squashrose – en festlig sommerservering
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, frokostretter, hovedretter
.
lækker mad i sommervarmen
I denne måned får du en lille kavalkade af mine tidligere populære sommerretter. Vi starter med den nemme og billige squash, der nemt forvandles til lækker festmad.
I de kommende uger får du ideer til let sommermad, der kan nydes med gæster.
.
squash er også til fint brug
Squash-sæsonen står på spring – og det gør ideerne, der tikker ind i mit køkken til at anvende dem heldigvis også. Denne opskrift er ganske vist ikke sprit-ny, men den fortjener et gensyn eller rettere en gen-smag.
Disse små squash-“roser” kan serveres som en lækker forret, eller de kan være en del af flere småretter i en middag.
Squashen høvles i tynde skiver på langs og rulles sammen med skiver af svampe og sættes i en lille metalform. Mellem rillerne af squashen hældes et fyld af valnødder, som binder lagene sammen, når “rosen” er bagt.
.
spis bønner til
Som tilbehør foreslår jeg edamamebønner med trøffelolie. Hvis du ikke bryder dig om trøffelolie eller ikke lige kan skaffe den, så erstat trøffel-dressingen med en almindelig olie-eddikedressing, evt. smagt til med lidt sennep eller presset hvidløg.
.
mættet med smag
Squash har ikke megen smag i sig selv. Det har til gengæld portobellosvampene, som giver en god umamismag sammen med tamari.
.
squash-“roser” med trøffel-bønner
(4 personer)
2 lange, lige squash
1-2 portobellosvampe
2 spsk tamari
2 spsk jomfruolivenolie
evt. lidt reven planteost
valnødde-“creme”:
4 spsk majsmel
4 spsk finthakkede valnødder
1/2-3/4 dl havrefløde eller anden fløde
1 spsk snittet salvie (kan erstattes af løvstíkke eller timian)
friskkværnet peber
timian og/eller purløg
trøffelbønner:
2 spsk jomfruolivenolie
1-2 spsk citronsaft
1-2 tsk trøffelolie
50 g optøede edamamebønner
..
Skær squashene i tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern.
Skær svampene i skiver, der er så tynde, at de kan rulles sammen med squashskiverne – men så tykke at de ikke brækker. Vend svampene i en blanding af tamari og olivenolie, før du ruller dem sammen med squashskiverne.
Læg skiverne af squash lag-på-lag med svampene imellem. Drys med lidt salt og peber mellem lagene. Rul skiverne forsigtigt sammen og sæt dem ned i en rund eller oval metalform. Læg evt. et lille stykke svamp ned i bunden i midten.
Du skal rulle skiverne så løst, at fyldet kan presses ned imellem dem.
.
Her er skiverne sat ned i en rund og en oval metalform, diam. ca. 7 cm.
.
Rør majsmel, valnødder og fløde sammen. Smag godt til med tamari, salvie og peber. Blandingen skal ikke være for tyk.
Fordel massen så godt som muligt ned mellem lagene i formene. Læg evt. en skive squash øverst.
For at ”forsegle” squashene i bunden, inden de kommer i ovnen, har jeg valgt at stege dem hurtigt på en varm pande.
Varm et par spsk olie godt op på en pande og sæt de fire forme med squashene på panden. Steg dem 4-5 minutter og flyt dem over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fjern metalformene. Pas på at lagene stadig hænger sammen.
Pensl overfladerne med olie og drys evt. med lidt reven planteost.
Bag squashene færdige i en 200 grader varm ovn 15-20 minutter, til overfladen er gylden.
Lav imens bønnerne: rør olivenolie, citronsaft og trøffelolie sammen. Smag godt til med salt og peber.
Afdryp bønnerne og vend dem i dressingen.
Servér squash-“roserne” portionsvis med bønnerne udenom. Drys evt. med timian eller salvie.
.
.
Hej Kirsten
Tak for dine altid veloplagte og glade opskrifter 🙂
Dine courget-roser ser bare superfine ud, og ingredienslisten tyder på, at jeg vil elske dem 🙂
Men jeg har ingen metalforme uden bund. Vil jeg kunne bruge mine metal-muffinplader med 6 “huller” i hver, mine silikone- muffinforme eller evt. mine små ramekins? Jeg tænker både på selve tilberedningen men også/mest på “tag-ud”-problematikken, men jeg forestiller mig, at jeg kan fore med sølvpapir/bagepapir eller smøre med lidt olie og bruge en bred pincet-agtig ting? Hvad anbefaler du?
Kh Stine
Hi Stine,
Selv tak. Dejligt at du kan ruge ideerne.
Du kan faktisk bruge alle de slags forme, du nævner. Jeg ville fore dem med pergament- eller bagepapir (ikke sølvpapir), der går op over formenes kanter, så du nemt kan løfte “roserne” ud, når de er bagt. Så sparer du også “turen” på panden.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
1000 tak for hurtigt svar. Det skal prøves snarest 🙂
Kh Stine
Det glæder mig. Rigtig god fornøjelse.
Kh kirsten