fyldte squash med argentinsk persillesalsa
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
squash med sydamerikansk fyrighed
Man kan vel godt sige, at squash er en lidt neutral frugt, uden at fornærme den. Squashen, der er så nem at dyrke og så billig at købe, når den er i sæson, gør ikke meget væsen af sig, hverken ernæringsmæssigt eller smagsmæssigt. Derfor har den brug for lidt sydamerikansk temperament til at kvikke op.
Når squash alligevel er en fantastisk frugt, er det fordi den har mange andre fordele. En af dem er et kalorieindhold på kun 17 pr. 100 g frugt. Hovedparten af squash består nemlig af vand, men den indeholder også lidt A-vitaminer (betacaroten), B- og C-vitaminer samt en del mineraler.
Squash har på grund af sin tilbageholdende karakter den store fordel, at den kan nydes med mange forskellige smagskombinationer. Jeg har her bagt den med et fyld af linser og artiskokhjerter, og så foreslår jeg den brændende, fyrige, argentinske persillesalsa, chimichurri, som tilbehør.
.
så forstår man, hvorfor de danser på meget tango …
Salsaen chimichurri er en stærk sag, men man kan naturligvis bruge netop så meget eller lidt chili, at det passer til egne smagsløg.
.
runde eller aflange squash
Jeg har valgt de kuglerunde squash til retten, men du kan nøjagtig lige så godt bruge de aflange. Vælger du gule squash, får du i tilgift stofferne lutein og zeaxanthin, der styrker synet og forebygger aldersrelateret synsnedsættelse og aldring af huden.
Servér fx en boghvedesalat med valnødder og brombær til squashene, se nedenfor. Så får hjernecellerne også deres næring!
.
det hele ender med en sprød overflade
fyldte squash med argentinsk persillesalsa
(4 personer)
100 g sorte belugalinser eller andre linser
100 g løg
4 fed hvidløg
4 store kuglesquash eller alm. lange squash
2 spsk raps- eller olivenolie
8 artiskokhjerter i olie
1-2 spsk fintsnittet rosmarin
2 spsk frisk timian
1/2 dl plantemælk eller -fløde
1 økologisk citron
8 spsk rasp
salt, friskkværnet peber
2 dl kogende grøntsagsbouillon
frisk timian
chimichurri:
1 stort bdt persille
2-3 fed hvidløg
1 rød chili eller efter smag
1 spsk tørret oregano
3-4 spsk rødvins- eller frugteddike
1 dl koldpresset jomfruolivenolie
.
Kog linserne møre i rigeligt vand ca. 20 minutter og adryp dem.
Hak løg og hvidløg.
Del squashene i to dele – eller skær toppen af kuglesquash. Tag indmaden ud af frugterne, sådan at der er 1-2 cm skal tilbage. Hak indmaden.
Svits de to slags løg og indmaden ved rask varme, til løgene er let gyldne.
Skær artiskokhjerterne i små stykker og rør dem i sammen med de to krydderurter og de kogte linser.
Tilsæt plantemælk, 2 spsk citronsaft og 1 spsk reven citronskal.
Rør så meget rasp i at fyldet hænger sammen. Smag til med salt og peber og evt. mere citron.
Fordel fyldet i de udhulede squash og pres det lidt sammen. Sæt frugterne i et lavt ovnfast fad og dryp med lidt olivenolie. Hæld den varme bouillon i fadet.
Sæt fadet i en 190 grader varm ovn og bag squashene ca. 30 minutter.
Lav imens salsaen: hak persillen med stilke. Det skal ikke være helt fint.
Pres hvidløgsfeddene og hak så meget chili, som du synes. Salsaen må gerne være stærk efter min mening.
Rør persille, hvidløg, chili, oregano og eddike sammen med olien. Smag godt til med salt og peber.
Servér salsaen separat til de fyldte squash.
.
.
udnyt brombærsæsonen
Servér fx en salat til af hele boghvedekerner, valnødder, gulerødder og brombær til de fyldte squash. De sorte bær boomer lige nu, og de strutter af sundhed – det samme gør boghveden.
Uhmmmm Squash er altid godt og jeg har da også flere gange fyldt dem eller bare imellem rodfrugterne, når jeg bager dem 🙂
Ja, har man store mængder squash, passer de heldigvis alle vegne. Kender du mon denne suppe: http://wp.me/p5bjYH-Jm.
Og her er mange flere ideer til “tryllerier” med squash: http://wp.me/p5bjYH-26P
Knus fra Kirsten
Forresten kære Kirsten.
Tror jeg er ved at hitte ud af det der med dellerne.
Lave broccoli deller forleden. uhmmm hvor de smagte og især kolde.
Dog var der et lille problem, selv om dejen havde stået og trukket, kom der væde frem, når jeg formede dem.
Havde puttet rasp og havregryn i + æg 🙂
Dem spiser jeg jo stadig.
En blanding af olie og dulle (plantemargarine) med ret god varme, så lykkedes det mig at holde dellens form rimeligt.
Det har taget sin tid, men jeg har da ikke opgivet og skal da også prøve dine andre deller ha ha
Rigtig god dag og uge til dig.
Knus fra Wanda
Kære Wanda,
Jeg har ikke meget erfaring med broccolifrikadeller, men jeg synes det er et fint svar fra Annett.
Det vigtige er, at farsen er temmelig fast.
Kærligst Kirsten
Det tror jeg på 🙂 TAK
Kære Wanda
Så din kommentar om “dellerne”. Ved ikke hvilke deller, så jeg vil ikke blande mig i opskriften :-), men da jeg forstår, at de er med broccoli, vil jeg dele min egen erfaring med at få en god konsistens.
Den bedste konsistens har jeg opnået ved KUN at bruge stokken. De fine buketter kan man så bruge til salat eller andet.
Stokken er tæt i kødet og giver en god konsistens også uden æg.
De bedste hilsener
Annett
Hej Annett 🙂
Tak for dit svar og rådet.
Ja jeg kan da ikke lige huske hvilke opskrift jeg brugte, men jeg brugte hele broccolien.
Nu ved jeg så til en anden gang, at buketterne ikke duer ØV
Kære Annett,
Mange tak for svaret til Wanda. Jeg har ikke prøvet at bruge stokken til frikadeller, men det lyder som en god idé. Tusind tak for den.
Kh Kirsten
Der står i opskriften, at der skal bruges 2 dl grønsagsboullion, men jeg kan ikke se, hvornår det skal bruges? Er det meningen at linserne skal koges i det?
Kære Marianne,
Der er ikke noget som vågne læsere! Mange tak fordi du gør opmærksom på forglemmelsen med bouillonen. Den skal hældes i fadet, inden squashene sættes i ovnen. Jeg har føjet det til i opskriften. Linserne skal blot koges i almindeligt vand.
Rigtig god fornøjelse med retten.
Kh Kirsten
Øj, det var en god opskrift! Var lidt skeptisk over for salsaen med al den persille – men den blev helt fantastisk.
Har aldrig lavet noget med artiskokhjerter, men de bringer virkelig noget godt ind. Ligesom svampe, men med den der eddike-fornemmelse. Så tak – gæsterne var glade!
Kære Niels,
Sikken en dejlig melding. Tusind tak. Jeg bliver altid glad, når jeg hører om en vellykket ret – og især at du lod dig “overtale” til al persillen! Det er altid dejligt at blive glædeligt overrasket.
Og når du synes om artiskokhjerterne, kunne du måske fristes til at prøve min paella. Du kan søge på opskriften i spalten th.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy