den grønne julekalender, luk op for låge nr. 23: julens (måske?) bedste salat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, julemad, nytår, salater, tilbehør
.
rosenkål i krydret og festligt selskab
Man kan sagtens spise sundt i julen, hvis det handler om en skålfuld jule-juveler som her.
Her betyder sundt lækkert og sprødt med spændende julesmag og masser af energi fra rosenkål, mandler, mangofrugt og kerner af granatæble – med en krydret juledressing.
..
granatæblekerner er julede og supersunde
Granatæble hører til den gruppe fødevarer, der kaldes superfood eller powerfood. Nu skal man måske ikke lige tænke på sundheden i juledagene. Her må alle synde, men når nu de skinnende røde kerner ER supersunde, gør det jo ikke noget. Når kalorie- og sundheds-regnskabet skal gøres op efter nytår, er det måske godt at have lidt plusser på kontoen i den sunde retning.
Granatæble tilskrives en masse gunstige virkninger for helbredet, fx at sænke kolesterol, hæmme vækst af kræftceller og stabilisere blodtrykket. Frugten er antiinflammatorisk og antioxidant – og så hæmmer den kroppens ældning i al almindelighed og booster immunforsvaret. Nu er det jo ikke enorme mængder, man spiser af de små frø, så måske skal man ikke regne med mirakler!
Men det kunne jo være et nytårsforsæt at drikke granatæblejuice i det nye år – og at inddrage kernerne i så mange retter som muligt.
Se nedenfor hvordan du får banket de genstridige kerner ud af “hylstret”.
.
bittert møder sødt
Storm P. sagde engang: “Bitter er noget, man nyder, ikke noget man er”. Jeg tror, Storm P. tænkte på den bitter, man drikker, men i denne salat kommer det bitre fra den røde radicchiosalat og rosenkålen, der som alle kålsorter har en let bitter smag. Den smag er der delte meninger om! Selv elsker jeg rosenkål, men skal du servere salaten for skeptikere, så er det som i det virkelige liv at bitterhed kan opblødes med sødme. Det sker også i denne salat, hvor det er den søde og solmodne mango, der spreder både “solskin” og sødme.
.
rosenkålssalat med smag af jul
(4 personer)
50 g afskallede mandler
3 spsk olivenolie
400 g rosenkål
1 moden mango
1 lille radicchiosalat (kan erstattes af rød spidskål)
1/2 granatæble (kan erstattes af tørrede tranebær)
dressing:
4 spsk olivenolie
2-3 spsk citronsaft eller riseddike
1/2-1 spsk ahornsirup eller andet sødemiddel
1-2 tsk knust allehånde
1-2 tsk knust kardemomme
1 tsk stødt kanel
salt, friskkværnet peber
Rist de hele mandler gyldne i olien. Fjern dem fra panden.
Skær rosenkålene i kvarte og rist dem gyldne i resten af olien ved god varme. De skal være gyldne og næsten gennemstegte.
Lad rosenkålene afkøle.
Skær mangofrugten i små terninger.
Snit salat eller kål.
Tag kernerne ud af granatæblet, se nedenfor, eller brug tranebær.
Bland alle ingredienserne til salaten.
Rør dressingen sammen og smag godt til med sirup, krydderier, salt og peber.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
.
sådan får du kernerne ud uden blodbad
Når du skal have kernerne ud af granatæblet, kan køkkenet nemt komme til at ligne et blodbad. Se her, hvordan du undgår røde sprøjt af saft på uønskede steder.
Har du kerner til overs, kan de fryses, så har du altid et knasende drys til mange andre retter.
.
glædelig jul
Mon ikke julemaden er på plads og næsten på vej ovnen? Det er i al fald sidste “låge” i den grønne julekalender, som lukkes op i dag.
Jeg vil defor ønske alle en rigtig glædelig jul. Det har været et kæmpe privilegium at være jeres grønne plante-pusher her i julen. Hjertelig tak for alle jeres søde hilsener. De glæder og varmer.
Jeg håber, der vil være rigtig meget lækker, plantebaseret mad på julebordene i morgen aften – resten af julen.
Glædelig fest!
.
Kære Kirsten
Tusind tak for dine inspirerende lækkerier her i december. Her i kødlandet Danmark er du en fantastisk fortaler for en anden, og helt nødvendig vil det vise sig, måde at spise på. Det er det lange seje træk. Men vi er heldigvis flere og flere der nyder planternes velsignelse 😃 glædelig jul. Kh Claus
Kære Claus,
Selv tak. Det er faktisk udelukkende en fornøjelse!
Tak for de smukke ord. Det glæder mig, hvis nogen får øjnene op for den fantastiske oplevelse det er at spise grønt. Men som du siger: det ER et langt sejt træk. Somme tider tænker jeg, at intet nytter, men det gør det jo nok.
Rigtig glædelig jul til dig.
Kh Kirsten
Denne salat var rigtig lækker – også selvom mangoerne viste sig at være dårlige og vi erstattet med æblestykker og dadler. Mange tak og glædelig jul. Mvh Elisabeth
Kære Elisabeth,
Det er rigtig dejligt at høre. Tusind tak. Heldigvis kan man ofte erstatte ingredienser, og det lyder godt med æble og dadler. Pære kunne sikkert også være fint.
Glædeligt nytår – og
Kh Kirsten