ærtesuppe med peberrodsfløde – ugens suppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
friske, søde ærter i suppen
En lille ærteplante købt i supermarkedet har vokset sig stor og kraftig i en krukke på terrassen. Nu kan jeg høste superfriske ærter, og dén smag er fantastisk! Det er smagelykke på højde med asparges og nye kartofler.
Det er næsten synd at varmebehandle de små søde ærter, men man kan jo vente med at bruge ærterne i en suppe, til man har spist sig mæt og glad i de friske – eller simpelt hen bruge frosne.
.
varm eller kold?
Med det mildest talt skiftende “sommer”vejr, er det godt at vide, at denne suppe fungerer lige godt, om den serveres varm eller kold.
.
gid det var så vel …
Hvis H.C. Andersen kunne kigge frem til i dag, ville han nok ikke skrive, at ærterne mente, at hele verden er grøn, fordi hele deres verden er grøn.
Selv farveblinde kan i dag se, at verden er langt mere grå end grøn. Og selv en grøn ært i en grøn bælg kan i dag mærke, at vi er kørt helt af sporet – natursporet.
.
fremtidens protein
Ærter, og især andre bælgplanter, indeholder de proteiner, der skal ernære os i fremtiden.
Det giver god mening, for bøffer koster 1.800 gange mere landbrugsareal end ærter.
Hvis vi forestiller os, at alle mennesker på jorden blev 100% plantespisere, ville det betyde, at jordens landbrugsareal kunne reduceres med 75%, hvilket svarer til et areal på størrelse med USA, Kina, Australien og EU.
Det fremføres af og til, at vi er for mange mennesker på jorden. Det er vi ikke. Vi er alt for mange dyr. Som den indiske politiker og ikke-voldelige frihedskæmper, Mahatma Gandhi, meget rammende sagde: “Den rige mands ko spiser den fattige mands mad.”
.
gammel klassiker
Denne superenkle suppe får sin karakter fra peberrodsfløden. Jeg smagte suppen for første gang for mange år siden, da jeg som ganske ung arbejdede på et forlag i London. Gennem fælles venner var jeg inviteret til middag hos et russisk forskerpar. Den smukke frue i huset, der var atomforsker, serverede denne suppe. Jeg husker, at den var med til at åbne mine smagsløg for, hvor fantastisk (og enkelt) mad kan smage. Mon ikke de fleste har erindring om en uforglemmelig smagsoplevelse, hvor man bare siger Waaauuu!
Suppen blev i London selvfølgelig serveret med et lille glas iskold vodka!
.
ærtesuppe med peberrodsfløde
(4 personer – forret )
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
150 g kartofler
ca. 6 dl grøntsagsbouillon
200 g bælgede ærter
2-3 spsk citron- eller limesaft
ca. 2 dl havrefløde
salt, friskkværnet peber
ærteskud
peberrodsfløde:
ca. 3/4 dl havrefløde
reven peberrod efter smag
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er bløde.
Skær kartoflerne i små terninger og kom dem i gryden sammen med 1/2 l bouillon.
Lad suppen simre 7-8 minutter.
Tilsæt ærterne og kog suppen endnu 3-4 minutter.
Tilsæt citrussaft og havrefløde.
Purér suppen i en blender og smag den godt til med citrussaft, salt og peber. Vurdér konsistensen.
Rør fløden med reven peberrod efter smag. Smag til med salt.
Hvis du vil have pisket fløde på suppen, så brug den piskbare sojafløde.
Servér suppen med peberrodsfløden på toppen. Drys evt. med lidt peber, og pynt evt. med lidt friske ærter og et par ærteskud.
Sæt suppen i køleskabet, hvis den skal serveres kold.
.
..
Kære Kirsten,
Jeg står og læser om suppen og får lyst til at lave den til frokost i dag, men jeg er i tvivl om denne passage: “Rør fløden med reven peberrod “.
Skal fløden ikke piskes til skum og så tilføjes peberrod? Du skriver nemlig senere, at “peberrodsfløden skal toppes på suppen”, og det kan den vel kun som skum?
Venligste hilsner,
Anne
PS hvis du kan svare hurtigt, kan jeg nå at lave suppen til frokost<3
Kære Anne,
Jeg ved ikke, om jeg kommer for sent for din frokostsuppe. Men du kan gøre begge dele. Når jeg selv har valgt at røre den revne peberrod i fløden, er det for at spare det ekstra indkøb, som piskbar fløde indebærer.
Kort sagt, du kan vælge det ene eller det andet.
Jeg siger tusind tak for dit spørgsmål, og vil uddybe teksten i opskriften, så den ikke er uklar.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Sikke en elegant suppe. Uhmmmmm…- Tak!
Kære Birgitte,
Det glæder mig. Tusind tak. Jeg håber, du bliver glad for den!
Kh Kirsten
Det er simpelthen så spot on godt skrevet – din tekst om ærter/kød ….
Må jeg bruge den i andre sammenhænge?
Og tak iøvrigt for alle dine gode opskrifter…. Jeg skal igang med alle madpakke-opskrifterne her i efteråret…
Tak for dig, Kirsten. Dit store og vigtige arbejde.
Bh Bettina
Hjertelig tak, Bettina, for din søde hilsen. Den glæder mig SÅ meget!
Du er altid velkommen til at bruge mine tekster. Angiv evt. hvor de stammer fra – eller endnu bedre: henvis til min blog: https://www.kirstenskaarup.dk. Jeg vil gerne udbrede det grønne budskab mest muligt.
Rigtig god fornøjelse med madpakke-madderne!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Jeg vil meget gerne henvise til din blog. Selvfølgelig.
Og igen – tusind tak.
Bedste hilsner
Bettina
Kære Bettina,
Jeg siger også tusind tak!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy