aspargestærte med brødbund, hvidløgscreme og krydderurter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
stop madspild!
Hvis alle mennesker levede, som vi gør i Danmark, havde vi brug for mere end 4 jordkloder. Der er altså i høj grad plads til forbedringer på alle fronter her i landet.
Når du smider mad ud, snyder du ikke blot vores smukke jord, du snyder også dig selv. Alle de nye tiltag, vi hver især er tvunget til at tage på klimafronten, er en kæmpegave til personlig vækst og kreativitet – og en invitation til nye oplevelser og indsigter. Og alle de nye gode klima-vaner, vi skal skal opbygge, gælder ikke kun på madfronten.
At udfordre sig selv er lidt af en gave. De udfordringer, vi står over for nu, byder fx på oprydning og ommøblering af vores tankevirksomhed, et opgør med fordomme og indgroede vaner. De nye tider byder på spændende oplevelser, når vi rejser med tog og nyder langsomheden, de giver tid til nærvær (også med én selv). Når man cykler, får man ganske gratis en ny og bedre krop. Bæredygtige madvaner giver store smagsoplevelser, de giver et friskere liv, de giver overskud på både energien og husholdningsbudgettet og meget, meget mere.
.
at stoppe madspild gavner og sparer
At det et slut med at smide mad ud, er vist gået op for de fleste. I Danmark har vi hidtil smidt 47 kg spiselig mad ud om året pr. indbygger. Det udgør et samlet spild på næsten 261.000 ton. I penge beløber det sig til omkring 14 milliarder kr.
Tager vi industri-, institutions-, detailhandel- og restaurantsektoren med, smider vi årligt tilsammen 700.000 tons mad ud.
Man kunne have haft glæde af de mange penge, men værst er det, at disse fødevarer har belastet jorden ganske unødvendigt. Der er blevet brugt kunstgødning og sprøjtegifte, der ødelægger grundvandet, arbejdskraft, transport og mange andre ressourcer er spildt – og ikke at forglemme de millioner af dyr, har lidt til ingen verdens nytte.
En af de ting, som ofte kasseres i danske husholdninger er brød. Det kan jeg slet ikke forstå, for er der noget, som egner sig til frysning, så er det brød. Men er brødet blevet så tørt, at det ikke mere kan friskes op med en tur på brødristeren, så brug det til denne tærtebund, der er opfundet netop for at undgå spild af brød.
.
hvorfor smider vi mad ud?
Vi smider mad ud, fordi vi kan. Vi gør det, fordi vi har glemt respekten for maden. Vi har glemt taknemmeligheden over at kunne spise os mætte. Det er langtfra alle beskåret.
Med den stigende velstand har vi glemt taknemmeligheden over at kunne spise os mætte. Andre steder i verden er det helt anderledes (og de lande er ikke hovedsynderne i klimakrisen). Kvinden på billedet traf jeg på en station i Transsylvanien. Vi kendte ikke hinanden, men hun hev resolut et kæmpe-kartoffelbrød op af sin vadsæk og viste mig det. Vi havde ikke noget sprog tilfælles, men hun var stolt over sit brød.
I mange kulturer er brød (eller ris) helligt. Det er basisnæringsmidler, som er helt afgørende for overlevelsen. I Uzbekistan – som i mange andre fattige lande – anser man brød for helligt. Jeg tabte engang et par krummer på gulvet i en restaurant. Straks kom en tjener med kost og fejespån. Det er at vanhellige brødet, hvis der falder blot den mindste krumme på gulvet.
Hvis vi i vores forkælede vestlige lande ville se på mad på samme måde, som man gør i mindre velstillede områder, ville vi hjælpe klimaet et godt stykke i den rigtige retning.
.
med asparges og masser af krydderurter
Tærten kan laves med mange andre grøntsager med asparges, fx ristede svampe, løg, grillet aubergine og squash etc. Og du kan drysse tærten med netop de urter og blomster, som du selv kan lide.
Og så kan du selvfølgelig også lave tærten, selv om du ikke har gammelt brød. En helt almindelig tærtebund vil fungere fint. Det kan være en tærtebund med jordnøddesmør eller en glutenfri tærtebund
.
kartoffelsalat med vilde planter
Det er oplagt at spise en salat med nye danske kartofler til aspargestærten. Jeg har som det grønne indslag brugt spæde blade af skvalderkål, men du kan også vælge ramsløg, som nu er sidst på sæsonen, eller små fine blade af mælkebøtte. Sørg for at samle planterne på steder, hvor der ikke er forurenet af biler eller andet.
.
aspargestærte med brødbund, hvidløgscreme og krydderurter
(4 personer)
brødbund:
300 g tørt brød, evt. både hvede- og rugbrød
1/2 dl plantefløde
1-2 dl vand
4 spsk olivenolie
hvidløgscreme:
2 1/2 dl plante creme fraiche
2 fed hvidløg
1 bdt dild
salt, friskkværnet peber
grøntsager:
1 bdt radiser
1/2 kg asparges, evt. både hvide og grønne
purløg, persille, estragon, timian, evt. forårsblomster
.
Riv brødet i små stykker og kom dem i en food processsor sammen med fløden, 1 dl vand og olien.
Findel brød og væde. Tilsæt så meget vand, at ”dejen” bliver så tilpas i konsistensen, at den kan bredes ud i en bageform med en spatel.
Læg evt. bagepapir i formen og bred ”dejen” ud på papiret. Bunden må ikke være for tyk. Sørg for at ”dejen” også går op ad siderne, så tærten får en kant.
Sæt formen i en 200 grader varm ovn til ”dejen” er fast, gennembagt og gylden, 30-40 minutter.
Rør imens cremen sammen: rør creme fraichen med presset hvidløg og klippet dild. Smag godt til med salt og peber.
Høvl radiserne i tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern eller en tyndskræller. Læg skiverne i iskoldt vand.
Skræl hvide asparges. Skræl evt. grønne asparges nederst på stilken.
Læg aspargesene i kogende vand tilsat et drys sukker.
Kog aspargesene 2-3 minutter afhængig af tykkelsen.
Afdryp aspargesene og læg dem i den bagte tærtebund.
Dryp med lidt af cremen og giv resten til separat.
Afdryp radiserne og drys dem på sammen med klippet purløg, hakket persille og/eller andre krydderurter og evt. et par forårsblomster.
.
.
apropos madspild
Faktisk kan du lokke endnu mere energi ud af dine asparges, hvis du koger skrællerne og evt. endestykkerne ind i lidt vand. Så har du en glimrende ekstra “bouillon” til en aspargessuppe. Lad skræller og endestykker simre ca. 15 minutter i 3-4 dl vand og brug det som en del af væden i fx denne aspargessuppe.
.
aspargessuppe
.
Tak, Kirsten for din hvasse, men nødvendige pen!!
Kære Lya,
Selv tak. Jeg er bestemt ikke nogen ønskeposition at være hverken Fru Skrap eller hvas, men tingene SKAL jo siges. Ellers sker der i hvert fald slet ingen ting. Men det er dejligt, at du værdsætter det.
Kh Kirsten
Dejligt med en opskrift hvor restebrød indgår. Har et kvart rugbrød egnet til formålet; asparges, radiser og krydderurter har jeg i min nyttehave, så det er bare at gå i gang 🙂 tusind tak – for den fine tekst og for endnu en appetitvækkende opskrift
Kære Lisbeth,
Uhhhh, det lyder dejligt med alle de gode sager i din have. Jeg håber, du får en lækker tærte. Men det kan godt være, at bunden bliver lidt for tung, hvis du KUN bruger rugbrød. Jeg vil anbefale halvt af hver rugbrød og hvede ditto eller andet lyst korn.
Det glæder mig, at du synes om opskriften. Tusind tak.
Kh Kirsten