æblefestival i Sakskøbing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
22. september 2015
.
fignerne er modne
Da jeg i sidste uge var til frugtfestival i Sakskøbing, besøgte jeg også en god bekendt på Fejø. Hanne er en spændende kvinde med en urtehave med helbredende urter, hun er også massør og akupunktør. Hannes figentræ bugner lige nu med modne frugter, og jeg fik en portion med hjem.
Man kan nyde frugterne naturel, men har man mange, kan man også bage dem i en tærte med bladselleri og blåskimmelost.
Klik på billedet, så får du opskriften.
figentærte
20. september 2015
en festlig fest for frugterne
I Sakskøbing på Lolland fejrer man hvert år i september frugterne, især æblerne, med en festival. Jeg har lige været nede og kigge på løjerne, og jeg er meget imponeret. Der var masser af boder med frugt, men også med Claus Meyers gode nybagte brød, olier og eddiker, havtorn i både flydende og fast form, oste, chokolade og meget, meget mere, ikke mindst æblemost i lange baner.
Æblespiserkonkurrencen blev ledet af master Fatman, og alle mand var af huse. Vinderen spiste 1,5 kg æbler på 12 minutter!
Det er en fantastisk folkefest. Festivalen fortsætter i dag, søndag, så du kan endnu nå at kigge forbi, hvis du ikke bor for langt borte.
Når du ikke til Sakskøbing i dag, fejrer de “Æblets dag” påFejø den 16. oktober. Det vil jeg varmt anbefale. Jeg har lige mødt de gode “æblefolk” på Fejø, og de er i fuld gang i at forberede mange spændende aktiviteter. Så snup chancen for at besøge en af vores små charmerende øer og få poserne fyldt med masser af skøn økologisk frugt. Jeg vender tilbage til begivenheden senere.
korn males til frisk mel
Der lægges kræfter i, når kernerne skal males til mel. Alt godt og sundt er repræsenteret på festivalen, og her er godt brød en selvfølge.
æbler, æbler, æbler …
Store og små er ude for at slå et slag for de lækre æbler, pærer og blommer fra Lolland, Fejø og Æbleø.
der er travlhed ved alle boder
æblerne arrangeres i masser af former
Æblerne går op i en spids her med Sakskøbing kirke i baggrunden. Selv om der et øjeblik er mørke skyer på himlen, var lørdagen velsignet med et strålende sensommervejr.
græskar er også en frugt
Der er andet end æbler på festivalen. Også grønkål, rødbeder, gulerødder og ikke mindst solgyldne græskar byder sig til.
prøv en lækker græskarsuppe
Hvis du er blevet fristet af de smukke græskar, så prøv en dejlig græskarsuppe. Den smager skønt og indeholder masser af A-vitaminer. Det er godt for øjnene!
men æblerne er hovedsagen
Æbler her og dér og alle vegne i Sakskøbing i denne weekend. Børnene laver marcipan med æbler, de bager pizzaer, granvoksne mænd presser æblesaft med pedalkraft på en snurrig cykel, og i Milde’s Café serverer de smagsprøver på en æblesalat med spidskål og tranebær.
Jeg har straks efterabet salaten og lavet lidt om på den, men den er stadig sprød og lækker. Jeg har bl.a. drysset med tørret havtorn, som jeg købte ved en af de mange stader. Havtorn er smækfyldt med C-vitaminer og er et hit i ny nordisk mad. Firmaet Høstet på Bornholm sælger til mange butikker rundt om i landet, både tørret havtorn, havtornjuice og havtornmarmelade.
Her kommer min udgave af den lollandske æblesalat. Jeg har foruden havtorn også tilføjet pistacienødder og snittet rosmarin. Rosmarin er nemlig rigtig god for hukommelsen, men du kan i stedet bruge tørret eller frossen ramsløg, som i salaten i cafeen.
æblesalat fra Sakskøbing
æblesalat med spidskål og pistacienødder
dressing:
1 dl yoghurt
2-3 spsk lime- eller citronsaft
4 spsk olivenolie
2-3 spsk blåbærsirup
1/2 spsk snittet rosmarin eller
1 spsk tørret ramsløg
salat:
4 søde æbler
1/2 spidskål
25 g pistacienødder
25 g tranebær
lidt basilikumblade
evt. tørret havtorn
Rør dressingen sammen og smag godt til med citrussaft, blåbærsaft, salt og peber.
Skær æblerne i tynde skiver og derefter i mindre stykker. Vend straks æblerne i dressingen, så de ikke bliver mørke.
Snit spidskålen fint og hak pistacienødderne. Rør kål, nødder og tranebær i dressingen.
Drys med lidt basilikumblade og evt. tørret havtorn.