frittata med nye kartofler og asparges – nemt og lækkert
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, frokostretter, hovedretter
-c-c.
let sommerhusmad
Hvad serverer man for uventede gæster? Ja, det kunne fx være denne lynhurtige ret med to af forsommerens lækreste grøntsager, små nye kartofler og asparges.
Selvfølgelig er det allernemmeste – og måske lækreste – valg at servere letdampede asparges solo, blot med olivenolie og krydderurter, eller en dressing smagt til med sennep og hvidløg.
.
asparges fra legendariske Søren Wiuff
Min aspargesglæde er svømmet over, og jeg er kommet til at købe en hel del asparges hos den berømte aspargesavler, Søren Wiuff – og så er gode råd dyre. De skønne stængler skal nemlig nydes, mens de er nye og friske.
.
frittata eller tærte?
Jeg kalder en smule kækt retten for frittata, men det er lidt af en tilsnigelse, for en frittata er en slags italiensk omelet med masser af æg. En frittata kan dog også sagtens laves uden æg, se fx her.
I en rigtig frittata ligger grøntsagerne gemt i dejen, men jeg syntes, det var synd at dække disse nye smukke godbidder til, så man kan nemt argumentere, at det mere er en tærte end en frittata.
Men smagen er der ikke noget i vejen med, hvis jeg må være så ubeskeden.
Jeg har brugt fast tofu i retten, men du kan også bruge silketofu, så skal du blot tilsætte mere mel – eller havregryn – så dejen bliver tilpas i konsistensen.
Det sorte salt – kala namak – har en svovlagtig smag, der minder om æg. Det kan evt. udelades, hvis du ikke lige har det på hylden.
.
alternativer
Hvis du synes, det er synd at bage aspargesene, kan du bage bunden alene og servere den som en slags “brød”-tilbehør til let dampede asparges.
Og så er der jo også den klassiske aspargestærte.
.
aspargestærte
En aspargestærte med cashewcreme er også en lækker sag.
.
frittata med nye kartofler og asparges
(4 personer)
frittatadej:
200 g fast tofu, kan erstattes af silketofu, se ovenfor
3 dl havrefløde
2 tsk gurkemeje
100 g polentagryn (groft majsmel)
100 g kikærtemel eller havremel
2 spsk gærflager
2 tsk sort salt (kala namak), friskkværnet peber
½ kg små nye kartofler
800 g asparges, hvide, lilla og/eller grønne
olivenolie
krydderurter
Blend alle ingredienserne til dejen. Den skal være helt glat.
Hvis du bruger silketofu, tilsættes mere mel eller lidt havregryn. Dejen skal være så blød, at den nemt kan bredes ud på et stykke bagepapir.
Smag dejen til med salt og peber.
Kog kartoflerne 4-6 minutter afhængig af størrelsen. Afdryp dem.
Skær kartoflerne igennem, med mindre de er meget små.
Skræl hvide asparges. Skræl evt. lilla og grønne nederst på stilkene.
Bred frittatadejen ud på et stykke bagepapir i en ovnfast form. Glat dejen ud med en spatel.
Læg kartofler og asparges i dejen i et pænt mønster.
.
Dryp med olivenolie og drys med krydderurter efter smag og behag. Jeg har brugt persille, purløg, løvstikke og salvie. På den bagte frittata har jeg drysset med dild.
Sæt frittataen i en 190 grader varm ovn og bag den 25-30 minutter. Dejen skal være helt bagt.
Foruden dild, kan du også drysse med salvieblade stegt sprøde i lidt olie på panden.
Servér gerne en skål grøn salat med friske ærter og radiser til.
.
.
servér med friske aspargesstrimler
Med en tyndskræller kan du høvle tynde strimler af friske asparges og lægge på retten.
.