Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

torsdag

8

december 2022

2

KOMMENTARER

den grønne julekalender – luk op for låge nr. 9 – et boost til immunsystemet (og til pengepungen)

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter

.

lynhurtig og sund decemberret til en travl dag

December er altid en hektisk og festlig måned, men den byder også på helt almindelige travle dage uden julefester og gløgg. Til en af de dage vil jeg foreslå en grøntsagsspaghetti, som er lavet på et kvarters tid og indeholder en masse smag og celleguf. Og så er det sparemad.

.

styrk immunsystemet

Her i december er vi sikkert nogle, der kommer til at spise lidt for meget af den lækre julemad, og så er det oplagt at nyde noget sundt og kalorielet ind imellem.

Denne grøntsagsspaghetti kan laves med andre rodfrugter end gulerødder, fx pastinak eller persillerod. Kinaradise er også velegnet. Den giver dejligt lange “spaghettier”.

.

spar ikke på valnødderne

Jeg anbefaler valnødder som drys på næsten hvad som helst. Valnødder er ikke blot sjæleføde, de er også celleføde. De mange gode fedtstoffer er med til at holde os “kørende” her i den travle tid. Og hjernen har ekstra godt af de små hjerneformede nødder. Måske ikke en tilfældighed?

.

alle svampe kan bruges

Jeg har brugt kantareller i denne ret, men de er ikke i sæson nu, så vælg i stedet champignon eller østershatte. – Eller brug shiitakesvampe. De indeholder ekstra mange gode næringsstoffer. I Japan bruges de faktisk medicinsk.

.

spaghetti af squash og gulerødder med bønner og svampe

(4 personer)

½ kg gulerødder

½ kg squash

200 g løg

6 fed hvidløg

½ dl olivenolie

250 g kantareller eller andre svampe

citronsaft

1 spsk tørret basilikum eller oregano

salt, friskkværnet peber

1 brik/dåse kidneybønner eller andre bønner (afdryppet vægt ca. 250 g)

50 g valnødder

tahinsovs:

6 spsk tahin

½-1 spsk miso

citronsaft, evt. lidt reven ingefær

Lav gerne tahinsovsen først:

Rør tahinen og misoen med så meget varmt vand, at konsistensen bliver som en sovs.

Smag godt til med citronsaft, tamari og peber, evt. også lidt reven ingefær. Sæt sovsen til side.

Skær gulerødder og squash i lange tynde skiver. Det nemmeste er at bruge et mandolinjern og høvle skiver, som derefter skæres i bånd med en kniv. Eller måske har du en såkaldt spiralizer, der kan lave tynde spaghetti. Mine er nærmest den type, de kaldes fettuccine.

Skær løg og hvidløg i tynde både. Svits dem i olien, til løgene er let gyldne.

Skær svampene i mindre stykker og tilsæt dem sammen med en spsk citronsaft. Svits svampene et minuts tid og tilsæt gulerødderne. Svits endnu et minuts tid.

Tilsæt den valgte krydderurt, et drys salt og peber og de afdryppede bønner.

Varm retten godt igennem og smag til.

Vend tahinsovsen i grøntsagerne og servér retten portionsvis med frisk basilikum eller oregano og hakkede valnødder.

.

spar & spis – en givende gave

Man kan dårligt finde et bedre tidspunkt at udgive en bog om sparemad på end netop nu. Ganske vist spares der nok lidt mindre i december end på andre tider af året, men den magre januar er lige om hjørnet!

“Spar & spis” er skrevet af ernæringsterapeut Anette Harbech Olesen, som har en lang række bestseller-bøger om ernæring, mad og sundhed bag sig. Med denne bog er Anette igen helt fremme og på pletten med en bog til tiden.

“Spar & spis” handler, som titlen siger, om at spise både billigt og mest optimalt, dvs. sundest for færrest penge. En række eksperter bakker op om Anettes forslag, eksempelvis anbefales det at spise mere grønt. Det er en holdning, jeg er helt enig i. Det er ikke blot sundest, det er også billigst.

Det er en speciel glæde for mig, at gode gamle Hindhede, ernæringsforskeren vi burde have lyttet til for længst, atter kommer til ære og værdighed i bogen. Hindhedes principper gælder lige så meget i dag, som de gjorde for 100 år siden. Ja, faktisk mere, for vi spiser langt mere uhensigtsmæssigt i dag end vi gjorde for 100 år siden.

Den nye bog indeholder 50 opskrifter til alle dagens måltider med hensyntagen til både økonomien og sundheden, for selvfølgelig er der i en bog af Anette også en masse værdifuld viden om sundhed.

Med Anette ved hånden kan du spare dig sund. Jeg anbefaler alle at lægge bogen under juletræet, så er vi mange, der kan gå det nye år i møde med den fantastiske information, der altid er i Anettes bøger.

“Spar & spis” er en smuk bog på 210 sider. Indb. kr. 199,95. Bogen kan købes hos den lokale boghandler eller hos internetboghandlen Saxo.

.

endnu en julegaveidé

Skal der ligge to bøger under juletræet, kan jeg i al beskedenhed også anbefale “Grønt smørrebrød”, som er på tilbud hos Saxo i denne uge.

“Grønt smørrebrød” koster kr. 249,95. Hvis du benytter rabatkoden nedenfor, får du 20% rabat.

Rabatten gælder indtil den 14. december.

Du finder “Grønt smørrebrød” her hos Saxo.

Koden er: kirsten – og den skal først opgives, når du kommer helt frem til betaling.

Koden kan ikke kombineres med andre koder. Den giver ikke automatisk fri fragt og kan ikke bruges, hvis du i forvejen får Saxo Premium-fordelspris.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

2 Kommentarer

  1. Karen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.