vegetarisk eller vegansk julemiddag – postejer og pateer
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, julemad
når grønt går til fest
hvad du ønsker, skal du få …
Den eneste julegave, jeg ønsker mig i år er, at klimatopmødet i Paris vil munde ud i en masse omsorg for naturen og klimaet.
Jeg startede min blog for 6 år siden, da vi havde COP15 i København i håb om, at NU måtte der ske noget på det grønne område. Men tiden har vist, at det ikke er politikerne, vi skal vente på. Eksperterne siger ganske vist, at vi skal skære ned på oksekødet, men i dette kødfundamentalistiske land skal vi nok ikke regne med den slags anbefalinger fra politikerne. Og hvad med alle de stakkels svin? Skal vi have ændringer, er vi nødt til selv at tage gaflen i egen hånd.
Gør som klimaforkæmperen Arnold Schwarzenegger bramfrit foreslår: “Eat some fucking tofu!” Læs mere om Arnolds klimakærlige tanker her.
Mit forslag til årets julemiddag er en klimavenlig valnøddepostej med rødkålssalat eller grønkålssalat. Og så får du nogle af de tidligere års forslag til julemad med, så der er noget at vælge imellem.
julens paté
valnøddepaté
350 g porrer
150 g løg
2 spsk kokos- eller olivenolie
100 g broccoli
100 g valnødder
4 fed hvidløg
50 g havregryn
1 spsk tørret basilikum
1 spsk tørret timian
2 spsk lime- eller citronsaft
3 æg (eller 4 spsk HUSK rørt ud i 1/2 dl sojafløde eller anden fløde)
Snit porrerne. Hak løgene. Del broccolien i små buketter.
Svits porrer og løg i olien, til porrerne er bløde. Tilsæt broccolien og svits endnu et par minutter. Hak valnødderne mellemgroft og rør dem i farsen. Hak hvidløgene fint og kom dem i sammen med havregryn og krydderurter.
Smag til med citrussaft og salt og peber.
Rør æggene i et ad gangen (eller tilsæt HUSK).
Pres farsen sammen i skålen og lad den hvile en halv times tid.
Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt flere havregryn i. Læg farsen i en smurt postejform og bag den i en 200 grader varm ovn ca. 35 minutter.
Du kan også bage farsen i små postejforme. De bages ca. 20 minutter.
granatæble er både pynt og powerfood
Der er kerner fra granatæble i julens rød-grønne salat.
grønkålssalat med granatæble
Servér en grønkålssalat til julemiddagen – eller måske en klassisk rødkålssalat som nedenfor.
rødkålssalat med pærer og clementiner
flere forslag til julemiddag:
spidskålspaté
svampeterrine
mandelpostej
bønnepaté
linsepostej med valnødder og salvie
svampe/valnøddepostej med ovnbagte rodfrugter
min egen julesovs
Jeg har udviklet en speciel plantebaseret julesovs, som du kan finde her.
Du kan også overveje Jamie Olivers julesovs, hvis du vil have sovs til julemiddagen.
Prøver den valnøddepaté til jul 🙂 Ser lækker ud.
Da jeg ikke forstår så meget engelsk, ja så laver jeg blot min egen sovs ha ha
God weekend og tak kære Kirsten
Jeg er sikker på, at din sovs, søde Wanda, er 1000 gange bedre end Jamies!
Kærligst Kirsten
Så har jeg vist også min julemiddag på plads, grønkålsalaten ser god og sund ud, men det bliver nok min egen rødkålsalat igen. Dejligt at prøve noget andet end mandelpostejen, der blev ekstra kedelig sidste jul, da jeg glemte at komme mandlerne i 😧
Det lyder godt, Marit, men husk endelig valnødderne! Rigtig god fornøjelse både med hovedretten og salaten – og hav en god december og en glædelig jul!
Kh Kirsten
Smiler stort – Tak skal du have.
I aften skal vi have nøddepate med perlespelt og en almindelig sovs, som jeg pifter lidt op med en kastanjelikør – spændt på resultatet 🙂
Knus
Du er bare SÅ god, Wanda. Alle burde spise hos dig!
Kh Kirsten
Tak for de ord, men jeg tror de bliver kede af det. 🙂
Sovsen blev ikke så god med likøren, måtte pifte den lidt op med en smule sukker og så blev den god ha ha
Vi fik da også bønner til uhmmmmm
Et nip sukker eller sirup kan redde enhver ret. Det er balancen mellem sødme og syre det handler om + salt.
Fortsat god december.
Knus fra Kirsten
Jeg ved godt, at man bør lave frisklavet mad, men jeg har brug for ind imellem at lave større portioner og så fryse ned.
(Fordi jeg er den eneste næsten vegetar, så er det rart at kunne tage noget med mig, når jeg skal på besøg.
Er der nogle af dine pateer, der duer til det?
Tak for herlig inspiration
Mona
Mona jeg fryser næsten altid pateerne og har ingen problemer dermed bagefter 😉
Frys alt det du vil 🙂
Ja ind imellem må vi selv tage noget lækkert med, da det kan være svært for ikke vegetarer at hitte på.
Glædelig Jul og god appetit.
Hilsen Wanda
Tak Wanda.
Har i dagens pakkekalender fået de smukkeste muffins forme med engle på – bedre kan det næppe blive.
Glædelig jul
Den julemand er da fantastisk 🙂
Hvilken julemand?
Wanda tænker på den julemand, der laver min pakkekalender- og som gav mig nogle smukke mufffinsforme med engle på i gårsdagens pakke.
Kirsten er 70, har ikke helt forladt arbejdsmarkedet, og hun deltog i et af mine foredrag: “Iværksætter på fuld eller deltid. ”
og hun kunne godt tænke sig, at lave pakkekalendere til voksne. Så det har jeg hjulpet hende lidt med at komme i gang med.
I år har hun lavet 22, og hun tager imod bestillinger til næste år – man kan kontakte hende via Facebook Kirsten Munkebo Berggren – og jeg overvejer at lave en underside på monahvid.dk med nogle af de historier, som jeg hører om, om personer, der starter egen biks efter at have været til foredrag.
Er det ikke fedt, at gå i gang med at lave en lille forretning – og som glæder så mange mennesker hver morgen i december
hilsen
Mona
Det lyder da fantastisk, Mona. Tak for info.
Kh Kirsten
Jow det er fedt at skabe glæde 🙂
Knus Wanda
Tror du fik svar via Mona 🙂
Ja tak.
Kære Mona,
Nu har Wanda allerede været så sød at svare på dit spørgsmål, men jeg vil sige, at generelt er postejer og pateer bagt med æg bedst egnede til frysning. Begge dele bliver en smule mere løse i strukturen men absolut O.K.
Selv tak –
og gode ønsker om en glædelig december,Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy