aspargestærte med cashewcreme (æg- og glutenfri)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
en af mine yndlingsretter
Der er vist ingen, der er i tvivl om, at jeg æææælsker asparges!
En af mine yndlinge med asparges er denne salat eller måske rettere forret. Aspargesene får følgeskab af radiser, ærter og avocado – og en lækker pesto.
Se opskriften her.
en hyldest til de hvide asparges
Da jeg senest var i München, boede jeg næsten bogstavelig talt på det dejlige marked, Viktualienmarkt. Der var knap en bod, hvor aspargesene ikke tårnede sig op, så det var en lyst. Det var enormt inspirerende, og jeg slæbte selvfølgelig så mange superfriske asparges med hjem, som jeg kunne bære.
nystukne asparges kommer til markedet hver morgen
Jeg købte mine asparges hos denne münchener gentleman, som var meget stolt af sine friske varer. Og med god grund. Aspargesene var så lækre, at jeg næsten ikke nænnede at spise de sidste to!
Nogle asparges endte i denne tærte, nogle blev spist “sprød”-kogte med mayo og krydderurter, andre kom i en pyt-i-pande. Den får du opskrift på næste gang.
Jeg har lavet bunden til tærten uden hvedemel og æg, så også de fleste allergikere kan nyde denne tærte. Men du kan vælge en hvilken som helst tærtebund, måske har du din egen yndlingsopskrift.
Kan du ikke tåle cashewnødder, kan de erstattes af blendede solsikkekerner eller græskarkernefrø.
en forårstærte med vilde planter
Jeg har brugt ramsløg i cashewcremen, som er underlag for aspargesene, men de kan byttes ud med andre grønne blade. Hvis du har mulighed for at finde vilde urter, kan du fx bruge unge skud af skvalderkål eller løgkarse.
aspargestærte med cashewcreme
tærtebund:
75 g boghvedemel
50 g risfuldkornsmel
25 g mandelmel (kan erstattes af rismelet ovenfor)
25 g glutenfri havregryn
3/4 dl sojafløde eller anden fløde
1 spsk tamari (soja)
1 dl vand
tærtefyld:
100 g cashewnødder
25 g ramsløg (kan erstattes af spinatblade eller basilikum, evt. skvalderkål)
1 1/2-2 dl sojafløde eller anden fløde
1 spsk citronsaft
1/2 kg asparges
ekstra ramsløg
evt. løgkarse
Bland de tørre ingredienser til tærtebunden godt sammen med et lille drys salt. Tilsæt sojfløde og tamari. Rør vandet i lidt ad gangen og ælt dejen sammen med så meget vand, den kan tage. Dejen skal være så fast, at den kan rulles ud.
Lad dejen hvile en halv times tid.
Kom nødderne i blenderen og blend til de er findelte. Snit de valgte grønne blade og tilsæt dem sammen med fløde og citronsaft.
Blend blandingen til den er cremet. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Skræl aspargesene og skær dem evt. i stykker, så de passer til den form, du har valgt.
Rul dejen ud på et melet bord. Pensl den valgte bageform eller tærtefad med olie og læg dejen i. Klem den op ad formens sider.
Forbag bunden i en 200 grader varm ovn ca. 10 minutter.
Fordel cashewcremen på bunden og læg aspargesene i tærten i et pænt mønster. Kom lidt friskkværnet peber på og bag tærten færdig, ca. 20 minutter.
Pynt tærten med små ramsløgblade og evt. blade og blomster af løgkarse.
Servér evt. en salat med nye kartofler, ærter og radiser til tærten, se nedenfor.
tip
I stedet for cashewcremen kan du lave tærten med det klassiske tærtefyld: 3-4 sammenpiskede æg og 1-2 dl fløde.
kartoffelsalat med radiser og mormordressing
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
DET ser godt nok lækkert ud!
— kan næsten ikke vente på at komme ud og købe asparges i morgen!
Tak også for de mulige forenklinger, du jævnligt skriver:
som nu her f.eks. spinatblade i stedet for ramsløg, og rismel i stedet for mandelmel.
Som gør det så meget mere tilgængeligt, at prøve det hele!….
med venlig hilsen
Dina Grevelund
Kære Dina,
Mange tak for din hilsen. Jeg håber, tærten bliver efter forventningerne!Jeg vil bestræbe mig på at komme med alternativer så vidt muligt. Som du siger, betyder det måske, at man kaster sig ud i en ret, man ellers ville lade ligge, og ofte kan man sagtens bytte forskellige ingredienser ud.
Kh Kirsten
Vil du ikke nok adoptere mig så jeg kan spise alt det lækre mad? 🙂
Kære Anna,
Det er da en genial idé! Jeg har aldrig haft tid til at få børn, fordi jeg har haft for travlt med at lave mad og rejse jorden rundt på jagt efter nye ideer. Skønt at høre at du kan lide min mad. Tak for det.
Kh
Kirsten