spicy rødbedesuppe med kokosmælk
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
rødderne rødmer af stolthed …
… fordi de er så lækre og sunde
Rødbederne, der har leveret så megen skøn mad i løbet af vinteren, er stadig i sæson.
Selv om rødderne har tjent os godt, længes jeg efterhånden efter asparges og nye kartofler. Men det varer nogle måneder. Det er stadig vinter, og netop på dette tidspunkt er det ekstra nødvendigt med det gode skud energi, som rødbedesuppen giver. Faktisk kan man kalde den for en power-suppe.
Suppen består ikke blot af de sunde rødbeder og den milde kokosmælk. Der er også flere vigtige vitaminer og mineraler i frøene og kernerne til drysset på toppen.
Rødbeder er en af højdespringerne blandt rødderne, fordi de indeholder så mange værdifulde stoffer. De har bl.a. et højt indhold af K-vitaminer og B-vitaminer, især folat, som er vigtigt for blod og celledeling.
Du får også godt med kalium, der er vigtigt for blodtryk, muskler og nerver. Rødbeder er desuden kalorielette og fiberrige, og så har de et godt indhold af letoptageligt jern. Jern er en vigtig del af blodets røde farvestof, hæmoglobin, der er ansvarligt for, at ilten transporteres rundt i kroppen.
.
Når jeg udarbejder opskrifter, lægger jeg vægt på, at så mange næringsstoffer som muligt er repræsenteret i de enkelte retter. I denne suppe bidrager yderligere hvidløg, ingefær og tranebær med masser af gode stoffer. Hvidløg og ingefær er bl.a. betændelseshæmmende og kolesterolsænkende. Tranebær er fulde af C-vitminer og dermed en stærk antioxidant. Og således håber jeg, at den smukke symfoni af næringsstoffer vil glæde både smagsløgene og resten af kroppen.
spicy rødbedesuppe med kokosmælk
(4 personer)
4-6 kardemommefrø (eller 1 tsk stødt kardemomme)
1 spsk spidskommenfrø (evt. 2 tsk stødt spidskommen)
50 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie eller anden olie
400 g rødbeder
50 g røde linser
50 g tørrede tranebær
6-8 dl grøntsagsbouillon
1-2 dl kokosmælk
frisk reven ingefær efter smag
citronsaft
salt, friskkværnet peber, rørsukker
frisk koriander
drys:
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie eller anden olie
4 spsk sesamfrø
4 spsk solsikkekerner
4 spsk græskarkerner
Tag kardemommefrøene ud af kapslerne og knus dem i en morter sammen med spidskommenfrøene.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien sammen med krydderierne, til løgene er let gyldne.
Skræl rødbederne og skær dem i små terninger. Kom dem i gryden sammen med linser, tranebær og bouillon.
Læg låg på gryden og lad suppen simre 15-20 minutter. Sluk for varmen.
Purér suppen i blenderen og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt ca. 1 dl kokosmælk og smag til med salt, peber, citronsaft og måske et nip sukker. Du kan også tilsætte reven ingefær efter smag og behag.
Smag ca. 1/2 dl kokosmælk til med reven ingefær og lidt salt.
Lav drysset: pres hvidløget og svits det lidt i olien. Tilsæt frø og kerner og rist dem, til de er gyldne. Tilsæt et drys salt.
Varm suppen op til lige under kogepunktet før serveringen. Servér suppen portionsvis. Sæt en spsk ingefærfløde på hver portion og drys med de ristede frø og kerner samt frisk koriander.
Spis fx æltefri ciabattaboller eller æltefri quinoabrød til suppen.
.
Hvor ser og lyder det lækkert – en suppe, som helt sikkert skal afprøves! 🙂 Tak for skøn inspiration til endnu en yndlingssuppe. 🙂
Kærlige hilsener
fra
Merete
Mange tak, Merete. Jeg ved jo, at du er inkarneret suppefan, så jeg håber, du vil synes om denne her.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Jeg lavede suppen i går. Den er super!
Tak, for dine inspirerende opskrifter og spændende artikler på din blog.
Mvh.
Sidsel Kappel
Hi Sidsel,
Det glæder mig rigtig meget, at suppen faldt i smag. Tusind tak.
Og selv tak – skønt at du kan bruge mine ideer!
Kh Kirsten
Rigtig god rødbedesuppe. De to mænd i familien, som ikke er så meget til suppe og slet ikke med rødbede, kom med stor ros til denne. Og lækker topping!
Kære Anne,
Det er dejligt at høre, at suppen faldt i smag. Tusind tak.
Jeg er altid ekstra glad, når mænd synes om den grønne mad. Det er ekstra stor ros!
Kh Kirsten
Tusind tak for mad. Sikke en fremragende suppe, som jo heldigvis intet har at gøre med en klassisk bortch. Frisk og fyldig – og ristede sesamfrø var lige prikken over i’et.
Kære Katrine,
Velbekomme! Og tak fordi du melder tilbage om rødbedesuppen. Jeg er altid glad for at høre, når min mad falder i smag. Tusind tak.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy