kold sommersuppe med squash og grønkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
kølende sommersuppe på få minutter
Sommeren fortsætter – nogle vil nok mene, lidt for varm. For er det klimaforandringerne, der begynder at kunne mærkes helt bogstaveligt?
Varmt er det i al fald, og her kommer denne kølende suppe ind i billedet.
Suppen er stort set rå, så du får fuldt udbytte af vitaminer og mineraler. Jeg har dog valgt at svitse løg og hvidløg, men har du ikke noget imod rå løg og hvidløg, så blend blot alle ingredienserne. Så er suppen ekstra hurtig at tilberede. Jeg synes dog, at det giver mere dybde og velsmag med de svitsede løg.
Denne kolde sommersuppe kan passende nydes med et glas mousserende vin på en af disse varme sommerdage på terrassen, på altanen eller i haven.
.
to gode venner: dild holder af squash
Der er også squash i suppen, og dild passer rigtig godt til den milde frugt.
Nu er de første nye grønkålsblade også klar. Vi spiser mest grønkål om vinteren, men der er ikke nogen grund til ikke at nyde denne vitaminbooster året rundt, også om sommeren.
Er du ikke til grønkål i sommervarmen, så erstat den med et par håndfulde blandede krydderurter: løvstikke, persille, merian, salvie, purløg, mynte etc.
.
squashblomsterne er også lækre
Det ærgrer mig altid, at de skønne squashblomster ofte går til spilde. De er også lækre og kan med stor fornøjelse spises, se fx squashblomster med fyld af kantareller og nødder eller nøddefarserede squashblomster.
.
sommersuppe med squash og grønkål
(4 personer)
1 lille skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
3-4 kardemommekapsler eller 1/2 tsk stødt kardemomme (kan erstattes af chili)
400 g squash
4 dl grøntsagsbouillon
2 dl plantemælk eller -fløde
2 dl havrefløde eller tyk kokosmælk (kan erstattes af planteyoghurt)
1 økologisk limefrugt
salt, peber, rørsukker
4 grønkålsblade (kan erstattes af krydderurter)
dild
.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien et par minutter.
Tag frøene ud af kardemommekapslerne og stød dem i en morter – eller hak chili efter smag.
Skær squashen i terninger (den skal ikke skrælles).
Kom løg, kardemomme, squash, bouillon, mælk og fløde i blenderen. Blend til suppen er helt pureret.
Tilsæt 2 spsk limesaft, 1 spsk reven skal og et drys salt og peber.
Smag suppen godt til, også med et nip sukker.
Riv det meste af grønkålen i bittesmå stykker eller hak kålen og rør den i suppen. Gem evt. nogle lidt større stykker.
Servér suppen portionsvis og drys med den resterende kål og klippet dild. Dryp med lidt olivenolie.
.
Denne suppe er ikke mindre end genial, squash og kardemomme kan synes kom en noget speciel kombination, men det fungerer, vi har lavet den flere gange, når vores squashbed bugner med sommerens grønne frugter 🙂
Så prøv den og man vil få den som sin yndlingssommersuppe.
Tak for den opskrift, Kirsten 🙂
Kære Dorit,
Hvor er det dejligt at høre, at suppen er faldet i smag. Og tusind tak for den flotte anbefaling. Jeg håber, at mange vil følge dit råd!
Kh Kirsten
Altså skal den der squash i rå? Jeg mangler lidt vejledning i opskriften udover;
Kom løg, kardemomme, squash, bouillon, mælk og fløde i blenderen.
Jeg syntes tit at squash har sådan en lidt underlig slimet saft når den rå… eller er det bare mig? 🤔 Skal den skrælles, rives hakkes eller hvad?
Beklager alle spørgsmålene – det er varmen der har stegt mit hoved 🌞