Godt Nytår 🙂
/Dorit
Hvor er jeg glad for at høre, at du synes om ideen med nytårsmaden, Dorit. Og hvor VIL det være dejligt, hvis mange vil servere middagen for kødspisere. Mange aner desværre ikke, hvor lækker plantebaseret mad er. Fordommene trives stadig i bedste velgående.
I øvrigt vil jeg sige, at der i menuen også kan være plads til en suppe. Jeg kan foreslå en lækker jordskokkesuppe: https://wp.me/p5bjYH-2gY.
Rigtig godt nytår til dig og hjertelig tak for din søde hilsen.
Kh Kirsten
Hey Kirsten
Jeg forsøger at lave din nye is, og har nu pisket i 15. – 20 min uden at soyafløden bliver stiv. Det er den vispbare slags. Har du haft det problem ?
Hilsen Luna
Hi Luna,
Det er jeg da godt nok ked af at høre. Jeg har ingen forklaring, hvis du er sikker på, at du har den piskbare udgave. Jeg får fløden stiv med en el-pisker på nogle få minutter.
Kan fløden være for gammel? Eller kan der simpelt hen være en fejl i fremstillingen? Desværre har jeg ikke noget fix, der kan hjælpe dig. Hvis det ikke lykkes, må du bruge fløden i mad (men husk at den er lidt sød).
Trods alt: rigtig godt nytår!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for svaret. Jeg har prøvet med endnu en karton – med samme resultat. Det er en anelse tykkere end inden piskningen. Jeg har talt med Alpro som producerer denne soyafløde, og de vender tilbage efter nytår.
Jeg har prøvet at fryse det alligevel og det er faktisk lykkedes at skabe en nogenlunde is.
Jeg har smagsat det med lidt mynteolie og hakket mørk chokolade. Det smager godt, så nytårsaften er reddet. Tak for alle dine fine opskrifter.
Hilsen Luna
Kære Luna,
Dejligt at du vender tilbage. Det er ærgerligt, men godt at du har kontaktet Alpro.
Og så glæder det mig også, at du trods alt har fået en slags is ud af det! Så jeg håber, nytåret er reddet.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg vil gerne nå at forberede det meste af nytårsmiddagen dagen før – kan man lave farsen til tataren i dag, og så gemme den i køleskabet til imorgen, hvor den så bare skal formes og anrettes færdig?
Mange hilsner
Charlotte
Kære Charlotte,
Nu er det jo blevet lidt sent på dagen, før jeg får svaret dig, men måske kan det nås endnu: du kan sagtens lave gulerodstataren i dag. Hvis du også bruger rødbeder, skal du være opmærksom på, at de afgiver en del væde, når de står i længere tid. Du kan enten tilsætte rødbeden i morgen eller lade tataren dryppe af i en sigte inden serveringen. Det kommer til at se lidt “rodet” ud, hvis der er meget væde på tallerknen.
Rigtig god fornøjelse – og glædeligt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Tusind tak for den vidunderlige opskrift! En smuk og overraskende mættende ret, som er blevet en ny klassiker hos os! Og godt at vide, at den kan tilberedes dagen før – jeg valgte at forberede den som “samlesæt”, hvor jeg opbevarede rødbede-gulerodsråkosten for sig og Mayo-cremen med de øvrige ingredienser – minus purløg – for sig. På dagen samlede jeg det hele incl. purløg og anrettede den utroligt smukke ret på facetslebne glasasietter garneret med tangpesto, fulgt af rød skovsyre og lidt ekstra høvlet peberrod på toppen. Jeg glemte faktisk de indkøbte kapers – men dem huskede vi i dag, da vi spiste resterne (vi var kun tre voksne nytårsaften, så der er dejligt med restemad her dagen derpå). En ret, alle roste til skyerne!
Også spidskålssalaten med bla mango, radicchio og gulerod (og en tilsat håndfuld friske blåbær) som vi spiste til hovedretten (hhv porrepostej og bagt blomkål m misosovs) var fantastisk og utrolig smuk på bordet.
Jeg glæder mig allerede til næste gang, jeg skal servere disse skønne retter. 🙂
Mange hilsner
Charlotte
Kære Charlotte,
Tak fordi du også tager dig tid til at skrive om gulerodstataren. Jeg medbragte den selv til det selskab, jeg var til nytårsaften. Faktisk har jeg nu serveret den for gæster flere gange, og den er en sikker vinder hver gang. Der er jo mange smagselementer i tataren, så alle smagsløg får en oplevelse!
Det lyder smukt med din anretning, og selvfølgelig kan man variere og undvære kapers. Men det lyder som en god idé med lidt peberrod på toppen. Og hvor jeg kender dét med at glemme en eller to elementer, når maden skal serveres. Det ærgrer mig hver gang!
Og med spidskålssalat og et par hovedretter, må jeg sige, at I har spist jer fornemt ind i det nye år. Jeg glæder mig til at levere nye forslag i 2018.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy