Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

19

august 2022

2

KOMMENTARER

squashlasagne med tomater og bønnecreme

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

lasagne – grøn og glutenfri helt igennem

Her er en helt igennem klima- og kropsvenlig lasagne. Squashplanterne leverer frugter, så man skulle tro, de var betalt for det. Så jeg har skiftet de sædvanlige lasagneplader af mel og vand ud med skiver af squash. Det giver en noget mere “blød” ret, end man er vant til med de almindelige lasagneplader. Men skønt smager det. Og så koster retten næsten ingenting, hvis du selv dyrker eller køber squash og tomater i sæsonen.

.

den sociale virksomhed Sølager

Og det ER sæson for squash. Squashene boomer. Hvis du ikke selv er så heldig at dyrke dem, får man squash for virkelig små penge.

Den sociale virksomhed Sølager i nærheden af Hundested (fotoet ovenfor) består af beskyttede værksteder, landbrug, gartneri, snedkeri og smedje. I gårdbutikken sælges alle mulige skønne økologiske grøntsager, som man selv vælger, vejer af og betaler. Andre dele af værkstedets produktion er til salg på specielle markedsdage som høstfest, julemarked etc.

.

bønnesovsen binder lasagnen sammen

Lasagnen er lagt sammen med en blendet sovs af edamamebønner og plantefløde. Så er proteinerne på plads.

Hvis du ikke vælger edamamebønner, kan du i stedet bruge kogte kikærter, kidneybønner eller andre bønner.

Broccoli og valnødder giver fylde, og tørrede tomater tilfører ekstra umami (smag).

Når der er tilsat alger (eller gærflager) til sovsen, er det dels på grund af de gode næringsstoffer, dels fordi de to produkter giver en lidt “oste”agtig smag.

Hvis du er mere til en squashlasagne lagt sammen med en klassisk bolognesesovs, så se opskriften her.

.

bag eller tør selv tomaterne

I år er et rigtig godt år at dyrke sine egne tomater. Især den seneste tid har givet mange solmodne frugter. Og i år er det også lykkedes for mig at få en masse solmodne tomater med masser af smag. Hvis du har overflod, er det en god idé at tørre eller langtidsbage tomaterne. Du kan se her, hvordan du gør.

De bagte tomater kan opbevares i et glas med olie i køleskabet. De kan holde sig et par uger. Du kan også fryse tomaterne ned. Men mon ikke de har fået ben at gå på inden? Det er nemlig små søde lækkerbiskner.

.

squashlasagne med bønnecreme og broccoli

(4 personer)

1/2 kg squash

250 g broccoli (kan erstattes af blomkål)

50 g valnødder 

6 fed hvidløg

en håndfuld tørrede tomater

en stor håndfuld basilikumblade

olivenolie

bønnecreme:

200 g edamamebønner

2 1/2 dl plantefløde

2 spsk maizenamel

2 spsk lyst algepulver (blonde chorella), kan erstattes af gærflager

1 spsk tørret oregano eller basilikum

1 spsk citronsaft

salt, friskkværnet peber

 

Skær squashen i ca. 2 mm tykke skiver på langs.

Del broccolien i små buketter. Skær stokken i terninger.

Hak valnødderne og hvidløgene.

Blend bønnerne sammen med fløden og hæld blandingen i en gryde. Varm den op og jævn sovsen med maizenamel rørt ud i lidt vand.

Tilsæt alger eller gærflager, oregano og citronsaft samt et drys salt og peber.

Smag godt til.

Smør et ovnfast fad med lidt olivenolie og læg lasagnen sammen med squashskiverne, broccoli, valnødder, hvidløg, tørrede tomater og basilikum. Fordel sovsen mellem hvert lag.

.

et lag af lasagnen 

Det øverste lag skal være sovs.

Jeg har dekoreret lasagnen med tynde strimler af den grønne skal på squashen samt basilikumblade. Det kan du naturligvis udelade. Så får du blot en ensartet gylden overflade.

.

lasagnen er klar til ovnen

Dryp med lidt olivenolie og sæt formen i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter eller til overfladen er gylden.

.

Share

2 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.