squashlasagne med tomater og bønnecreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
lasagne – grøn og glutenfri helt igennem
Her er en helt igennem klima- og kropsvenlig lasagne. Squashplanterne leverer frugter, så man skulle tro, de var betalt for det. Så jeg har skiftet de sædvanlige lasagneplader af mel og vand ud med skiver af squash. Det giver en noget mere “blød” ret, end man er vant til med de almindelige lasagneplader. Men skønt smager det. Og så koster retten næsten ingenting, hvis du selv dyrker eller køber squash og tomater i sæsonen.
.
den sociale virksomhed Sølager
Og det ER sæson for squash. Squashene boomer. Hvis du ikke selv er så heldig at dyrke dem, får man squash for virkelig små penge.
Den sociale virksomhed Sølager i nærheden af Hundested (fotoet ovenfor) består af beskyttede værksteder, landbrug, gartneri, snedkeri og smedje. I gårdbutikken sælges alle mulige skønne økologiske grøntsager, som man selv vælger, vejer af og betaler. Andre dele af værkstedets produktion er til salg på specielle markedsdage som høstfest, julemarked etc.
.
bønnesovsen binder lasagnen sammen
Lasagnen er lagt sammen med en blendet sovs af edamamebønner og plantefløde. Så er proteinerne på plads.
Hvis du ikke vælger edamamebønner, kan du i stedet bruge kogte kikærter, kidneybønner eller andre bønner.
Broccoli og valnødder giver fylde, og tørrede tomater tilfører ekstra umami (smag).
Når der er tilsat alger (eller gærflager) til sovsen, er det dels på grund af de gode næringsstoffer, dels fordi de to produkter giver en lidt “oste”agtig smag.
Hvis du er mere til en squashlasagne lagt sammen med en klassisk bolognesesovs, så se opskriften her.
.
bag eller tør selv tomaterne
I år er et rigtig godt år at dyrke sine egne tomater. Især den seneste tid har givet mange solmodne frugter. Og i år er det også lykkedes for mig at få en masse solmodne tomater med masser af smag. Hvis du har overflod, er det en god idé at tørre eller langtidsbage tomaterne. Du kan se her, hvordan du gør.
De bagte tomater kan opbevares i et glas med olie i køleskabet. De kan holde sig et par uger. Du kan også fryse tomaterne ned. Men mon ikke de har fået ben at gå på inden? Det er nemlig små søde lækkerbiskner.
.
squashlasagne med bønnecreme og broccoli
(4 personer)
1/2 kg squash
250 g broccoli (kan erstattes af blomkål)
50 g valnødder
6 fed hvidløg
en håndfuld tørrede tomater
en stor håndfuld basilikumblade
olivenolie
bønnecreme:
200 g edamamebønner
2 1/2 dl plantefløde
2 spsk maizenamel
2 spsk lyst algepulver (blonde chorella), kan erstattes af gærflager
1 spsk tørret oregano eller basilikum
1 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
Skær squashen i ca. 2 mm tykke skiver på langs.
Del broccolien i små buketter. Skær stokken i terninger.
Hak valnødderne og hvidløgene.
Blend bønnerne sammen med fløden og hæld blandingen i en gryde. Varm den op og jævn sovsen med maizenamel rørt ud i lidt vand.
Tilsæt alger eller gærflager, oregano og citronsaft samt et drys salt og peber.
Smag godt til.
Smør et ovnfast fad med lidt olivenolie og læg lasagnen sammen med squashskiverne, broccoli, valnødder, hvidløg, tørrede tomater og basilikum. Fordel sovsen mellem hvert lag.
.
et lag af lasagnen
Det øverste lag skal være sovs.
Jeg har dekoreret lasagnen med tynde strimler af den grønne skal på squashen samt basilikumblade. Det kan du naturligvis udelade. Så får du blot en ensartet gylden overflade.
.
lasagnen er klar til ovnen
Dryp med lidt olivenolie og sæt formen i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter eller til overfladen er gylden.
.
Kære Kirsten.
Igen… igen må jeg takke dig for dit utrættelige arbejde med at bringe sundhed til folket i form af dine vidunderlige opskrifter..
Kh fra Annette Blicher Hansen
Kære Annette,
Selv tak. Det er såmænd min egen store fornøjelse at udvikle nye grønne ideer. Men jeg siger dig hjertelig tak. Ros er altid dejligt – og meget motiverende!
Kh Kirsten